Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Zilele familiei, ediția a doua

În perioada 28-31 martie 2019, în comunitatea românilor catolici din Padova (Italia) a avut loc cea de-a doua ediție a "Zilelor familiei". Predicator a fost pr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

Inițiativa a venit pe fondul analizei obiective a "Zilelor familiei" ținute în aceeași comunitate în anul 2018. În urma consultării credincioșilor și a consiliului pastoral, s-a decis ca și anul acesta comunitatea să beneficieze de un astfel de moment de har.

Temele celei de-a doua ediții au fost în același timp sugestive, dar și destul de provocatoare: "Femeie, ai făcut de mâncare? - Despre femeie în general"; "Bărbate, ai adus ceva? - Despre bărbat în general"; "Copii, poftiți la masă! - Despre copiii în general"; "Săru-mâna pentru masă! - Despre recunoștință".

"Femeia - spunea părintele Felician Tiba, coordonatorul de anul trecut și de anul acesta al «Zilelor familiei» - este voită de Dumnezeu pentru a asigura partea sensibilă a vieții. Ea poartă viața în sân timp de nouă luni, aduce copilul pe lume, îl hrănește, îl educă, îi stă alături, în timp ce la fel de bine le face pe toate și în relația cu soțul. Sensibilitatea ei este ecou al sensibilității lui Dumnezeu față de copilul neputincios, față de soțul care are nevoie de o încurajare, față de copilul care greșește. Tot ea este purtătoarea vieții, remediu în singurătate, tărie în suferință. Și pentru că le are pe toate acestea, mai ales din partea bărbatului în general și a soțului în special, trebuie respectată, iubită, apreciată și susținută".

În același timp, bărbatul, imagine a lui Dumnezeu Creatorul, chemat să dea formă creației, să lucreze pământul, să construiască, să se ocupe de muncile grele, să fie sprijin pentru femeie, mai ales în momentele ei dificile, primește de la cel care a voit familia o femeie ca dar. Nu este "proprietatea" lui, ca atare nu are niciun drept să o "folosească", ci este sprijin, partea care îi lipsea și care îi asigură echilibrul uman și psihologic, este soția și mama copiilor pe care amândoi i-au primit în dar.

La rândul loc, copiii nu sunt un accesoriu pentru părinți, ci sunt tocmai răspunsul lui Dumnezeu la iubirea lor. "Dați timp copiilor voștri - spunea părintele predicator. E adevărat că muncim de dimineață până seara, că aparent timpul nu ne mai ajunge, dar un copil nu crește doar cu mâncare și haine, el are nevoie și de iubirea dumneavoastră ca părinți, de timpul dumneavoastră, are nevoie să fie ascultat, pus în valoare, călăuzit și nu lăsat la voi întâmplării. Și nu vă sfiiți să arătați copiilor dumneavoastră gesturi concrete de iubire. Vor crește în armonie nu dacă vă văd certându-vă, reproșându-vă, trăind în diferite vicii, ci văzându-vă cât de mult vă iubiți".

În sfârșit, ultima temă, vizând recunoștința, s-a axat în mod special pe ceea ce înseamnă a mulțumi din perspectiva soților. "Nu doar respectul reciproc este cea mai mare mulțumire - spunea părintele Felician -, ci și a învăța să respectăm libertatea celuilalt, a nu-l vorbi de rău, a nu-l învinui pentru lucruri pe care nu le-a făcut, a-l respecta pe celălalt în creșterea lui umană, spirituală și psihologică, a nu-l șantaja. A mulțumi mai înseamnă și a participa efectiv la «Mulțumire», adică la «Euharistie», la sfânta Liturghie, împreună ca familie, părinți și copii deopotrivă, așa încât creșterea și maturizarea familiei să fie dată de aceleași daruri. Nu putem să mergem la cineva la masă și să refuzăm să mâncăm. Este chestiune de bun simț a te pregăti din timp și a putea să mănânci, așa încât gazda să nu se simtă jignită de refuzul nostru, făcându-i inutil efortul depus în pregătirea mesei".

La final, participanții au primit un mic însemn, două verighete și un mesaj special, care să le amintească de "Zilele familiei". Iar ziua de duminică, cum stă bine românului aflat departe de glie, s-a terminat în jurul unei farfurii cu sarmale aburinde, pregătite cu multă pricepere și iubire de gospodinele comunității.

Mulțumim părintelui Marius Catrințașu, parohul comunității, care se preocupă ca niciodată să nu ducem lipsă de hrana sufletească atât de necesară acestor timpuri, părintelui Felician Tiba, pentru cuvintele frumoase transmise, dar și comunității românilor din Padova și din împrejurimi care au participat în număr destul de mare, dar și cu multă credință și dăruire la acest eveniment. Îi asigurăm pe toți cei din țară de rugăciunea noastră, spusă la Padova, aici în orașul "sfântului minunilor".

Eugen Diurcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-31 martie: Padova: Zilele familiei, ediția a doua


 

lecturi: 1300.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat