Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Conferință de presă - Vizita papei Francisc în România, la Iași

Ne îndreptăm cu pași repezi spre venirea papei Francisc în România, când îi va întâlni pe români la ei acasă. În sărbătoarea Buna-Vestire, la 25 martie 2019, Sfântul Scaun și Conferința Episcopilor din România au comunicat programul călătoriei apostolice a papei Francisc în România, care va fi între 31 mai și 2 iunie, cu diferite particularități în toate locurile pe care le va vizita papa, făcând să se întrevadă în mod special motoul: "Să mergem împreună!"

Pentru prezentarea programului general al vizitei papei Francisc, la București, Comisia națională de pregătire a vizitei papei Francisc în România, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, a organizat la 25 martie o conferință de presă la București. Despre aceasta, se poate citi aici: www.bisericacatolica.ro.

Cât privește prezentarea programului vizitei de la Iași, marți, 26 martie, s-a organizat o conferință de presă în aula "Anton Durcovici", de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au luat cuvântul PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă - coordonatorul comisiei locale de organizare, Mihai Chirica - primarul municipiului Iași, pr. Daniel Iacobuț - responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice și pr. Adrian Blăjuță - responsabil cu mass-media. Au fost prezenți peste 30 de reprezentați din presa locală și centrală.

În cadrul conferinței, PS Petru Gherghel le-a urat bun venit jurnaliștilor și le-a mulțumit pentru implicarea în răspândirea veștii bune a venirii papei Francisc în România și implicit la Iași, dar și pentru munca nobilă pe care o au de împlinit. PS Aurel Percă a vorbit despre stadiul pregătirilor în vederea venirii papei Francisc la Iași, pe care le desfășoară Episcopia Romano-Catolică de Iași, dar și aspecte legate de pregătirea, în special, spirituală a pelerinilor, a celor care vor veni să-l întâmpine pe papa Francisc la Iași. Primarul Mihai Chirica a prezentat mai multe detalii tehnice de organizare, dar și ceea ce presupune organizarea din punct de vedere logistic și tehnic o întâlnire de anvergura celei pe care o vom trăi la Iași. Pr. Daniel Iacobuț a prezentat titlul sărbătorii de la Iași, "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile", pentru a înțelege care este specificul său în contextul întregii vizite a papei Francisc în România. A insistat asupra faptului că întâlnirea de la Iași va fi o "autentică sărbătoare" și care să "realizeze dorința sfântului papă Ioan Paul al II-lea, de acum 20 de ani, când și-a manifestat dorința de ai fi întâlnit pe tineri, dar nu a fost posibil". Pr. Adrian Blăjuță, moderatorul conferinței de presă, a prezentat pe scurt etapele vizitei papei Francisc în România, cu un accent mai mult pe sărbătoarea de la Iași.

La Iași, Sfântul Părinte va sosi la 1 iunie, după ora 17.00, pentru a vizita catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii și familiile", în fața Palatului Culturii. Timp de aproximativ o oră și jumătate, va fi o sărbătoare a întâlnirii cu Sfântul Părinte, o întâlnire trăită sub privirile sfintei Fecioare Maria. Credincioșii care vor participa vor avea bucuria de a se ruga Maicii Sfinte împreună cu papa Francisc. Protagoniștii întâlnirii cu Sfântul Părinte vor fi tinerii și familiile, către care se va îndrepta și mesajul special al urmașului sfântului Petru.

Pentru evenimentul istoric de la Iași, peste 35.000 de persoane și-au anunțat prezența, iar listele nu sunt închise. Există și posibilitatea înscrierii ca voluntar pentru implicarea în buna desfășurare a evenimentului, alăturându-se celor peste 250 de voluntari care s-au oferit deja. Înscrierea se poate face prin intermediul site-ului Episcopiei de Iași, la adresa http://www.ercis.ro/papafrancisc/voluntari/.

Odată cu pregătirea pentru solemnitatea Învierii, continuă în comunitățile Diecezei de Iași și pregătirea spirituală pentru vizita papei Francisc, dar și rugăciunea pentru urmașul lui Petru, pentru ca întâlnirea cu el să fie rodnică în credință pentru cei care îl vor vedea și îi vor asculta mesajul.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Iași: Conferință de presă - Vizita papei Francisc în România, la Iași. Foto: Adrian Cuba

* * *

PS Petru Gherghel:


 

PS Aurel Percă:


 

Mihai Chirica


 

Pr. Daniel Iacobuț:

* * *

Programul călătoriei apostolice a Sanctității Sale papa Francisc în România

Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc


 

lecturi: 3578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat