Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Calea Crucii și Liturghia din Miercurea Cenușii

Postul Mare, timp de rugăciune și pocăință, de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, a început în Biserica Romano-Catolică cu Miercurea Cenușii, la 6 martie 2019. În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au fost celebrări speciale, Calea sfintei cruci și sfânta Liturghie cu impunerea cenușii pe cap, celebrări prezidate de PS Petru Gherghel. Alături au fost PS Aurel Percă, pr. Paul Budău, dar și alți preoți de la Episcopia din Iași și de la Parohia "Adormirea Maicii Domnului". Catedrala a devenit neîncăpătoare cu sutele de credincioși prezenți la celebrare.

Miercuri, 6 martie, în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", a avut loc devoțiunea Căii Sfintei Cruci, devoțiune care a fost condusă de PS Petru Gherghel, însoțit de PS Aurel Percă și de preoții Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. A urmat sfânta Liturghie, la ora 18.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la care s-au alăturat PS Aurel Percă, episcop auxiliar și alți preoți concelebranți. În această zi, cunoscută și cu denumirea de "Miercurea Cenușii", credincioșii catolici au intrat în postul de pregătire al Sărbătorilor Pascale.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel le-a adresat tuturor credincioșilor, celor prezenți și celor uniți prin intermediul internetului și al undelor Radioului Maria, un cuvânt prin care le-a amintit că urmează un timp propice pentru fiecare dintre noi, un timp forte în care să ne întrebăm dacă și cum îl urmăm pe Cristos. Timpul Postului Mare este un timp de reflecție, un timp de rugăciune. Isus Cristos a venit să ne mântuiască alegând această cale a crucii.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Paul Budău, paroh. Sfinția Sa a subliniat importanța timpului propus de Biserică și anume, Postul Mare. Un timp de advent, de așteptare, de pregătire și a vizitei pe care Sfântul Părinte papa Francisc o va întreprinde și în dieceza noastră, la Iași. Părintele Paul a amintit că următoarele predici ținute în toate zilele de miercuri și de vineri din Postul Mare vor fi o îmbinare a temelor propuse de Biserică și a descoperirii figurii Sfântului Părinte papa Francisc și a învățăturii sale. Și părintele a început cu întrebarea: Cine este papa Francisc? În următoarele momente ale cuvântării, părintele Paul a prezentat biografia papei Francisc amintind locul, originile și data nașterii precum și principalele informații din parcursul său vocațional, ajungând până la noua sa numire, aceea de papă al Bisericii. Pe lângă informațiile legate de biografia papei, părintele a amintit și de mesajul acestuia cu ocazia intrării în Postul Mare. Papa evidențiază importanța de a manifesta mai multă atenție față de propria identitate. Dacă omul trăiește ca un fiul al lui Dumnezeu, spunea papa Francisc, ar fi mai atent cu tot ceea ce îl înconjoară. Necumpătarea riscă să devină un stil de viață din cauza păcatului. Omul se simte un stăpân absolut în dauna creaturilor și a creației. Trebuie să descoperim că în Cristos putem să devenim făpturi noi. Postul este un timp sacramental de rugăciune.

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a sfințit cenușa care a fost impusă pe cap tuturor credincioșilor prezenți în semn de pocăință și de convertire.

Să avem parte de un timp cu multe roade spirituale! Post rodnic și binecuvântat!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 martie: Iași (catedrală): Calea crucii și Liturghia din Miercurea Cenușii

* * *

Postul Mare, timp de pocăință și de reflecție

Papa Francisc: Omilia la Miercurea Cenușii (6 martie 2019)

Considerație la Miercurea Cenușii - 2019

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2019

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte pentru Postul Mare

Itinerar spiritual în timpul Postului Mare pentru tineri: Îmbrățișați de Cristos (versiune online și ca aplicație)

Itinerar spiritual pentru Postul Mare adresat tinerilor


 

lecturi: 764.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat