Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De pe munte o privire asupra orașului

De Nicola Gori

Un călugăr cufundat în oraș. Cu experiența sa benedictină pusă în slujba celui care trebuie să se confrunte în fiecare zi cu provocările pastorale și sociale pe care viața le pune în față zilnic. Folosind bogăția spirituală și umană nu numai a marelui Benedict, ci și a oamenilor de credință ca Giorgio La Pira și poetul Mario Luzi. Cu acest bagaj abatele de "San Miniato al Monte" de la Firenze, dom Bernardo Francesco Maria Gianni, va predica papei și Curiei Romane exercițiile spirituale în casa "Divin Maestro" din Ariccia, de la 10 la 15 martie 2019, despre tema "Orașul cu dorințe arzătoare. Pentru priviri și gesturi pascale în viața lumii".

De ce alegerea de a vă inspira din Mario Luzi pentru exercițiile spirituale?

L-am ales deoarece cu poezia exprima foarte bine tema despre care puteam să pun la dispoziție cât mai bine sufletul meu și competența vieții mele monastice, adică privirea asupra orașului pe care bazilica "San Miniato al Monte" o permite. Este asemănătoare cu privirea cu care Isus privește Ierusalimul. Nu întâmplător pe fațada bazilicii este fața lui Cristos care binecuvântează tot orașul Firenze. Suntem convinși că de mii de ani prezența noastră benedictină folosește pentru a face acea privire vie ușor de recunoscut, de perceput, de dorit. Poezia lui Luzi are marea calitate că a interpretat toate acestea, vorbind despre amintirea, despre speranța, despre focul vechilor sfinți. Desigur, există riscul ca focul să se atenueze în timp, dar cu forța Duhului se poate reactiva. Acesta este sensul imaginii dorințelor arzătoare: a încerca să se dea continuitate marelui vis al lui La Pira. Care era somnul cu care își imagina Firenze ca un nou Ierusalim, un oraș plin de frumuseți teologale capabil să atragă toate națiunile pentru un proiect de pace și de dreptate.

Ce spațiu veți da lui La Pira în meditații?

Una din primele meditații este intitulată "Visul lui La Pira". Se înțelege bine că referința la oraș nu este politică, sociologică, adică simplu civilă, ci teologală, biblică, spirituală. Trebuie încercat să se dea mărturie, să se interpreteze din punctul de vedere mistic ca acela al lui La Pira. În meditații adaug și acele numere din Evangelii gaudium în care papa invită să-l căutăm pe Dumnezeu în oraș. Aceasta este o perspectivă care pentru noi este extrem de elocventă și semnificativă, pentru că de la "San Miniato" contemplăm orașul și de oraș suntem invitați să căutăm misterul său, vocația sa.

Cine este dom Bernardo?

Am petrecut anii mei de liceu și de universitate departe de Biserică. Apoi, în noaptea de Crăciun din 1992, am avut harul unei adevărate convertiri și vocații în biserica benedictinelor din Rosano. Ea rămâne pentru mine ca sanctuarul întâlnirii mele cu Domnul. Chiar acolo am fost puternic invitat de frumusețea, de profunzimea și de intensitatea liturgiei misterului de Crăciun, să intru într-o dimensiune în întregime pentru mine: să fiu dorit și căutat de un Dumnezeu care te cucerește cu micimea sa, cu copilăria sa, care într-un fel capitulează în fața puterii sale pentru a veni în întâmpinarea ta, sperând că la rândul tău și tu vei capitula în fața puterii sale de iubire. Acea celebrare a schimbat radical viața mea și m-a făcut să redescopăr gustul tipic al experienței benedictine care este acel quaerere Dei. O tensiune care mi-a cuprins inima așa de mult încât mi s-a părut o nouă motivație de viață, totală, necondiționată. Așa încât să mă facă să mă gândesc imediat la posibilitatea de a deveni călugăr, adică de a dedica toată viața să caut acele urme, acele semne ale Domnului pe care le-am găsit în noaptea aceea: în sfârșit le regăsisem pe drumul meu.

Cum ați primit decizia pontifului de a vă alege ca predicator al exercițiilor?

Cu imensă trepidație, o mare doză de incredulitate și cu mare recunoștință față de Domnul și față de papa. M-a cuprins un sentiment foarte profund de nepotrivire pe care Francisc l-a apreciat, atunci când m-a sunat. M-am arătat disponibil la oferta sa, pentru că m-am simțit chemat, dar am informat că mă simt foarte nepotrivit. Și papa mi-a răspuns că aceasta este o premisă foarte bună pentru a face bine exercițiile.

(După L'Osservatore Romano, 10 martie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Un abate benedictin, predicatorul exercițiilor spirituale pentru papa Francisc și Curia Romană în 2019


 

lecturi: 148.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat