Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Botoșani: Dublu aniversar al părintelui Grigore Duma

Zilele de 10 și 11 februarie 2019 au constituit pentru comunitatea catolică din Botoșani zile de adevărată sărbătoare, ocazionate de dublul aniversar al părintelui Grigore Duma.

*

În ziua de duminică, 10 februarie 2019, păstorul comunității, persoane consacrate și credincioși s-au unit în jurul părintelui Grigore pentru a-l onora și a-l felicita cu ocazia împlinirii a 80 de ani de viață.

În cadrul sfintei Liturghii, pe care părintele a prezidat-o, membrii comunității catolice din Botoșani au dorit să-și exprime dragostea și recunoștința față de părintele Grigore.

Redăm mai jos cuvântul adresat părintelui din partea comunității în cadrul sfintei Liturghii:

Preacucernice părinte Grigore,

Au trecut abia 80 de ani de când glasul Sfinției Voastre s-a auzit prima dată pe acest pământ, mai exact la Valea Mare, prin scâncetul pruncului de atunci. Iată că, de mai bine de un an și jumătate, același glas se aude și la Botoșani, chiar dacă pe o tonalitate mai joasă, dar păstrând totuși candoarea, frumusețea și prospețimea din inima unui copil. Ne este atât de drag acest glas inconfundabil, mângâietor și încurajator, plin de speranță, care ne vestește Cuvântul lui Dumnezeu, ne dezleagă de păcate în scaunul de spovadă, se roagă Vesperele împreună cu noi, ne îndrumă pe calea mântuirii și ne bine dispune în diferite ocazii.

Acum 80 de ani, Tatăl ceresc v-a luat în brațe și de atunci, vă strânge mereu la pieptul său. De aici, din inima de Tată a lui Dumnezeu, luați din belșug și ne împărțiți cu mărinimie darurile sale, ca misionar al Milostivirii Divine.

Blând și în același timp ferm, jovial, dar și plin de compasiune, erudit și totuși atât de simplu, liniștit dar și de o mare tenacitate, intransigent cu răul, dar și cu un rafinat simț al umorului, cu mintea trează și inima caldă, ne sunteți mereu alături, prin cuvinte și fapte, printr-o implicare activă și neobosită în viața comunității noastre, printr-o stare de spirit binefăcătoare.

Dacă ar fi să ne folosim de cuvintele Sfintei Scripturi, de care sunteți îndrăgostit atât de mult, parafrazându-l pe sfântul apostol Paul, care face elogiul iubirii, am putea spune: Părintele Grigore este îndelung răbdător, este binevoitor, nu se poartă necuviincios, nu caută ale sale, nu se mânie, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr, toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură...

Mulțumim lui Dumnezeu pentru darul de a vă fi trimis în mijlocul nostru, ca să-l slujim și să-l lăudăm împreună pe el, care este iubire, bucurie, milostivire, așa cum ni l-ați făcut cunoscut de atâtea ori la sfintele Liturghii, în confesional și cu mărturia propriei vieți, în timp de sănătate, ca și pe timp de boală.

Recunoscători pentru tot binele pe care l-am primit de la Dumnezeu prin Sfinția Voastră, ne dorim să ne fiți în continuare alături cât mai mult timp, bucurându-vă de sănătatea sufletului și a trupului, spre mai marea glorie a Domnului și spre folosul credincioșilor pe care îi păstoriți.

Pentru aceasta ne rugăm, așa cum ne-ați învățat, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, sub ocrotirea căreia alergăm și spunem împreună:

Bucură-te, Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei, și binecuvântat este rodul trupului tău Isus. Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin.

La mulți și binecuvântați ani!

Familia Ciprian și Cristina Nesimuca

*

Luni, 11 februarie 2019, în prezența unui numeros număr de preoți din Decanatul de Bucovina și nu numai, persoane consacrate și credincioși, atât din comunitatea catolică din Botoșani, cât și din alte comunități, ne-am unit din nou în rugăciune în jurul părintelui Grigore, de această dată pentru a-l onora în cel de-al doilea aniversar al Sfinției Sale, la împlinirea celor 80 de ani de la primirea sacramentului sfântului Botez. Solemnitatea celebrării a fost cu atât mai mare pentru faptul că în mijlocul nostru, pentru a fi alături de părintele Grigore și a-l felicita, a fost chiar Preasfințitul Petru Gherghel.

Dincolo de emoția și bucuria care ne-au fost oferite de a fi alături de părintele cu această dublă aniversare a Sfinției Sale, noi, credincioșii din comunitatea catolică din Botoșani, păstrăm în inimile noastre dorința ca Domnul să primească rugăciunile noastre, adresate lui pentru părintele Grigore, pentru a fi binecuvântat cu sănătate, statornicie și dăruire pe mai departe, în slujirea preoțească, pe care a primit-o în urmă cu aproape 55 de ani.

Să ne trăiți întru mulți ani, părinte!

Comunitatea catolică din Botoșani

* * *

Înregistrarea sfintei Liturghii de duminică, 10 februarie 2019:

Înregistrarea sfintei Liturghii de luni, 11 februarie 2019:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 februarie: Botoșani: Dublu aniversar al părintelui Grigore Duma


 

lecturi: 2518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat