Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Năvodari: Zile de har pentru familie

În perioada 4-7 aprilie 2019, în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Năvodari (jud. Constanța) au avut loc "Zilele familiei" sau misiuni populare. Cel care a propus temele speciale a fost pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei Diecezei de Iași.

Ca să fim sinceri, am așteptat acest moment cu mare emoție. Am fost pregătiți din timp de părintele paroh, Ion M. Solomon, așa că toți eram curioși cum avea să decurgă. Ne și spuneam: "Un preot va vorbi familiei despre familie în cuvintele familiei. Oare cum va suna?!" Și ziua mult așteptată a sosit: joi, 4 aprilie.

Tema principală: "Omul, o vocație, nu o alegere!" Ni s-a spus că omul este un dar, darul lui Dumnezeu pentru creație și pentru fiecare om în parte. Femeia este un dar pentru bărbat, iar bărbatul pentru femeie. Sacramentul Căsătoriei nu face altceva decât să oficializeze ceea ce Dumnezeu cheamă în mod tainic prin iubire.

În zilele de vineri și sâmbătă s-a tot crescut în intensitate. Am înțeles că trebuie să ne respectăm și să ne iubim deoarece suntem creați după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu" și orice atac la adresa unei persoane este un atac la adresa lui Dumnezeu, care este Tată, iar pentru un tată orice copil este foarte important, nu important. "Nu avem o misiune mai nobilă de făcut pe acest pământ, decât aceea de a ne iubi", spunea părintele, cu un accent special pus pe misiunea soților.

Ne-am minunat apoi să auzim cum Dumnezeu l-a creat pe om din iubire și pentru iubire, l-a chemat la comuniune prin familie, l-a împodobit cu demnitatea de a fi continuatorul creației prin capacitatea lui de a conlucra la darul vieții. Am înțeles că Isus a redat familiei bucuria și entuziasmul la nunta din Cana, iar prin Biserică îi comunică mereu harul său, ba mai mult, îi invită pe soți să se iubească și să se dăruiască reciproc unul altuia așa cum el iubește și se dăruiește Bisericii.

Oarecum la final, am înțeles că omul nu este "marfă de consum", că nu poți face "probe" pe el și cu el și că, având în sine "chipul și asemănarea lui Dumnezeu", este chemat la lucruri mari. În consecință, în familie, între soți, trebuie evitată orice nuanță de "folosire" reciprocă, cu un accent special pe demnitatea actului conjugal.

Duminică, atât credincioșii din Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Lumina, cât și cei din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Năvodari, au înțeles că, asemenea lui Isus care a iertat-o pe femeia prinsă în adulter, mai ales între soți, virtutea principală trebuie să fie iertarea. Fiecare om este greșitor și are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu. Învățând să ierte, soții devin instrumente ale milostivirii lui Dumnezeu pe pământ. Prin ei, atât copiii, cât și oamenii în general vor ști că Dumnezeu nu este doar Creator, Răscumpărător și Sfințitor, ci și cel care iartă, în ciuda slăbiciunilor omului.

Pline de entuziasmul zilelor dedicate familiei, atât Parohia Năvodari cât și cea din Lumina aduc prinosul lor de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul familiei, părintelui Felician pentru cuvintele pline de conținut împărtășite, părintelui paroh care ne-a făcut un dar atât de mare în timpul sfânt al Postului Mare, episcopilor care susțin și prețuiesc familia, dar și tuturor familiilor care au înțeles în aceste zile că fără iubire și fără respectul reciproc nu se poate împlini voința lui Dumnezeu cu privire la această comoară atât de prețioasă.

Comunitatea din Năvodari

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-7 aprilie: Năvodari: Zile de har pentru familie


 

lecturi: 841.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat