Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2019 (26 februarie 2019)

Marți, 26 februarie 2019, în Aula Ioan Paul al II-lea, din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc o conferință de presă pentru prezentarea Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2019 cu titlul "Creația așteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu" (Rom 8,19). Au intervenit cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale; Mons. Segundo Tejado Muñoz, subsecretar al aceluiași dicaster; dr. Alberto Piatti, vicepreședinte executiv Executive Vice President la "Impresa Responsabile e Sostenibile di Eni". Publicăm în continuare intervenția cardinalului Peter Kodwo Appiah Turkson:

Intervenția cardinalului Peter K. A. Turkson

În Doctrina Socială a Bisericii expresia clasică "dezvoltare autentică și integrală" este înrădăcinată într-o relație antropologică precum și într-o interconectare cu toate lucrurile. De aceea persoana umană nu este centrul auto-referențial al creației. În caracterul distinctiv al creării sale după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și în faptul de a fi în duhul lui Dumnezeu, ființa umană este o parte interconectată și interdependentă a lumii create astfel. Dând nume și semnificație tuturor lucrurilor care există, precum și animalelor, și responsabil de creație ca o grădină de cultivat și îngrijit, ființa umană este considerată și înțeleasă în rolul său propriu, ca "mare preot" al creației. Bărbatul și femeia reprezintă creația, din care ei sunt parte în fața lui Dumnezeu; și acțiunile lor au așadar în mod drastic și radical efecte asupra destinului creației.

Noi vedem cum acest lucru este reprezentat în două pagini din cartea Genezei, pe care le-am citit în urmă cu doar două săptămâni în urmă la liturghie. Spune Gen 6,5-8: "Domnul a văzut că răutatea omului pe pământ era mare și că toate gândurile plănuite de inima lui erau rele tot timpul. Domnului i-a părut rău că l-a făcut pe om pe pământ și s-a mâhnit în inima lui. Și a spus Domnul: «Îl voi șterge de pe fața pământului pe omul pe care l-am creat și, împreună cu omul, și animalele, reptilele și păsările cerului...»". Apoi a venit furtuna care a distrus totul și Noe a salvat ceea ce luase în arcă.

După potop și după jertfa lui Noe, Dumnezeu a spus din nou: "Nu voi mai blestema niciodată pământul din cauza omului... și nu voi mai lovi toate viețuitoarele, așa cum am făcut" (Gen 8,21). În același mod, profetul Isaia ne spune că "cerul cu pământul piere... țara este întinată de locuitorii ei, întrucât au încălcat legile" (Is 24,4 șu).

Aceasta este logica ce se află la baza Mesajului nostru pentru Postul Mare din acest an! Răscumpărarea omenirii și eliberarea sa de rău și de păcat exprimă răscumpărarea întregii creații de blestem și de toate relele pe care ea le îndură din cauza păcatului omenirii. Răscumpărarea și eliberarea omenirii de păcat sunt concepute, în Mesajul nostru pentru Postul Mare, în termeni de regenerare filială: renașterea omenirii (Adam) ca fii/fiice ai lui Dumnezeu; și asta așteaptă cu nerăbdare creația (cf. Rom 8,19)!

La Paște, în moartea și în învierea lui Isus, opera de răscumpărare se împlinește și se oferă omenirii pentru a fi însușită. Și astfel dorința creației pentru eliberarea sa se exprimă în două direcții: în realizarea operei de răscumpărare din partea lui Cristos, și în omenirea care își însușește moartea și învierea lui Cristos însuși. Pentru aceasta creația încă așteaptă "cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu". În acest timp al Postului Mare, în așteptarea celebrării comemorării operei răscumpărătoare a lui Cristos pentru noi, pentru ca victoria lui Cristos asupra păcatului și a morții să devină și a noastră, noi înșine "care avem ca prim dar al lui Dumnezeu Duhul, și noi suspinăm în noi înșine, așteptând înfierea și răscumpărarea trupului nostru" (Rom 8,23).

Mesajul pentru Postul Mare din acest an ne invită să celebrăm Paștele ca o sărbătoare a chemării omului la o nouă naștere, realizarea căreia, dacă este o experiență proiectată în viitor, este înrădăcinată și în prezent: în condiția umană care este suprapunerea. Adică suprapunerea vârstelor și timpurilor între ceea ce deja a fost și ceea ce va fi, între Adam și Cristos, cădere și răscumpărare.

Prezentul condiției umane, și cu asta desigur tot ceea ce se referă la creație, este o tensiune între moștenirea lui Adam și răscumpărarea lui Cristos și a Duhului său, deja în acțiune în viața omului. Noi cunoaștem moștenirea lui Adam, munca și ispita trupului (amintim Scrisoarea către Romani 6,19-23): "După cum odinioară vă puneați mădularele ca sclavi ai necurăției și nelegiuirii spre nelegiuire, tot așa, acum, oferiți-vă mădularele ca sclavi ai dreptății spre sfințenie. Căci atunci când erați sclavii păcatului, erați liberi în ceea ce privește dreptatea. Dar ce rod aveați atunci? Acum vă rușinați de acele lucruri, de vreme ce sfârșitul lor este moartea. Acum însă, după ce ați fost eliberați de păcat și ați devenit sclavi ai lui Dumnezeu, aveți rodul vostru spre sfințire, iar scopul este viața veșnică. Într-adevăr, răsplata păcatului este moartea, în timp ce harul lui Dumnezeu este viața veșnică în Cristos Isus, Domnul nostru".

De aceea noi continuăm să fim supți din nou de diferitele manifestări ale puterii păcatului și de consecințele sale în viața noastră, dar răscumpărarea lui Cristos ne oferă tuturor în același timp "o altă bază de operare și de lucru" pentru viețile noastre care tind spre păcat. Și exact de la această bază suntem chemați să pornim, să trăim și să acționăm. A trăi realitatea răscumpărării lui Cristos, care ne-a făcut "fii ai lui Dumnezeu", deschizându-ne ușile la relația cu Cristos și cu Duhul său (putem să-l cităm pe sfântul Ioan Paul al II-lea care spunea: "Deschideți, ba chiar deschideți larg ușile inimii lui Cristos și puterii sale divine"), și să formăm în noi imaginea lui Cristos însuși, Fiu al lui Dumnezeu.

Formarea și creșterea imaginii lui Cristos în noi ne conduc la renașterea în gloria fiilor lui Dumnezeu și cu noi tot așa și restul creației. Aceasta este aclimatizarea angajării noastre de Postul Mare anul acesta: trăind constant experiența păcatului uman (care este adică un raport de filiație trădată), noi avem în același timp posibilitatea harului răscumpărării lui Cristos și a darului Duhului său, pentru a da formă treptat vieților noastre și a intra în gloria de a fi fii și fiice ai lui Dumnezeu. Așa cum spune Prima Scrisoare a lui Petru 1,22-23: "Deoarece, prin ascultarea de adevăr, v-ați curățat sufletele în vederea unei dragoste fraterne fără ipocrizie, iubiți-vă mereu unii pe alții cu inimi curate, pentru că ați fost renăscuți nu dintr-o sămânță pieritoare, ci nepieritoare, prin cuvântul viu și veșnic al lui Dumnezeu".

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2019


 

lecturi: 618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat