Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț "Sfântul Iosif": "Suntem cercetași!"

"Gata oricând!" răsună în fiecare sâmbătă la ora 11.00 la Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț. Și nu doar acolo; când pornesc prin oraș, oamenii știu că cercetașii au activitate: cântă, fluieră, se bucură, dansează, se simt bine împreună. De aceea mulți dintre locuitorii orașului ies la balcoanele apartamentelor și privesc zâmbind cercetașii care trec pe strada lor. Duminică, 3 martie 2019, a fost la fel: 40 de cercetași au depus Promisiunea Scout!

Dar înainte de toate, scoutistul știe că spiritul său de viață plină de entuziasm vine de la acela care l-a creat să lase lumea un pic mai bună decât a găsit-o, așa cum ne-a lăsat în testamentul său fondatorul nostru Robert Baden Powell. Adică de la Dumnezeu. Deoarece și cercetașii din Centrul local "Sfântul Iosif Muncitorul" Piatra Neamț cred asta din toată inima, duminică, 3 martie 2019, la Liturghia de la ora 9.00, după o pregătire serioasă și continuă și după cererea lor de a intra în Scout, 40 de cercetași (24 de lupișori, 14 temerari, 2 exploratori) au depus promisiunea "pentru toată viața", după cum au răspuns în cadrul ritualului primirii eșarfelor de cercetași.

După repetiția generală făcută cu o zi înainte, duminică dimineața, împreună cu părinții, rudele și ceilalți membri ai centrului, vizibil emoționați, cercetașii care au cerut să depună promisiunea s-au așezat în primele rânduri, pregătiți de experiența unor clipe unice în viața lor. Ajutați de lideri, au pregătit cu atenție momentele Liturghiei: cântecele, lecturile, rugăciunea credincioșilor, ofertoriul. A fost o Liturghie specială. Înainte de binecuvântarea cu apă sfințită a eșarfelor, pr. paroh Petrică Dăncuț, la predică, într-un dialog inedit cu scoutiștii, le-a vorbit tuturor despre semnificația salutului cercetășesc: cele trei degete ridicate, adică dimensiunea spirituală, socială și personală a vieții scoutiștilor, accentuând că primul lucru esențial este relația noastră cu Dumnezeu. Apoi, degetul mare acoperă degetul mic, adică cercetașul cu experiență este mereu alături de cei mai mici.

A urmat așteptatul moment al promisiunii: cercetașii au răspuns la întrebările liderului local Ioana Dascălu, pe urmă au rostit împreună promisiunea:

Liderul: Știu că există dintre voi cercetași care au cerut permisiunea de a depune promisiunea Scout! Așadar, ce cereți?

Cercetașii: Să devenim scoutiști!

Liderul: Pentru cât timp?

Cercetașii: Cu voia lui Dumnezeu, pentru toată viața!

Liderul: Știți ce înseamnă "a fi om de onoare"?

Cercetașii: Da, a merita încrederea celorlalți!

Liderul: Pot avea încredere că veți face tot ce vă stă în putere pentru a observa Promisiunea și Legea Scout?

Cercetașii: Da!

(Promisiunea rostită de toți): Promit cu ajutorul lui Dumnezeu și pe cuvânt de onoare să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru a-mi îndeplini datoria față de Dumnezeu și de țară, a-i ajuta pe alții în orice situație, a observa Legea Scout!

Cerem fraților și surorilor mai mari să ne ajute să îndeplinim acest angajament!

Momentul celebrării Promisiunii prin cântece, voie bună și distracție, într-un ambient de prietenie și destindere binemeritată a avut loc după-amiază.

Cei care au depus promisiunea le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest moment solemn: părinților, comunității, liderilor, preoților, familiilor noastre, celor care au fondat și au dus mai departe povestea Centrului nostru. Ei i-au ajutat și i-au sprijinit fără condiționări atunci când le-au spus prima dată că vor să fie parte din Familia Scout și că sunt gata să schimbe în bine această lume! Povestea noastră continuă!

Centrul local "Sfântul Iosif Muncitorul" Piatra Neamț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 martie: Piatra Neamț "Sfântul Iosif": "Suntem cercetași!"


 

lecturi: 912.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat