Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Iași: Ce înseamnă "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile"?

O întrebare care ar putea să apară pentru credincioșii noștri, văzând programul călătoriei papei Francisc în România, ar fi următoarea: Care este specificul întâlnirii de la Iași? Un răspuns poate fi dat plecând chiar de la titlul evenimentului: "Întâlnire mariană cu tinerii și familiile".

1. Înainte de toate, vizita papei Francisc la Iași va fi un bun prilej pentru a trăi împreună o autentică sărbătoare. Ea are loc în după-amiaza zilei de 1 iunie, când sărbătorim Ziua Copilului, fapt ce va fi evidențiat prin semne și gesturi concrete în cadrul vizitei. Va fi o sărbătoare a credinței pentru toți credincioșii catolici din Moldova care vor veni la Iași pentru a-l întâlni pe urmașul sfântului Petru și pentru a primi astfel darul binecuvântării sale apostolice. În același timp, va fi o întâlnire de sărbătoare și pentru toți ieșenii și moldovenii de alte confesiuni care vor da dovadă de ospitalitate față de papa Francisc, întrucât îi prețuiesc implicarea sa în promovarea valorilor creștine. Iar atmosfera de sărbătoare va fi conferită de cântările religioase, de mesajul special al Sfântului Părinte și, mai ales, de rugăciunea de laudă și mijlocire a vicarului lui Cristos pentru toți credincioșii.

2. Va fi, așadar, o sărbătoare a întâlnirii. Privind desfășurătorul călătoriilor papale în general, dar și pe cel al vizitei în România în special, putem observa că de regulă au loc patru tipuri de evenimente: unele care au un caracter strict oficial și privesc raportul cu autoritățile statului vizitat și societatea civilă; altele care se încadrează în dialogul pe care Biserica Catolică îl are cu reprezentanții celorlalte confesiuni sau religii; un al treilea tip de evenimente sunt cele cu un caracter strict liturgic, cuprinzând celebrarea sfintei Liturghii sau a altor acțiuni liturgice; un al patrulea tip sunt evenimentele care au forma unor întâlniri care pun împreună bogăția culturală și spirituală a poporului vizitat și mărturia de credință și de rugăciune a Sfântului Părinte. Din această ultimă categorie face parte și evenimentul care va avea loc la Iași. Vizita papei în Moldova și la Iași va prilejui întâlnirea dintre experiența de credință a creștinilor noștri și mesajul de întărire în credință al Sfântului Părinte. Această întâlnire va consta în împărtășirea bucuriei de a crede și de a construi în jurul nostru o cultură atentă la nevoile profunde ale celorlalți. Într-adevăr, asistăm uneori la afirmarea unei culturi a indiferenței, unde oamenii trăiesc unii lângă alții, și nu unii împreună cu alții. E semnificativ faptul că în fața Palatului Culturii din Iași va avea loc un eveniment care poate să contribuie la crearea unei culturi a întâlnirii și a împărtășirii.

3. Întâlnirea de la Iași va fi mariană, în sensul că o va avea în centru pe sfânta Fecioară Maria. Întreaga vizită a Sfântului Părinte este pusă sub semnul evlaviei poporului român către Maica Domnului. Dar la Iași această amprentă spirituală a sfintei Fecioare Maria devine evidentă și din titlul întâlnirii. Acest titlu este ușor de înțeles dacă ne gândim la faptul că vizita papei la Iași va avea loc într-o zi de sâmbătă, mai precis în prima sâmbătă a lunii iunie. Sâmbăta este, în spiritualitatea catolică, ziua dedicată în mod special rugăciunii către sfânta Fecioară. Ea și-a păstrat credința și a așteptat Învierea lui Isus Cristos în Sâmbăta Sfântă, când Fiul său era înmormântat. De aceea, sâmbăta a devenit ziua specială de comemorare a Maicii Domnului. Iar după aparițiile sfintei Fecioare Maria la Fatima în 1917 s-a dezvoltat devoțiunea către inima sa neprihănită în prima sâmbătă a fiecărei luni. Cu această ocazie se face o rugăciune specială de consacrare și încredințare. În prima sâmbătă a lunii iunie din acest an, întâlnirea de la Iași va avea, așadar, o profundă dimensiune spirituală prin rugăciunea către sfânta Fecioară Maria înălțată de papa Francisc împreună cu toți cei prezenți în Piața Palatului. În acest sens "întâlnirea mariană" de la Iași va fi și o adevărată întâlnire cu sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și mama celor care cred în el.

4. Titlul întâlnirii cu Sfântul Părinte ne sugerează și cine vor fi protagoniștii acesteia: tinerii și familiile. De ce tocmai ei? Pentru că Biserica în ultimele decenii a luat foarte în serios misiunea de a fi alături de tineri și de familii și de provocările lor. Tocmai de aceea ultimele sinoade ale episcopilor din toată lumea au avut în centru realitățile familiei și ale tineretului. Recent, la 25 martie 2019, papa a semnat în sanctuarul marian de la Loreto un document sub formă de scrisoare către tinerii din lumea întreagă. Pe de altă parte, transformările din societatea noastră românească au avut un impact foarte puternic în special în viața tinerilor și a familiilor: este de ajuns să ne gândim la mulțimea de tineri care pleacă în fiecare an să lucreze în străinătate și la ruptura realizată astfel în sânul familiilor. Cu siguranță papa Francisc este conștient de aceste provocări și dorește să adreseze în discursul său un mesaj special de încurajare tinerilor și familiilor nu numai din Iași sau Moldova, ci din toată România. De foarte multe ori el insistă ca tinerii să își înrădăcineze viața și viitorul lor în visurile și înțelepciunea părinților și bunicilor lor. Suntem conștienți și noi că avem nevoie de o alianță între generația celor în vârstă sau adulți și generațiile tinerilor și copiilor. Am putea spune că motoul vizitei în România, "Să mergem împreună", va fi aplicat la Iași în mod special legăturii dintre tineri și familiile lor.

În concluzie, dacă privim întregul program al vizitei Sfântului Părinte Francisc, putem observa că specificul întâlnirii de la Iași ține și de rolul foarte important pe care îl vor avea credincioșii laici: copii, tineri, părinți și bunici vor fi implicați într-o manieră directă în întâlnirea cu Sfântul Părinte și vor putea să îi împărtășească experiențele, dificultățile, bucuriile și visurile. Va fi un moment în care Biserica, prin păstorul său suprem, își arată apropierea și dragostea față de simplii membri ai poporului lui Dumnezeu. Tocmai acest caracter aparte face ca întâlnirea de la Iași să fie un eveniment deschis tuturor celor care împărtășesc valorile familiei creștine și grija pentru o formare integrală a tinerilor.

Nu putem uita că întâlnirea papei Francisc cu tineretul reprezintă realizarea unei dorințe a sfântului Ioan Paul al II-lea de acum 20 de ani. În vizita sa din anul 1999, el ar fi dorit să îi întâlnească pe tineri, lucru care nu a fost posibil. În ultimul său discurs din România, ținut la aeroportul Otopeni, papa Ioan Paul al II-lea spunea: "Dragi tineri din România, aș fi vrut să vă întâlnesc personal; din nefericire nu a fost posibil [...] În aceste zile Duhul vă încredințează vouă, tinerilor, «visul» lui Dumnezeu: ca toți oamenii să facă parte din familia sa, ca toți creștinii să fie una". Tinerii pe care a dorit să îi întâlnească papa Ioan Paul al II-lea în anul 1999 sunt familiștii anului 2019 care, împreună cu copiii lor, mulți dintre ei, adolescenți și tineri, vor participa la întâlnirea de la Iași cu papa Francisc. Un vis al papei Ioan Paul al II-lea devine realitate, după 20 de ani, printr-un alt urmaș al sfântului Petru, papa Francisc. Sperăm ca evenimentul pe care îl vom trăi împreună la Iași să dea naștere și la alte visuri care să se realizeze în timpul care va urma.

Pr. Daniel Iacobuț

* * *

* * *

Programul călătoriei apostolice a Sanctității Sale papa Francisc în România

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 7158.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat