Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rugăciunea Taize la 18 ani. "Domnul e fain!"

Duminică, 17 februarie 2019, într-o atmosferă de sărbătoare, grupul de rugăciune Taize din Iași i-a adus mulțumire Domnului pentru cei 18 ani în care, adunați la picioarele crucii în diferitele momente de rugăciune, au experimentat prezenta Celui Înviat.

Sărbătoarea a început cu sfânta Liturghie care a avut loc la ora 18, în capela Căminului "Xaverianum" din Copou. Celebrantul principal a fost părintele Daniel Iacobuț, profesor și asistent spiritual la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Au concelebrat preoții: Fabian Doboș, Felix Roca, Cristian Diac și Marius Taloș, SJ, care a ținut și cuvântul de învățătură.

La această sărbătoare au fost prezenți numeroși tineri care participă săptămânal la rugăciunile Taize, familii tinere și persoane adulte care au cunoscut de-a lungul anilor acest mod de rugăciune, preoți, persoane consacrate, precum și mulți simpatizanți, toți formând o mare familie care l-a preamărit pe Dumnezeu pentru roadele pe care le-a revărsat în cei 18 ani de rugăciune Taize în Iași.

În fața altarului din capelă a fost creată o atmosferă specifică întâlnirilor de rugăciune, crucea ocupând locul central, luminată fiind de mai multe candele așezate pe o pânză de culoare portocalie, culoarea ce ne invită la căldură sufletească și la rugăciune.

La începutul sfintei Liturghii, părintele Daniel i-a invitat pe toți cei aflați în capelă la aprofundarea prezenței lui Isus Cristos cel Înviat care se face vizibil în mod real în cadrul celebrării prin specia euharistică.

În cadrul predicii, părintele Marius a subliniat importanța rugăciunii în viața fiecărui creștin. Rugăciunea reprezintă modul prin care omul răspunde cu generozitate invitației lui Dumnezeu de a lua parte la aprofundarea minunatei creații divine, o creație mântuitoare. Obiectul central care a captat atenția tuturor a fost un copăcel în miniatură pe care părintele Marius l-a prezentat credincioșilor. Plecând de la realitatea unui copac și a roadelor pe care acesta le oferă în diferite momente ale vieții, părintele Marius a evocat imaginea crucii: un lemn stabil ce-și are rădăcinile bine înfipte în pământ și în jurul căruia dobândim cele mai mari simțăminte de siguranță, de iubire și de pace. Poalele crucii, temelia acestui lemn, este cel mai sigur loc de pe pământ unde omul își poate găsi sensul și adevărata fericire ce izvorăște în inima celui care caută în mod sincer să se pună în prezența lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească însoțită de câteva momente de divertisment. Printre acestea s-au numărat bansurile, muzica populară și un moment intitulat "Ce spun taizishorii?". O surpriză în cadrul programului a reprezentat un material video care a cumulat câteva fotografii, întrebări, mărturii și urări transmise de inițiatoarea rugăciunii Taize la Iași, Ingrid Lewis, și alți tineri care au cunoscut spiritualitatea Taize, iar în prezent trăiesc peste hotare.

Au trecut 18 ani de rugăciune Taize la Iași, plini de experiențe plăcute, de lucruri frumoase împărtășite, de persoane care s-au lăsat purtate de rugăciunea inimii făcută în tăcere, la picioarele crucii Mântuitorului. În această atmosferă de pace, bucurie și simplitate cuvintele lui Ingrid pătrund ca un ecou in sufletul fiecăruia: "Domnul e fain!".

Pentru rugăciunea Taize, pentru toate persoanele cu care o putem împărtăși și pentru darurile pe care binevoiești să le reverși asupra noastră zi de zi, Doamne, îți mulțumim!

Mulțumiri aducem cu această ocazie tuturor celor ce s-au implicat, într-un fel sau altul, ca sărbătoarea să fie o bucurie pentru fiecare iar rugăciunea Taize să fie an de an un moment de întâlnire rodnică pentru toți cei care au cunoscut-o. Oricine dorește să descopere rugăciunea Taize este binevenit pentru ca, rugându-ne împreună, să ne simțim parte din această mare familie.

La mulți, frumoși și binecuvântați ani de rugăciune Taize!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 februarie: Iași: Rugăciunea Taize la 18 ani. "Domnul e fain!"

* * *

Grupul Taize din Iași poate fi contactat și pe facebook: www.facebook.com/groups/taize.iasi/.

Radio Maria a publicat la 15 februarie 2019 două interviuri: cu Ingrid Aioanei (în prezent Ingrid Lewis) și Cristina Budău pe site-ul www.radiomaria.ro.


 

lecturi: 1561.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat