Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita Sfântului Părinte Francisc la Campidoglio (marți, 26 martie 2019)

Discurs adresat administrației capitoline

Doamnă primar,

Domnilor și doamnelor asesori și consilieri ai Primăriei din Roma,

Stimate autorități,

Dragi prieteni,

Îi mulțumesc doamnei primar pentru invitația plăcută și pentru expresiile respectuoase pe care mi le-a adresat. Salutul meu cordial se extinde la asesori, la consilierii de la primărie, la reprezentanții guvernului, la celelalte autorități prezente și la toți cetățenii din Roma.

De mult timp doream să vin în Campidoglio pentru a vă întâlni și a vă aduce personal mulțumirea mea pentru colaborarea prestată de autoritățile citadine celor de la Sfântul Scaun cu ocazia Jubileului Extraordinar al Milostivirii, precum și pentru celebrarea altor evenimente ecleziale. De fapt, ele, pentru desfășurarea lor ordonată și buna lor reușită au nevoie de disponibilitatea și de lucrarea calificată a voastră, administratori ai acestui oraș, martor al unei istorii plurimilenare și care, primind creștinismul, a devenit în decursul secolelor centrul catolicismului.

Roma este patria unei concepții originale despre drept, modelate pe înțelepciunea practică a poporului său și prin care a iradiat lumea cu principiile sale și instituțiile sale. Este orașul care a recunoscut valoarea și frumusețea filozofiei, a artei și în general a culturii produse de Elada antică și a primit-o și a integrat-o până acolo încât civilizația care a rezultat a fost definită pe bună dreptate greco-romană. În același timp, printr-o coincidență care este greu să n-o numim plan, aici au încoronat cu martiriul misiunea lor sfinții apostoli Petru și Paul, și sângele lor, unit cu acela al atâtor alți martori, s-a transformat în sămânță de noi generații de creștini. Ei au contribuit să dea urbei o față nouă, care, deși în complicația vicisitudinilor istorice alterne, cu dramele lor, lumini și umbre, strălucește și astăzi prin bogăția monumentelor, a operelor de artă, a bisericilor și a clădirilor, totul dispus în manieră inimitabilă pe cele șapte coline, dintre care aceasta este prima.

Roma, de-a lungul celor aproape 2.800 de ani de istorie, a știut să primească și să integreze diferite populații și persoane care proveneau din orice parte a lumii, aparținând la cele mai variate categorii sociale și economice, fără a le anula diferențele legitime, fără a umili sau a strivi respectivele caracteristici și identități speciale. Mai degrabă a prestat fiecăreia dintre ele acel teren fertil, acel humus adaptat pentru a face să reiasă ceea ce este mai bun din fiecare și să dea formă - în dialogul reciproc - la noi identități.

Acest oraș a primit studenți și pelerini, turiști, refugiați și migranți care proveneau din orice regiune din Italia și din atâtea țări din lume. A devenit pol de atracție și joncțiune. Joncțiune între nordul continental și lumea mediteraneeană, între civilizația latină și cea germanică, între prerogativele și puterile rezervate puterilor civile și cele proprii ale puterii spirituale. Ba chiar se poate afirma că, grație forței cuvintelor evanghelice, aici s-a inaugurat acea distincție chibzuită, în respectul reciproc și colaborator pentru binele tuturor, între autoritatea civilă și cea religioasă, care se conformează mai bine la demnitatea persoanei umane și îi oferă spații de libertate și de participare.

Roma a devenit apoi țintă și simbol pentru toți cei care, recunoscând-o drept capitală a Italiei și centru al catolicismului, s-au îndreptat spre ea pentru a-i admira monumentele și urmele trecutului, pentru a venera memoriile martirilor, pentru a celebra principalele sărbători din anul liturgic și pentru marile pelerinaje jubiliare, dar și pentru a presta lucrarea lor în slujba instituțiilor națiunii italiene sau ale Sfântului Scaun.

De aceea, Roma într-un anumit sens obligă puterea temporară și cea spirituală să dialogheze constant, să colaboreze stabil în respectul reciproc; și cer să fim și creativi, atât în țeserea zilnică de relații bune cât și în înfruntarea numeroaselor probleme, pe care gestionarea unei moșteniri așa de imense le aduce în mod necesar cu sine.

"Cetatea eternă" este ca o enormă casetă de comori spirituale, istorico-artistice și instituționale, și în același timp este locul locuit de circa trei milioane de persoane care aici lucrează, studiază, se roagă, se întâlnesc și duc înainte istoria lor personală și familială și care sunt în ansamblul lor onoarea și truda fiecărui administrator, a oricăruia care se angajează pentru binele comun al orașului.

El este un organism delicat, care are nevoie de îngrijire umilă și asiduă și de curaj creativ pentru a se menține ordonat și trăibil, pentru ca atâta strălucire să nu se degradeze, ci la cumulul gloriilor trecute să se poată adăuga contribuția noilor generații, geniul lor specific, inițiativele lor, proiectele lor bune.

Campidoglio, împreună cu Cupola lui Michelangelo și cu Colosseum-ul - care de aici se pot vedea - îi sunt într-un anumit sens emblemele și sinteza. De fapt, ansamblul acestor vestigii ne spune că Roma posedă o vocație universală, purtătoare a unei misiuni și a unui ideal potrivit să treacă munții și mările și să fie relatat tuturor, de aproape și de departe, la orice popor ar aparține, orice limbă ar vorbi și oricare ar fi culoarea pielii lor. Ca sediu al Succesorului sfântului Petru, este punct de referință spirituală pentru întreaga lume catolică. De aceea se explică bine că Acordul de Revizuire a Concordatului dintre Italia și Sfântul Scaun - a cărui a 35-a aniversare se celebrează anul acesta - afirmă că "Republica italiană recunoaște semnificația deosebită pe care Roma, sediu episcopal al Suveranului Pontif, o are pentru catolicitate" (art. 2 § 4).

Această identitate istorică, culturală și instituțională deosebită a Romei cere ca administrația capitolină să fie pusă în măsură să conducă această realitate complexă cu instrumente normative corespunzătoare și o înzestrare adecvată de resurse.

Însă și mai decisiv este ca Roma să se mențină la înălțimea îndatoririlor sale și a istoriei sale, să știe și în circumstanțele actuale schimbate să fie far de civilizație și învățătoare de primire, să nu piardă înțelepciunea care se manifestă în capacitatea de a integra și de a-l face pe fiecare să se simtă părtaș cu titlu deplin de un destin comun.

Biserica din Roma vrea să-i ajute pe romani să regăsească sensul apartenenței la o comunitate atât de specială și, grație rețelei parohiilor, școlilor și instituțiilor sale caritative, precum și angajării vaste și lăudabile a voluntariatului, colaborează cu puterile civile și cu toți cetățenii pentru a menține acestui oraș fața sa cea mai nobilă, sentimentele sale de iubire creștină și de simț civic.

Roma cere și merită colaborarea reală, înțeleaptă, generoasă a tuturor; merită ca atât cetățenii privați cât și forțele sociale și instituțiile publice, Biserica Catolică și celelalte comunități religioase, toți să se pună în slujba binelui orașului și al persoanelor care locuiesc aici, în special al celor care din orice motiv se află la margini, aproape rebutate și uitate sau care experimentează suferința bolii, a abandonării sau a singurătății.

Au trecut 45 de ani de la acea întâlnire care a avut ca titlu: "Responsabilitățile creștinilor în fața așteptărilor de caritate și de dreptate în Dieceza de Roma", mai bine cunoscută ca întâlnirea "despre relele din Roma". Ea s-a angajat să traducă în practică indicațiile Conciliului Vatican II și a permis să se înfrunte cu mai mare conștiință condițiile reale ale periferiilor urbane, unde au ajuns mase de imigrați care proveneau din alte părți ale Italiei. Astăzi periferiile acelea și altele au văzut venirea, din atâtea țări, a numeroși migranți fugiți din războaie și din mizerie, care încearcă să reconstruiască existența lor în condiții de siguranță și de viață demnă.

Roma, oraș ospitalier, este chemat să înfrunte această provocare epocală pe urma istoriei sale nobile; să folosească energiile sale pentru a primi și a integra, pentru a transforma tensiuni și probleme în oportunități de întâlnire și de creștere. Roma, fecundată de sângele martirilor, să știe să scoată din cultura sa, plăsmuită de credința în Cristos, resursele de creativitate și de caritate necesare pentru a depăși fricile care riscă să blocheze inițiativele și parcursurile posibile. Acestea ar putea face să înflorească orașul, să înfrățească și să creeze ocazii de dezvoltare, atât civică și culturală, cât și economică și socială. Roma oraș al punților, niciodată al zidurilor!

Să nu ne temem de bunătate și de caritate! Ele sunt creative și generează o societate pașnică, aptă să multiplice forțele, să înfrunte problemele cu seriozitate și cu mai puțină liniște, cu mai mare demnitate și respect față de fiecare și să se deschidă la noi ocazii de dezvoltare.

Sfântul Scaun dorește să colaboreze tot mai mult și mai bine pentru binele orașului, în slujba tuturor, în special a celor mai săraci și dezavantajați, pentru cultura întâlnirii și pentru o ecologie integrală. El încurajează toate instituțiile și structurile sale, precum și toate persoanele și comunitățile care fac referință la el, să se angajeze activ pentru a mărturisi eficacitatea și atracția unei credințe care devine lucrare, inițiativă, creativitate în slujba binelui.

De aceea formulez cele mai bune urări pentru ca toți să se simtă pe deplin implicați pentru a obține acest obiectiv, pentru a confirma cu claritatea ideilor și forța mărturiei zilnice tradițiile cele mai bune ale Romei și misiunea sa și pentru ca asta să favorizeze o renaștere morală și spirituală a orașului.

Doamnă primar, dragi prieteni, la sfârșitul acestei intervenții, vreau să încredințez ocrotirii Mariei Salus Populi Romani și sfinților patroni Petru și Paul pe fiecare dintre voi, munca voastră și propunerile bune care vă însuflețesc. Să puteți fi uniți în slujirea acestui oraș iubit, în care Domnul m-a chemat să desfășor slujirea episcopală. Asupra fiecăruia dintre voi invoc din inimă belșugul binecuvântărilor divine și asigur pentru toți o amintire în rugăciune. Și voi rugați-vă pentru mine și dacă vreunul dintre voi nu se roagă, cel puțin să gândească bine despre mine! Multe mulțumiri!

__________________

Cuvintele Sfântului Părinte adresate cetățenilor

Dragi romani, bună ziua!

Ca episcop al vostru de obicei vă întâlnesc la "Sfântul Petru", la "Sfântul Ioan", sau în parohii... Astăzi îmi este dat să vă adresez cuvântul și salutul de la Campidoglio, leagăn al acestui oraș și inimă pulsantă a vieții sale administrative și civile. Mulțumesc pentru prezența voastră și mulțumesc pentru afectul pe care-l aveți față de Succesorul lui Petru!

Biserica din Roma, conform cunoscutei expresii a sfântului Ignațiu de Antiohia, "prezidează în caritate" (Scrisoarea către romani, Introducere). De aceea este misiunea episcopului său, papa, dar și a tuturor creștinilor din Roma, să lucreze concret pentru a menține fața acestei Biserici mereu luminoasă, reflectând lumina lui Cristos care reînnoiește inimile.

În inima papei găsesc loc și cei care nu împărtășesc credința noastră, toți sunt frați: față de toți este apropierea mea spirituală și încurajarea mea de a fi în fiecare zi "artizani" de fraternitate și de solidaritate. Ca atâția oameni din toată lumea, și voi, cetățeni din Roma, sunteți preocupați de bunăstarea și de educația copiilor voștri; este la inima voastră viitorul planetei și tipul de lume pe care o vom lăsa generațiilor viitoare. Dar astăzi, și în fiecare zi, aș vrea să cer fiecăruia dintre voi, după propriile capacități, să vă îngrijiți unul de altul, să fiți aproape unii de alții, să vă respectați reciproc. Astfel întrupați în voi înșivă valorile cele mai frumoase ale acestui oraș: adică o comunitate unită, care trăiește în armonie, care acționează nu numai pentru dreptate, ci într-un spirit de dreptate.

Mulțumesc iarăși pentru această întâlnire! Îi cer Domnului să vă umple cu harurile sale și cu binecuvântările sale. Și vă cer vouă, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc și la revedere!

__________________

Salutul Sfântului Părinte adresat angajaților capitolini cu familiile lor

Dragi prieteni,

La încheierea vizitei mele la Campidoglio, sunt bucuros să vă salut pe voi care sunteți, într-un anumit sens, scheletul organizării comunale. Vă mulțumesc pentru primirea voastră și vă sunt recunoscător pentru tot ceea ce ați făcut pentru a pregăti această zi.

Cea mai mare parte a muncii pe care o desfășurați nu este de genul care face zgomot. Nimeni dintre voi nu face zgomot ci faceți lucruri care susțin. În culise, angajarea voastră zilnică face posibilă activitatea obișnuită a primăriei în favoarea cetățenilor și a atâtor vizitatori care ajung în fiecare zi la Roma. Cu munca voastră, voi vă străduiți să veniți în întâmpinarea exigențelor legitime ale familiilor romane, care în multe aspecte depind de grija voastră: fiți conștienți de atâta responsabilitate! Sunteți lucrători pe teren, funcționari, angajați în diferite birouri și în multiplele departamente ale administrației publice, responsabili de curățenie, personal de întreținere și de siguranță. Mulțumesc pentru tot ceea ce faceți!

Munca voastră silențioasă și fidelă contribuie nu numai la îmbunătățirea orașului, ci are și o mare semnificație pentru voi personal, pentru că modul în care muncim exprimă demnitatea noastră și tipul de persoane care suntem.

Vă încurajez să continuați cu generozitate și încredere activitatea voastră în slujba orașului Roma, a locuitorilor săi, a turiștilor și a pelerinilor. Mă voi ruga pentru voi și pentru familiile voastre; și cer cu rugăminte fiecăruia să-și amintească să se roage un pic pentru mine. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 322.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat