Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Întâlnirea de primăvară a persoanelor văduve a avut loc sâmbătă, 9 martie 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian (NT). Invitat special a fost pr. Fabian Blaj, OFMConv, guardian la conventul din Nisiporești, care ne-a vorbit și despre tema zilei: "Fericita Veronica Antal, cu Dumnezeu în fața agresorului. Persoana văduvă, cu Dumnezeu în fața vieții".

Pentru că eram în număr foarte mare întâlnirea a avut loc direct în capela centrului.

Pornind de la un documentar despre fericita Veronica Antal, pr. Fabian ne-a dezvăluit rând pe rând biografia ei, subliniind faptul că Dumnezeu îi alege pe sfinții și preaiubiții săi din orice neam, din orice categorie socială și că nimeni nu este exclus de la o astfel de chemare.

A urmat sfânta Liturghie celebrată de pr. Felician Tiba, coordonatorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, cel care a fost, de altfel, la baza întregului eveniment de la Traian. În cadrul predicii, profitând de lecturile sfinte, dar și de tema întâlnirii, părintele celebrant nu a ezitat să spună că și azi Isus trece pe la "biroul de vameș" al vieții noastre și ne găsește pe unii căsătoriți, pe alții preoți, persoane consacrate, iar pe unii, în cazul nostru, persoane văduve. Pe fiecare în parte ne cheamă și ne trimite în misiune. În consecință, pr. Felician a continuat: "Dumneavoastră, persoanele văduve, aveți în comunitățile din care proveniți o misiune nobilă. Nu clevetirea, nu vorbirea de rău, nu invidia, nu defăimarea altora, trebuie să fie misiunea persoanei văduve (aluzie la cele spuse de către apostolul Paul cu privire la unele persoane văduve), din contra, prezența la celebrările liturgice, curățenia în biserică, gândul bun, fața senină, hainele frumoase (nu neapărat negre), casa personală îngrijită, cu flori multe, întrajutorarea reciprocă cu alte persoane văduve etc. Cristos ne trimite pe fiecare responsabilizându-ne!"

După prânz, în aceeași capelă, același pr. Felician ne-a vorbit despre o altă temă, la fel de frumoasă: "Omul, trandafirul lui Dumnezeu", ilustrând-o și cu ajutorul unui trandafir natural, al unuia artificial, al unuia îmbrăcat în argint, având alături și petale de trandafir, dulceață de trandafir, sirop și chiar lichior.

Așa cum toate cele arătate aveau la bază trandafirul, la fel și omul, deși e unul, el se manifestă în atâtea feluri. Este bărbat sau femeie, alb sau negru, mulatru, galben, este copil, adolescent, tânăr sau în vârstă, e priceput la ceva anume, dar dincolo de toate este el, omul creat de Dumnezeu cu demnitate, omul care trebuie respectat pentru ceea ce este, și nu neapărat pentru ceea ce poate să dea.

Persoana văduvă, pentru că are și timp, este chemată să lucreze cu ea însăși, să nu se închidă într-un egoism unilateral, să nu dărâme, ci să construiască, să nu distorsioneze adevărul, ci să-l facă cunoscut așa cum este, cu fața senină și plină de viață, să-l predice pe Cristos, bucuria și speranța tuturor.

La final ne-am bucurat și de câteva cuvinte din partea doamnei Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei. Doamna ne-a oferit fiecărei participante câte o medalie miraculoasă, asigurând-ne că încredințarea noastră ca persoane văduve Sfintei Fecioare va avea nu doar binecuvântare, ci și mângâiere și confort.

Ne-am bucurat de o astfel de întâlnire, mai ales că alături de noi l-am simțit și pe păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, care în cadrul documentarului de la început ne-a transmis și mesajul său de încurajare, îndemnându-ne să urmăm exemplul de sfințenie al fericitei Veronica Antal, l-am simțit și pe PS Aurel Percă, pe preoții care ne însoțesc în comunitățile noastre, dar și pe toți cei dragi care ne stau alături în statutul nostru de persoane văduve. Tuturor vă mulțumim că ne sunteți alături, mulțumim părintelui Felician și celor care ne-au făcut o zi frumoasă la Traian.

Catrina Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 martie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve


 

lecturi: 331.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat