Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Mângâieri în încercări

De cardinal Marc Ouellet

Suntem într-un timp de încercări care "ne zdruncină și ne umilesc", nu numai la nivelul "Bisericilor noastre locale, ci și la nivelul Bisericii universale"; dar "să nu ne lăsăm închiși într-o atitudine pesimistă care uită că, în mijlocul suferințelor, Duhul Sfânt ne aduce și mângâieri". A spus asta cardinalul Marc Ouellet în timpul unei întâlniri cu clerul din Versailles, în pelerinaj la Roma cu obiectivul de a mări legătura fraternă și cunoașterea reciprocă.

În reflecția sa prefectul Congregației pentru Episcopi a amintit că papa Francisc "ne îndeamnă cu exemplul său și cuvintele sale" să privim "la viitor, acolo unde Duhul Sfânt ne atrage spre împărăția lui Dumnezeu", oferindu-ne "mângâierea prezenței sale în mijlocul poporului sfânt pe care noi îl slujim". Și în această privință a amintit de volumul Scrisori ale suferinței, în care Jorge Mario Bergoglio, reflectând asupra scrisorilor scrise de părintele general al Societății, Lorenzo Ricci, între 1758 și 1773, în "timpuri foarte chinuite de persecuție", nu se "plângea de nedreptățile îndurate", ci îi invita pe fiii săi "să se întoarcă la esențial, să intensifice rugăciunea și pocăința, să se încreadă în Fecioara Maria și să primească totul din mâna lui Dumnezeu, în spirit de umilință, de răbdare și de ascultare".

Recenta reeditare a acestei cărți, a subliniat cardinalul, pune scrisorile lui Ricci "în paralel cu scrisorile pe care anul trecut papa Francisc le-a adresat populației și episcopilor din Chile, pentru a ajuta această Biserică să depășească criza abuzurilor sexuale". Așadar din citirea sa se înțelege "modul de a acționa al pontifului, tăcerea sa, răbdarea sa și încrederea sa în Duhul Sfânt care conduce poporul lui Dumnezeu în istorie, între persecuțiile umane și mângâierile divine".

După aceea, cardinalul Ouellet a reparcurs și a împărtășit experiența sa de episcop, de prefect al Congregației pentru Episcopi și de președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină, evidențiind că la școala lui Francisc, "iezuit îmbogățit de idealul franciscan", nu putem rămâne "pasivi într-o posesie liniștită a adevărului". De fapt, papa relansează pe larg misiunea, "al cărei martor în mod programatic este exortația apostolică Evangelii gaudium". Așadar, Duhul Sfânt, a adăugat prefectul, nu "a terminat să ne surprindă și să ne destabilizeze, în continuitate cu marile Rusalii conciliare ale căror repercusiuni trebuie să fie încă măsurate în termeni de reformă și de transformare misionară a Bisericii". De aici "stilul incisiv al papei Francisc, libertatea sa de cuvânt și de acțiune, limbajul său profetic în fața celor mari din această lume", și gesturile sale de "duioșie față de cei mici, cei bolnavi și cei săraci", precum și cuvintele sale "de milostivire față de toți, întrupate într-o cultură a întâlnirii fără prejudecăți și în promovarea dialogului la orice nivel", atât în raporturile intra-ecleziale cât și în cele ecumenice și interreligioase.

Duhul misionar al Bisericii, a afirmat cardinalul, "lucrează cu dialogul și astfel atrage lumea în locuința comuniunii trinitare care locuiește în Biserică și îi conferă iradierea sa sacramentală". Duhul misionar al papei Francisc "se înscrie așadar în mod perfect în logica trinitară a misiunilor divine care sunt mereu «în ieșire», implicând Biserica într-un elan de caritate reînnoită față de toți săracii și impunându-i să proclame o milostivire fără frontiere".

Vorbind îndeosebi despre experiența sa la conducerea Comisiei Pontificale pentru America Latină, cardinalul Ouellet a amintit ultima adunare plenară pe care papa Francisc "ne cerut s-o consacrăm femeii ca pilastru al edificării societății și a Bisericii". O temă de acest gen "ne-a impus să mărim cei douăzeci de membri ai noștri cu cincisprezece personalități feminine", cu scopul de a face "o reflecție cu cunoaștere în cauză cu participarea de persoane reprezentative și competente". Acest eveniment, a destăinuit el, "mi-a dat oportunitatea de a demara o reflecție pentru o teologie a femeii" și mai ales "să devin conștient de responsabilitatea Bisericii" pentru a ajuta "femeia să realizeze vocația sa umană și misiunea sa eclezială".

(După L'Osservatore Romano, 20 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 917.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat