Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Sfințirea lucrărilor de renovare a bisericii

Lucrările de renovare la biserica parohială din Prăjești au fost sfințite duminică, 24 februarie 2019, de PS Aurel Percă. Au fost prezenți pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, preoți din parohiile învecinate și numeroși credincioși.

Comunitatea catolică din Prăjești s-a bucurat de vizita PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a părintelui Teofil Petrișor, ministru provincial, a părintelui Adrian Gherghelucă, vicedecan de Traian, precum și a numeroși preoți din parohiile învecinate și de mai departe. Biserica a fost neîncăpătoare pentru numeroșii credincioși din parohie și din satele vecine care au dorit să participe la frumoasa și înălțătoarea celebrare.

S-a celebrat o Liturghie solemnă de mulțumire și de sfințire a lucrărilor de renovare care au avut loc în decursul anilor 2014-2018 în biserica parohială "Preasfânta Treime" din localitate.

Începând din octombrie 2014, văzând nevoia urgentă de refacere a bisericii, am trecut la refacerea prezbiterului prin montarea pavimentului din marmură, refacerea pereților și apoi schimbarea icoanei și a structurii care era din ghips cu o structură maiestoasă din lemn de cireș.

În primăvara anului 2015 a trebuit să facem drenajul în jurul bisericii prin preluarea apei pluviale, repararea și înlocuirea burlanelor, precum și montarea unui tub de drenaj în jurul bisericii pentru a elimina infiltrațiile care afectau structura bisericii. În același an s-a trecut la îndepărtarea vopselei, refacerea pereților, a tavanului, a stucaturii, a picturilor și a statuilor vechi de peste un secol, care s-au degradat din cauza condensului din biserică.

S-au continuat lucrările și în anul 2016 prin montarea gresiei din biserică, refacerea sacristiei și schimbarea mobilierului din sacristie.

Prin donațiile credincioșilor, în anul 2017 s-au înlocuit icoanele Căii Sfintei Cruci, băncile, confesionalele, ușile de la intrare, precum și acoperișul de protecție de la intrarea principală, care au fost făcute din lemn masiv în atelierul și sub îndrumarea maestrului Iosif Bolog, care a dorit să lase amprenta devotamentului său în satul natal Prăjești.

În anul 2018 a trebuit să schimbam și gardurile care erau din lemn foarte vechi, degradate din cauza putrezirii leațurilor. Astfel, am procedat la îngrădirea curții prin montarea panourilor din fier care au însumat în jur de 200 m.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Emilian Antal, paroh, a mulțumit Domnului pentru toți binefăcătorii care au contribuit la refacerea și înfrumusețarea bisericii, redând comunității parohiale o casă demnă pentru rugăciune.

Dumnezeu să-i răsplătească pe toți! Sunt sigur că numele lor sunt deja scrise în cartea vieții.

Pr. Emilian Antal, OFMConv

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 februarie: Prăjești: Sfințirea lucrărilor de renovare a bisericii


 

lecturi: 1339.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat