Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de reculegere pentru personalul socio-medical, la Traian și la Iași

Sâmbătă, 23 martie 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian și la mănăstirea "Don Orione" din Iași a avut loc o zi de reculegere pentru personalul socio-medical. Evenimentul a fost organizat de către Secțiunea Activități Socio-Caritative din cadrul Curiei Diecezei de Iași.

Fiind în timpul Postului Mare, momentul a fost foarte bine venit. Au participat persoane din zona Roman și Iași, care sunt implicate în slujirea persoanelor bolnave sau care se află în situații precare.

Programul a cuprins momente de rugăciune, meditații, în centrul întâlnirii fiind sfânta Liturghie.

La Roman meditațiile au fost susținute de către părintele Marius Petru Bîlha, rector al Seminarului Franciscan din Roman, iar la Iași de către părintele Gabriel Sascău, capelan la Centrul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Butea.

La Roman, tema primei meditații a pornit de la pasajul evanghelic al parabolei Samariteanului Milostiv. Gestul samariteanului s-a exprimat prin trei verbe: a vedea cu ochii dincolo de ceea ce se vede în bolnav, persoana defavorizată; a simți cu inima, o mișcare viscerală, a intra afectiv și efectiv în suferința celuilalt; a acționa, a ajuta. Spunea părintele că a avea milă fără gesturi concrete este sentimentalism, a-ți face datoria fără a pune pasiune este prestație aridă, de aceea avem nevoie să ne convertim, să găsim acel motiv profund care este Dumnezeu Tatăl. Privirea noastră față de aproapele în suferință trebuie să fie o privire contemplativă, adică fiind de partea lui Dumnezeu îi vom privi pe suferinzi cu ochii lui Dumnezeu. Avem nevoie să ne vindecăm inimile, să avem inimi sănătoase spiritual, nu inimi anxioase, triste, izolate, fără speranță, împietrite. O inimă sănătoasă este o inimă care se împarte celorlalți și astfel se regenerează.

La Iași, tema meditațiilor a fost despre credință și îndoială. Cartea Numerilor ne prezintă cum poporul ales, condus de Moise, ajunge la granițele țării făgăduite, el oscilează între țara promisă și pustiu. Îndoială este prejudecata de a trăi cu incertitudine. Dumnezeu nu vrea ca omul să se îndoiască, Dumnezeu este împotriva îndoielii. Inima plină de îndoială vede doar obstacole, credința vede oportunități. Credința este viața creștină în sine, este arcul care lansează iubire și bunătate.

Pe parcursul zilei au fost ocazii de spovezi și colocvii. La Roman, sfânta Liturghie a fost concelebrată de către părintele Marius-Petru Bîlha și de părintele Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, care a participat la programul întregii zile. La predică, părintele Marius a vorbit despre tatăl Milostiv, inspirându-se din binecunoscuta operă a lui Rembrandt, "Întoarcerea fiului risipitor". La Iași, sfânta Liturghie a fost celebrară de părintele Gabriel Sascău. Pe parcursul zilei a fost prezent și părintele Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, din Dieceza de Iași.

După prânz a urmat a doua meditație cu prezentarea poeziei-rugăciune a episcopului Tonino Bello (1935-1993): "O aripă de rezervă". Această meditație prezentată a dorit să transmită participanților îndemnul de a duce celor pe care-i vor întâlni zâmbetul, curajul, mângâierea și speranța.

Ziua s-a încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Milostiviri și Calea Sfintei Cruci pentru Viață.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 martie: Zi de reculegere pentru personalul socio-medical, la Traian și la Iași


 

lecturi: 861.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat