Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor, bucuria tinereții

Tineri din toate parohiile catolice din Iași au participat la procesiunea pe străzile orașului și la Liturghia dedicată lor, duminică, 14 aprilie 2019, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, care a rostit cuvântul de învățătură. Au concelebrat PS Aurel Percă, mai mulți preoți de la Episcopie și de la parohiile din Iași, preoți profesori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Mănăstirea "Don Orione" și preoții guanelliani, fiind prezent și pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului. Printre credincioșii prezenți în catedrală a fost prezent și domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

La Iași, a devenit o tradiție ca, în această zi a Floriilor, tinerii din Parohiile "Sfântul Anton" (cartier Dacia), "Sfânta Tereza" (cartier Nicolina), Dancu, Tomești și Parohia Valea Lupului să pornească în procesiune spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Au mers pe jos între 3 și 4 km. Împreună cu ei au mers preoții din comunitățile respective. Pe tot parcursul drumului tinerii l-au lăudat și preamărit pe regele Isus, prin cântec și rugăciune.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 17.00 în fața catedralei prin binecuvântarea ramurilor după care s-a intrat în procesiune în biserică. Sfânta Liturghie a fost prezidată de episcopul Petru Gherghel, alături de care au concelebrat episcopul auxiliar Aurel Percă, pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tineretului, preoții parohiilor participante, preoți profesori de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", Mănăstirea "Don Orione" și preoții guanelliani.

Citirea lecturilor și a intențiilor au fost făcute de tineri, iar Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul evanghelist Luca a fost proclamată pe roluri. Corul catedralei "Juvenes Ecclesiae", condus de Maximilian Husaru, a animat întreaga celebrare prin cântece înălțătoare specifice acestui timp.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Petru Gherghel care a subliniat importanța acestei sărbători spunând că atitudinea corectă în fața proclamării Pătimirii Domnului este aceea de a sta și a reflecta în tăcere. Tocmai în această lucrare de mântuire îl descoperim pe Dumnezeu în mod profund și iubirea lui care ne însoțește mereu. Aici se întâmplă un lucru care rămâne veșnic. "Cuvântul lui Dumnezeu nu trece, rămâne, nu dispare, trăiește! Acest cuvânt pe care l-am ascultat se împlinește! Este necesar să trăim întâlnirea noastră cu Isus în Duminica Floriilor". Dumnezeu, spunea Preasfințitul, făcându-se asemenea nouă s-a umilit dorind să ne înalțe, să ne ridice, să ne facă asemenea lui, fii ai lui Dumnezeu. Isus a venit pe pământ, s-a dăruit pe sine, un mister greu de înțeles și în același timp un adevăr care va rămâne veșnic. Trebuie să ne bucurăm de acest mister al iubirii, de această dăruire. Condamnat fiind, el a tăcut pentru a-i mântui pe toți, așa cum a spus de sus, de pe cruce. Credința nu trebuie să rămână numai în suflet, ci trebuie să se concretizeze și în exterior, prin fapte de caritate. Dumnezeu rămâne veșnic și iubirea lui nu se sfârșește. În cadrul cuvântării, Preasfințitul i-a provocat pe credincioși la un răspuns concret lansând o întrebare cu caracter spiritual: "Suntem fericiți că-l putem întâmpina pe Isus? Misterul pascal este un mister care înnobilează".

Adresându-se tinerilor, PS Petru a amintit de exortația apostolică post-sinodală a papei Francisc intitulată "Christus vivit". Prin aceasta, spunea PS Gherghel, papa se adresează tuturor tinerilor pe care îi invită să privească spre Isus. Papa ne amintește că Isus Cristos ne cheamă și că Biserica ne susține. E o chemare care se concretizează într-un "astăzi" concret, nu mâine.

În încheiere, Preasfințitul a mulțumit tuturor celor care au binevoit să participe la această sărbătoare. Bucuria credinței, spunea Preasfințitul, constă atât în a o arăta cât nai ales în a o trăi. Preasfințitul a adus mulțumire și domnului primar, Mihai Chirica care a luat parte la celebrare și care a adresat tuturor celor prezenți un gând cu ocazia venirii sărbătorilor pascale. Totodată un gând de mulțumire și de prețuire s-a îndreptat din partea Preasfințitului către toți tinerii pe care i-a chemat la curajul de a-l mărturisi pe Cristos în zilele noastre, amintind și de importanța vizitei papei în România și la noi, la Iași.

Duminica Floriilor ne amintește de ziua în care Isus Cristos a intrat în Ierusalim, înconjurat de o mare mulțime de oameni ce aveau flori și ramuri de palmier în mâini și care l-au aclamat și recunoscut ca trimis al Domnului. Duminica Floriilor este, de asemenea, și Ziua Tinerilor. E o zi în care biserica ne invită să parcurgem în mod spiritual drumul crucii lui Isus, un drum ațintit spre înviere.

Anul acesta, la Vatican, Sfântul Părinte papa Francisc, în alocuțiunea de la rugăciunea "Îngerul Domnului" i-a îndemnat pe toți tinerii să-și însușească îndemnurile din exortația apostolică post-sinodală "Christus vivit" și să crească astfel în credință și slujire. La final, a oferit tinerilor un rozariu din lemn de măslin din Țara Sfântă ca să se roage pentru pace.

Duminica Floriilor ne deschide drumul Săptămânii Sfinte, care are în centru ultima Cină a lui Isus celebrată în Joia Sfântă, ceremonia pătimirii și morții Domnului în Vinerea Sfântă și culminează în Sâmbăta Sfântă cu învierea glorioasă din morți a lui Isus Cristos.

O Săptămână Sfântă binecuvântată,
animată de motivul schimbării,
o schimbare care să transpună adevărul învierii în viețile fiecăruia dintre noi!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Album foto: Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului (14 aprilie). Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 958.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat