Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: La cinci ani de căsătorie

Sâmbătă, 23 februarie 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc întâlnirea familiilor care acum cinci ani, după ce au participat ca tineri logodnici la cursurile dedicate lor, organizate de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, și-au spus un sincer și profund "da" în fața altarului. Au fost prezente mai multe familii alături de formatorii care le-au însoțit în drumul lor de pregătire.

Deja au trecut cinci ani de când, după ce s-au lăsat în voia planului lui Dumnezeu, iată-le ca familii tinere la o întâlnire de suflet. Diferența de acum cinci ani era dată nu doar de câte un fir de păr ușor albit de trecerea vremii sau de "grăsimea" care s-a mai pus ici colo, ci de veselia dată de roadele iubirii acestor soți, și anume, de copiii lor.

Echipa de la Oficiul pentru Pastorația Familiei și-a făcut față de aceste familii o datorie de suflet, le-a invitat la sărbătoare, un fel de memorie a acelor ore petrecute împreună, o anamneză a acelor vremuri, a iubirii care i-a unit și i-a adus în fața altarului ca mire și mireasă, mai apoi ca soț și soție.

Întâlnirea a debutat la ora 10.00 cu o rugăciune comună, apoi au avut loc discuții libere, fiecare a prezentat liber ce a dorit să scoată în relief, atât echipa de formatori, cât și familiile participante.

Domnișoara psiholog Genoveva Burcă a provocat participanții cu o temă foarte interesantă, despre "Etapele creșterii în cuplu", un "urcuș" prin care, dacă nu se descurajează, cei doi ajung treptat la iubirea adevărată.

La ora 11.15, am participat cu toții la sfânta Liturghie în cadrul căreia, pornind de la cuvântul proclamat, mai ales la evanghelia zilei care prezenta schimbarea la față a lui Isus, părintele Felician Tiba a amintit celor prezenți cât de important e să "urcăm", să nu ne mulțumim să rămânem jos, să creștem în viața de familie, să ne maturizăm ca soți și ca părinți. Să avem grijă ca "sus", în casa noastră, în familia noastră, să arătăm în fiecare moment fețe mulțumite, senine și încrezătoare, să arătăm unul altuia "paradisul", astfel încât, în momentele dificile, care oricum vin, pe care le putem numit generic "Calvar", să avem resurse, mergem mai departe fără să disperăm și fără să fugim, să țintim paradisul.

A urmat prânzul, de data aceasta unul în straie tradiționale, diferit și plin de surprize, așa cum ne-am obișnuit în ultimul timp la astfel de întâlniri, totul în favoarea familiei.

După prânz s-a vizionat un film educativ, specific familiilor tinere, o istorie inspirată din viața reală a unei familii în care soțul este chemat să-și iubească soția, la nevoie să se sacrifice pentru ea, dar mereu cu delicatețe, iar soția să răspundă acestei iubirii cu iubirea specifică ei, de femeie și soție, totul sub privirile providențiale ale lui Dumnezeu care i-a oferit pe cei doi unul altuia în căsătorie.

Familiile tinere și-au exprimat recunoștința față de Biserică pentru că le stă alături, pentru că le provoacă, pentru că în episcopi și preoți găsesc acest sprijin și prin aceste întâlniri nu sunt abandonate, din contra provocate și impulsionate să devină și mai mult "plămadă", model pentru atâtea și atâtea familii care suferă astăzi din diverse motive.

Concluzionez folosindu-mă de cuvintele uneia dintre soții care plină de entuziasmul întâlnirii, a spus: "Astăzi am redescoperit cifrul de la seiful cu haruri din ziua nunții, Dumnezeu să continue să ne binecuvânteze și să-i binecuvânteze pe toți cei care ne iubesc și ne vor binele".

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 februarie: Traian: La cinci ani de căsătorie


 

lecturi: 1375.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat