Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 februarie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 5,1-11) ne propune, în relatarea lui Luca, chemarea sfântului Petru. Numele său - înțelegem - era Simon, și era pescar. Isus, pe malul lacului Galileii, îl vede în timp ce își aranjează năvoadele, împreună cu alți pescari. Îl găsește obosit și dezamăgit, pentru că în noaptea aceea nu au pescuit nimic. Și Isus îl surprinde cu un gest neprevăzut: urcă în barca sa și îi cere s-o îndepărteze un pic de uscat pentru că vrea să vorbească oamenilor de acolo - erau mulți oameni. Astfel Isus se așează în barca lui Simon și învață mulțimea adunată pe mal. Însă cuvintele sale redeschid spre încredere și inima lui Simon. Atunci Isus, cu o altă "mișcare" surprinzătoare, îi spune: "Înaintează în larg și aruncă năvoadele voastre pentru pescuit" (v. 4).

Simon răspunde cu o obiecție: "Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și n-am prins nimic...". Și, ca pescar expert, ar fi putut să adauge: "Dacă n-am prins nimic noaptea, cu atât mai puțin vom prinde ziua". În schimb, inspirat de prezența lui Isus și luminat de Cuvântul său, spune: "... dar la cuvântul tău voi arunca năvoadele" (v. 5). Este răspunsul credinței, pe care suntem chemați să-l dăm și noi; este atitudinea de disponibilitate pe care Domnul o cere tuturor discipolilor săi, mai ales celor care au misiuni de responsabilitate în Biserică. Și ascultarea încrezătoare a lui Petru generează un rezultat minunat: "Făcând aceasta, au prins o mare mulțime de pești" (v. 6).

Este vorba despre o pescuire miraculoasă, semn al puterii cuvântului lui Isus: când ne punem cu generozitate în slujba sa, El face în noi lucruri mari. Așa acționează în fiecare dintre noi: ne cere să-l primim în barca vieții noastre, pentru a porni din nou cu El și a brăzda o mare nouă, care se revelează încărcată de surprize. Invitația sa de a ieși în marea deschisă a omenirii din timpul nostru, pentru a fi martori de bunătate și de milostivire, dă sens nou existenței noastre, care riscă adesea să se aplatizeze asupra sieși. Uneori putem rămâne surprinși și șovăielnici în fața chemării pe care ne-o adresează Învățătorul divin, și suntem tentați s-o refuzăm din cauza nepotrivirii noastre. Și Petru, după pescuirea incredibilă, i-a spus lui Isus: "Îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos, Doamne!" (v. 8). Este frumoasă această rugăciune umilă: "Doamne, îndepărtează-te de mine, pentru că sunt un păcătos". Însă a spus asta în genunchi în fața Celui pe care de acum îl recunoaște ca "Domn. Și Isus îl încurajează zicând: "Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni" (v. 10), pentru că Dumnezeu, dacă ne încredem în El, ne eliberează de păcatul nostru și ne deschide în fața unui orizont nou: să colaborăm la misiunea sa.

Miracolul cel mai mare făcut de Isus pentru Simon și pentru ceilalți pescari dezamăgiți și obosiți nu este atât năvodul plin de pești, cât mai ales faptul că i-a ajutat să nu cadă victime ale dezamăgirii și descurajării în fața înfrângerilor. I-a deschis ca să devină vestitori și martori ai cuvântului său și ai împărăției lui Dumnezeu. Și răspunsul discipolilor a fost prompt și total: "După ce au dus bărcile la mal, părăsind toate, l-au urmat pe Isus" (v. 11). Fecioara Sfântă, model de adeziune promptă la voința lui Dumnezeu, să ne ajute să simțim fascinația chemării Domnului, și să ne facă disponibili să colaborăm cu El pentru a răspândi pretutindeni cuvântul său de mântuire.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În urmă cu două zile, în comemorarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, s-a desfășurat a cincea "Zi mondială împotriva traficului de persoane". Motoul din acest an este "Împreună împotriva traficului de persoane" [în piață aplaudă] - Încă o dată! [repetă] "Împreună împotriva traficului de persoane"! Nu uitați asta. Invită să ne unim forțele pentru a învinge această provocare. Mulțumesc tuturor celor care luptă pe acest front, îndeosebi atâtea călugărițe. Fac apel îndeosebi la guverne, pentru ca să fie înfruntate cu hotărâre cauzele acestei plăgi și să fie protejate victimele. Însă toți putem și trebuie să colaborăm denunțând cazurile de exploatare și sclavie de bărbați, femei și copii. Rugăciunea este forța care susține angajarea noastră comună. Pentru aceasta, acum vă invit să recităm împreună cu mine rugăciunea către sfânta Iosefina Bakhita care a fost distribuită în piață. Să ne rugăm împreună.

Sfânta Iosefina Bakhita, de copilă ai fost vândută ca sclavă și a trebuit să înfrunți dificultăți și suferințe de nedescris.

Odată eliberată de sclavia ta fizică, ai găsit adevărata răscumpărare în întâlnirea cu Cristos și cu Biserica sa.

Sfântă Iosefina Bakhita, ajută-i pe cei care sunt închiși în sclavie.

În numele lor, mijlocește la Dumnezeul milostivirii, în așa fel încât lanțurile închiderii lor să poată fi sfărâmate.

Fie ca Dumnezeu să-i elibereze pe toți cei care au fost amenințați, răniți sau maltratați de traficul de persoane și de traficul de ființe umane. Adu alinare celor care supraviețuiesc în această sclavie și învață-i să-l vadă pe Isus ca model de credință și speranță, așa încât să-și poată vindeca propriile răni.

Te implorăm să te rogi și să mijlocești pentru noi toți: pentru ca să nu cădem în indiferență+, pentru ca să deschidem ochii și să putem privi mizeriile și rănile atâtor frați și surori privați de demnitatea lor și de libertatea lor și să ascultăm strigătul lor de ajutor. Amin.

Sfânta Iosefina Bakhita, roagă-te pentru noi.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini! Îndeosebi, credincioșii din Verona și grupul "Cerșetori de Vise", din Schio.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 401.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat