Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Cum să depășim o traumă"

Sâmbătă, 9 februarie 2019, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc o întâlnire specială, dedicată "familiei rănite". Au fost prezente mai multe persoane din parohiile diecezei. Invitat special a fost psiholog Genoveva Burcă. Întâlnirea a fost organizată și coordonată de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, în colaborare cu Asociația "Familiaris Consortio".

Tema întâlnirii "Cum să depășim o traumă" a fost aceea care a conturat programul și a dat conținut întâlnirii.

În prezentarea ei, domnișoara psiholog a subliniat mai multe aspecte, toate foarte importante: Nu există om care să nu sufere! Orice rană are nevoie de timp pentru a se vindeca! Nu putem trăi prezentul și nu putem pregăti viitorul dacă nu facem pace cu trecutul! A-l împovăra și chiar subjuga pe celălalt, uneori în formă continuată, cu propriile răni, este o formă de mare egoism!

În cadrul sfintei Liturghii, pr. Felician Tiba, inițiatorul acestui proiect, folosindu-se de lecturile zilei, ne-a ajutat să înțelegem că doar "retrăgându-ne" din când în când din tumultul vieții de zi cu zi, așa cum făcea și Isus cu apostolii, diversele răni, frustrări, gânduri care ne preocupă, pot fi reașezate și puse pe un făgaș normal. Întâlnirea personală cu Dumnezeu, care este autorul vieții și totodată cel care îi dă și sens, este inevitabilă pentru depășirea cu succes a preocupărilor care ne macină uneori nu doar sănătatea psihică sau fizică, ci și pe cea spirituală.

În plus, a mai afirmat părintele, aceasta este și logica creării omului ca o ființă socială, chemată să intre în comuniune, și anume, de a împărtăși cu celălalt propria suferință. În familie soții sunt chemați să împărtășească unul cu celălalt bucuriile și necazurile, nu să și le mărească. De altfel de asta au și fost chemați la viața de căsătorie, să-și stea alături și la bine, și la greu. Fuga de greu poate provoca răni adânci atât în persoana proprie cât și în partenerul de viață.

Filmul care a urmat după prânz a avut rolul de a exemplifica cum în viață nu există problemă care să nu poată fi depășită. Depinde de fiecare ce alege!

Întâlnirea de la Traian a fost benefică în contextul în care astăzi viața tinde să se complice din ce în ce mai mult și când numărul problemelor de ordin psihologic sau psihic este în creștere. În acest sens, Biserica a înțeles că trebuie să fie de partea celui încercat și îi mulțumim.

Anonim

* * *

Precizare din partea Oficiului pentru Pastorația Familiei: Tema acestei întâlniri fiind una delicată, a fost și este asigurată confidențialitatea tuturor participanților, de aceea și semnatarul articolului are identitatea protejată.


 

lecturi: 1031.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat