Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială pentru Studenți, ediția a VII-a, 2019

Ediția a VII-a a Zilei Sociale pentru Studenți, cu tema: "Scandalul - provocare istorică în Biserică", s-a desfășurat la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, sâmbătă, 23 februarie 2019.

Într-o societate tot mai interesată și angrenată pe scandaluri, această zi și-a propus să dezbată câteva dintre aspectele acestui fenomen, prezentându-le atât sub aspect biblic, cât și social și teologic. Care trebuie sa fie atitudinea noastră, a studenților, în fața scandalurilor provocate în Biserică și în societate?

Ziua a început cu salutul Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care ne-a introdus în tema zilei, făcând o analogie cu imaginea sfântului Petru, stânca pe care Cristos și-a clădit Biserica. El nu era nici teolog, nici om de știință și totuși Cristos l-a ales drept cap al Bisericii, iar noi facem parte din această Biserică.

Pr. drd. Iosif Antili, în prima prelegere a zilei, intitulată Între "piatra de moară" și "stânca de cădere din Sion". O explorare a temei scandalului în Sfânta Scriptură, ne-a prezentat în principal cele trei valențe ale scandalului. Scandalul ca exemplu negativ, scandalul care provine din ignoranța cititorului Bibliei și ignoranța în sens pozitiv, toate acestea fiind susținute de solide exemple biblice care ne-au condus spre fixarea unor convingeri personale. Merită menționate concluziile pe care părintele Iosif le-a formulat. În primul rând, ni se relevă (până în zilele noastre) faptul că Isus a vrut să scandalizeze, iar cel care crede în el, va scandaliza, la rândul său, deoarece Biblia în sine este scandaloasă, iar cine o citește, trebuie sa fie pregătit pentru aceasta.

În cadrul celei de-a doua conferințe, prof. univ. dr. hab. Daniela Șoitu ne-a propus să ne punem întrebarea: Cum reacționăm la scandal? Acest lucru ne-a ajutat să ne concretizăm răspunsuri printr-o prezentare atât din punct de vedere social, cât mai ales psihologic.

Orele 12.00 ne-au adunat în capela seminarului unde, în comuniune sufletească, am participat la sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă. Fericitul Anton Durcovici a fost prezentat în omilia sa, ca exemplu raportat la tema zilei.

După masa de prânz, ne-am adunat înapoi în sală pentru cea de-a doua parte a simpozionului, în care pr. dr. Lucian Păuleț a evidențiat faptul că Biserica este sfântă, dar și păcătoasă, în același timp. Pe de o parte este sfântă prin celebrarea sacramentelor și predicarea Sfintei Scripturi, iar pe de altă parte este alcătuită din oameni păcătoși. Iar la sfârșit ne-a invitat să ne întrebăm: "Dar noi cum ne suntem nouă înșine? Prieteni sau dușmani?".

Un moment propice pentru a ne cunoaște mai bine și a ne expune propriile idei și opinii a fost cel al atelierelor de lucru. În cadrul acestora, am fost invitați să găsim părțile bune sau rele dintr-un scandal și când sau cum trebuie asumat/evitat un scandal pe baza unor texte biblice sau a unor scenarii de filme cu temă mai mult sau mai puțin religioasă.

La ceas de seară, în încheiere, Alexandru Catău ne-a bucurat inimile cu un concert extraordinar de orga care a reușit să completeze perfect toată învățătura acestei zile.

Părintele Fabian Doboș ne-a amintit cuvintele unui poet englez din secolul al XVIII-lea, Henry Fielding, care susținea că "Dragostea și scandalul sunt cei mai buni îndulcitori ai ceaiului". Așadar, dragostea este cea care ne-a adus împreună în această zi, ca împreună să ajungem la concluzia că scandalul este necesar, Isus este necesar, pentru că el este primul și cel mai mare scandalagiu, care i-a scandalizat pe oameni prin întruparea, moartea și învierea sa.

Impresii:

  • "A fost o zi plină de experiențe care ne-au ajutat să creștem. Pe parcursul acestei zile am învățat cum să adoptăm o poziție corectă în fața fenomenului scandalului: să încercăm să nu îl provocăm, să ni-l asumăm atunci când el există și în toate să căutăm adevărul". (Octavian Sescu)

  • "Tema a fost una bine aleasă, ce s-a pretat la împrejurările și problemele actuale, având impact asupra tinerilor. A fost o ocazie deosebită de a comunica și cu alți studenți, de a socializa, ziua fiind încheiată cu un spectaculos concert de orgă, care a încoronat o zi plină de noi informații și noi cunoștințe". (Diana Bolog)

  • "Ca o concluzie a temei de astăzi, pot spune că atunci când îți dorești să trăiești frumos, curat, respectând legile Domnului, nu trebuie să te întristezi că provoci scandal pentru că nu respecți ceea ce societatea îți impune: standarde, idei, concepții de trăire a vieții, filme cu diferite adevăruri despre credință". (Andreea Blăjuț)

Lidia Mădalina Chicet

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul Oficiului pentru Pastorația Universitară Iași: www.opuis.ro.


 

lecturi: 1490.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat