Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Scrisoare pastorală

Cea mai importantă zi din istorie: Buna-Vestire

La 25 martie, în fiecare an, celebrăm una dintre cele mai mari și importante sărbători din calendarul nostru, pe care de multe ori o trecem ușor cu vederea. Este vorba de misterul Bunei-Vestiri, când Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatăl, binevoiește să coboare în sânul unei tinere fecioare, Maria din Nazaret, pentru a intra în istoria zbuciumată a omenirii. Nimeni n-a mai auzit să se întâmple pe pământ un eveniment mai mare de care să depindă întreaga istorie și viață a omului.

Au fost și sunt înscrise în viața acestui pământ și în istoria omenirii nenumărate pagini care vorbesc de minunățiile din universul creat sau care elogiază mersul și istoria lumii. Aș vrea să amintesc un singur fapt despre care au vorbit mijloacele de comunicare din anul 1969, în ziua de 20 iulie. E vorba despre un lucru nemaiauzit până atunci, o performanță a tehnologiei și a științei de care toată omenirea a luat act: astronautul Neil Armstrong (1930-2012) a fost primul locuitor al pământului care, la bordul unei navete spațiale cu numele Apollo 11, a ajuns să pună piciorul pe lună. Cosmonautul însuși, după primul pas pe suprafața neexplorată a lunii, a declarat cu mare bucurie: "Un pas mic pentru om - un salt uriaș pentru omenire".

Era firesc ca președintele Statelor Unite ale Americii de atunci, Richard Nixon (1913-1994), să laude această reușită a științei moderne, repetând și el: "Punerea piciorului unui om pe lună este cel mai mare moment din istoria omenirii". Avea dreptate în felul său, căci știința, în cucerirea spațiului, ajunsese la o performanță fără precedent. Toți au aplaudat afirmația.

S-a întâmplat însă un alt fapt interesant pe care îl notează istoria. Un mare teolog protestant, un vestit predicator, Billy Graham, născut la 7 noiembrie 1918, ținând un discurs în fața unui mare număr de oameni adunați pe un stadion, a dorit să facă o precizare referitoare la declarația președintelui Nixon, aducând în discuție un alt moment, cel mai mare din istorie, cu aceste câteva cuvinte: "Cu tot respectul cuvenit președintelui Richard Nixon, cel mai mare moment din istoria omenirii n-a fost atunci când omul a pus piciorul pe lună, ci atunci când Dumnezeu cel infinit și veșnic a pus piciorul pe pământ în persoana lui Isus Cristos". Atunci, un sol ceresc a adus pe pământ vestea cea mai mare pentru întreaga omenire, o veste pe care Biserica o amintește mereu în ziua de 25 martie și care pe drept poartă numele de Buna-Vestire, adică intrarea în lume, tot printr-un pas uimitor, a celui care s-a angajat să aducă lumii salvarea și mântuirea. Pe el, lumea creștină îl recunoaște și îl proclamă mântuitor al întregii lumi, invocându-l cu un nume care nu mai poate fi șters: regele tuturor sufletelor, Isus - Fiul lui Dumnezeu și fiul unei fecioare, Maria din Nazaret.

Acesta este adevărul pe care, an de an, întreaga Biserică, apuseană și răsăriteană, îl celebrează, amintindu-l pe cel care conduce destinele omenirii și aduce pe pământ fericire, mântuire și pace. El realizează și desăvârșește acest adevăr întrupându-se în sânul curat și nevinovat al unei creaturi, al unei tinere fecioare. A săvârșit un act ceresc, un gest de sfântă umilință, un pas mic, în aparență, dar infinit de mare pentru omenire.

Întreaga Scriptură a Vechiului și Noului Testament e plină de astfel de gesturi de iubire și umilință, care fundamentează intrarea Fiului lui Dumnezeu în lume și în istoria omului. Dumnezeu a hotărât să ia asupra sa firea noastră omenească, s-a făcut unul dintre noi, pentru ca noi să putem deveni asemenea lui: fii ai lui Dumnezeu. Nimeni nu a mai făcut un asemenea gest de totală umilință și dăruire pentru oameni. Și niciodată în istoria omenirii nu s-a mai auzit ca Fiul lui Dumnezeu, Mesia, Mântuitorul omenirii, să găsească o asemenea cale de a coborî între oameni, alegând o ființă de pe pământ, o tânără curată care să-i fie mamă și însoțitoare. Prin jertfa crucii sale, el a restabilit legătura tuturor celor născuți din femeie cu Părintele ceresc, învrednicindu-i pe toți să-și recapete chipul și imaginea pe care au avut-o înaintea primului păcat.

În conformitate cu cărțile liturgice vechi, ziua de 25 martie era o sărbătoare a Domnului nostru Isus Cristos, amintindu-se vestirea întrupării Domnului. Și astăzi sărbătoarea este numită "In Annuntiatione Domini" (La vestirea Domnului), rugăciunile și textele liturgice făcând referire și la preacurata Fecioară Maria.

Ascultând cu atenție cuvintele arhanghelului Gabriel: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine; binecuvântată ești tu între femei [...]. Duhul Sfânt va veni asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, sfântul care se va naște va fi numit Fiul lui Dumnezeu" (Lc 1,28.35), descoperim această strânsă legătură între mamă și Fiu, așa încât ea, Maria, va fi numită Maica lui Dumnezeu.

Îngerul care vine să-i aducă marea veste a alegerii sale folosește limbajul profeților din Vechiul Testament, când ei vesteau timpurile mesianice; începe prin a o invita la bucurie pe Fecioara aleasă, asigurând-o de ajutorul lui Dumnezeu în împlinirea misiunii la care a fost chemată. Dumnezeu privește cu nemărginită iubire spre Maria; Domnul este cu ea; ea a aflat har în fața Celui Preaînalt.

În momentul Bunei-Vestiri, Maria este expresia cea mai înaltă a așteptării venirii lui Dumnezeu și a lui Mesia, așteptare ce a străbătut fără întrerupere întreg Vechiul Testament; ea este sinteza și punctul culminant al așteptării mesianice din partea poporului ales. Așa a văzut lucrurile sfântul Luca în cântarea Magnificat - "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul"; tot așa au văzut și sfinții părinți ai Biserici, iar teologia contemporană reia gândul lor adânc. Cântând imnul de bucurie împreună cu Elisabeta, ea ne invită pe toți să-l preamărim pe cel care îi însoțește fără încetare pe toți cei care-l caută și care se încred în el.

Trăind în atmosfera unei sărbători care ne vorbește despre o veste minunată ce a avut loc la începutul credinței, nu trebuie să uităm că Maria rămâne mereu modelul unei slujiri fericite și al unei iubiri cu totul speciale, nu numai față de cel pe care l-a primit în sânul ei, Isus, ci și față de cei care știu să-l aleagă pe el ca veste bună. Pe ea o rugăm să umple inima noastră de bucurie în așteptarea unei alte vizite, când papa Francisc, ca un adevărat înger și trimis al lui Dumnezeu, ne va chema să mergem împreună în întâmpinarea lui Isus, care vrea să vină la noi, odată cu sfânta Fecioară Maria, mama lui și mama noastră. Sub brațele sale iubitoare ne vom simți cu adevărat în grădina ei, acasă la noi, în România, în Moldova, aici la Iași. În această lumină și cu acest dor trebuie să repetăm: "Cu bunul Isus să ne binecuvânteze și să ne ocrotească Fecioara de sus!"

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Alte scrisori pastorale ale PS Petru Gherghel sunt publicate în secțiunea: "Bibliotecă" la pagina Documente episcopale.


 

lecturi: 1649.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat