Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Zi de reculegere și de fraternitate a persoanelor consacrate

"Convertirea: exemplul lui Iona" (Iona 4,1-11) a fost tema zilei de reculegere spirituală, pentru 40 de surori și frați din mai multe congregații din zona Bacău, sâmbătă, 9 martie 2019, la Curia Provincială Franciscană din Bacău, predicator fiind pr. Cristian Clopoțel.

Ce poate fi mai frumos decât să începem timpul de har al Postului Mare cu o zi de retragere, de reculegere și de rugăciune asemenea lui Isus care a petrecut 40 de zile în deșert, în comuniune cu Tatăl său.

De la începutul reculegerii, părintele Cristian ne-a reamintit cuvintele Sfântului Părinte papa Francisc: "Convertirea este cu atât mai necesară pentru creștin, cu cât ea cuprinde întreaga creație, a cărei culme este omul". Pr. Cristian a rezumat acest drum de convertire spunând că "el constă în eliberarea de egoism și în mutarea privirii de la noi înșine la Cristos și prin el către aproapele, fără să uităm că acest demers este un dar inestimabil al milostivirii lui Dumnezeu".

În această zi de reculegere, cartea lui Iona ne-a fost un ghid prețios pentru a putea înțelege și mai bine cum ne însoțește Dumnezeu pe drumul convertirii noastre personale. Iona, a spus părintele, este exemplul clasic al rezistenței omului în fața milostivirii lui Dumnezeu. Această carte ne atrage atenția asupra tentației exclusivismului în comunitățile noastre parohiale și înainte de toate în relația noastră cu Dumnezeu. Ca Iona, putem avea și noi tendința de a-l privi pe aproapele nostru cu suspiciune, considerându-l mai păcătos decât noi, nevrednic chiar de milostivirea lui Dumnezeu. Prin acest pasaj biblic, Dumnezeu ne atrage atenția asupra pericolului și pretenției de a ne crede drepți și a impune altora propria dreptate.

De fapt, profetul Iona trecea printr-o criză identitară, religioasă și chiar intelectuală. Nu mai înțelege sensul existenței sale, rostul său de profet, și la un moment dat, chiar își dorește moartea. De fapt, Iona a fost tulburat de milostivirea lui Dumnezeu față de niniviteni, popor care nu făcea parte din "poporul ales" și totuși de care Domnul se interesa. Felul de a vorbi a lui Iona, reflectă ceea ce crede el despre Dumnezeu. Parcurgând orașul Ninive, Iona spune: "Încă 40 de zile și Ninive va fi distrus". El aștepta distrugerea orașului Ninive și, de fapt, asistă la milostivirea lui Dumnezeu. Profetul Iona nu înțelege de ce Dumnezeu se ocupă de acest popor. Observăm cu uimire că lui Iona îi pare rău de succesul misiunii sale. Însuși regele a primit mesajul lui Dumnezeu și a chemat tot poporul la pocăință. Ninivitenii, întorcându-se de la calea lor cea rea, Dumnezeu a renunțat să-i distrugă. Iona este orbit de preocuparea pentru imaginea proprie, de succesul propriu, de confirmarea cuvintelor proprii și nu se poate bucura de convertirea celorlalți și de salvarea orașului.

Prin atitudinea lui, profetul Iona ne dă o lecție importantă. Chiar dacă el nu înțelege modul de a fi și de a acționa a lui Dumnezeu și uneori i se opune cu înverșunare, măcar e dispus să vorbească, să se confrunte cu Dumnezeu. Poate chiar aici este momentul convertirii pentru el. Putem învăța de la Iona să nu tratăm lucrurile cu dezinteres, cu mediocritate, să lăsăm să treacă de la sine sau să ne închidem în noi înșine. Dumnezeu nu vrea să trăim cu propriile iluzii, ci ne trezește la realitate.

După prezentarea acestui text biblic, fiecare a avut un timp personal de meditație și de aprofundare a textului urmat apoi de o altă întâlnire cu Dumnezeu printr-o celebrare penitențială în cadrul căreia a fost expus sfântul sacrament pentru un moment de adorație personală, timp în care cine a dorit a avut ocazia să se împace cu Domnul prin sacramentul Spovezii.

Programul zilei a continuat cu celebrarea sfintei Liturghii unde, la cuvântul de învățătură, pr. Gustavo-Ismail Lissa din Congregația "Slujitorii Săraci ai Divinei Providențe - Don Calabria", din comunitatea de la Răcăciuni, ne-a reamintit un aspect esențial al convertirii: ea nu este o decizie a noastră de a schimba ceva în noi, ea este inițiativa lui Dumnezeu, el este cel care ne cheamă la convertire. Convertirea nu este o schimbare a faptelor, a acțiunilor noastre, a modului nostru de a trăi, ci a mentalității noastre. Părintele Gustavo ne-a invitat să ne punem câteva întrebări esențiale: Care sunt prioritățile vieții mele? Unde merg energiile mele? Cum folosim timpul nostru?

Agapa fraternă a avut loc în casa fraților franciscani urmată de un alt moment de rugăciune în care am parcurs împreună cu Isus drumul crucii sale.

La final, sr. Emanuela Bereșoaei, din Congregația "Surorile Milostive ale Sfântului Carol Boromeu", responsabila noastră zonală, a mulțumit tuturor pentru numeroasa participare, iar părintelui Sorin Giurgi, vicar provincial al OFMConv, pentru primirea călduroasă și generoasă. După câteva comunicări importante fiecare ne-am întors în comunitățile noastre pentru a transmite bucuria mesajului spiritual precum și bucuria reîntâlnirii între noi. Domnul să ne ajute să trăim în continuare consacrarea cu bucurie.

Sr. Bernadetta Zediu, OA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 martie: Bacău: Zi de reculegere și de fraternitate a persoanelor consacrate


 

lecturi: 275.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat