Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Marco Impagliazzo: "Imaginile de la Abu Dhabi fac bine inimii persoanelor"

De Domenico Agasso jr

Scenele de pace dintre papa Francisc și marele imam în Emiratele Arabe Unite "îmbunătățesc ecologia spirituală a lumii". Sunt imagini care trebuie văzute și revăzute pentru că fac "bine inimii persoanelor". Nu are îndoieli Marco Impagliazzo, președinte al Comunității "Sfântul Egidiu", pe care l-am întâlnit la Abu Dhabi. Comunitatea era în Emiratele Arabe Unite împreună cu pontiful pentru a participa la conferința Human Fraternity promovată de Muslim Council of Elders (Consiliul Musulman al Bătrânilor/Înțelepților) cu ocazia vizitei lui Bergoglio din 3-5 februarie. Pentru Impagliazzo - care a intervenit la conferință - papa argentinian este tot mai mult "liderul mondial pentru pace", iar marele imam de Al-Azhar, Ahamad Al-Tayyib, este "interpretul" decisiv al "deschiderii lumii islamice".

Impagliazzo, care este semnificația prezenței Comunității "Sfântul Egidiu" la Abu Dhabi în acele zile istorice?

Comunitatea "Sfântul Egidiu" s-a făcut promotoare a "Spiritului de la Assisi" voit de Ioan Paul al II-lea în 1986, un spirit care a continuat în toți acești ani și care încet-încet a implicat mari personalități musulmane între care marele imam Al-Tayyib, care este un prieten al Comunității noastre. Cu el am lucrat și în dialogurile-colocviile Orient-Occident: el, împreună cu acest consiliu al înțelepților, a organizat împreună cu noi trei întâlniri ale înțelepților pentru a reconcilia Orientul și Occidentul pe o bază culturală. Și el a fost cel care ne-a voit aici și mi-a dat cuvântul la conferință. Adaug că această întâlnire este un fapt așa de istoric - dialogul între religii, prezența unui papă în Golf - care îmi făcea plăcere să fiu aici.

Papa a spus liderilor religioși: "Construim împreună viitorul, sau nu va fi viitor. A venit timpul în care religiile să se dedice cu curaj pentru a ajuta familia umană la reconciliere. Drepturile fundamentale să fie afirmate mereu". Ce senzație v-au lăsat aceste cuvinte și zilele de la Abu Dhabi?

Sunt zile care trec în istorie. Și toți au confirmarea că papa este tot mai mult liderul mondial pentru pace. Este cu adevărat astfel prin istoria sa, credința sa și capacitatea sa de a țese relații și de a face gesturi profetice. Cum ar fi acesta de a veni aici: faptul că a decis să vină în Emirate a fost foarte subevaluat, dar astăzi înțelegem importanța sa istorică. Pontiful devine o călăuză a lumii cu privire la aceste teme, îndeosebi aceea de a merge la periferiile umane existențiale, pentru că el a venit la Abu Dhabi și pentru a întâlni miile de migranți constrânși să vină aici pentru muncă, pentru a menține propriile familii. Francisc se dovedește un om care atinge problemele reale ale lumii și apoi știe să dea și răspunsurile. Eu văd în prezența sa la Abu Dhabi prezența unei călăuze, recunoscute și de celelalte religii.

Care este pasul cel mai important făcut de lumea islamică?

S-a deschis la celelalte religii non-monoteiste: prezența budiștilor, hindușilor, ai sikh, zoroastrienilor, aici în peninsula arabă, așa cum a fost la Cairo la întâlnirea pe care a organizat-o Al-Tayyib când a fost vizita papei Francisc, este semn că și musulmanii se deschid la cei pe care odinioară îi considerau necredincioși. Și astfel este mai puțin integralism, mai puțin fundamentalism și mai multă înțelegere a faptului că este nevoie să ne aliem pentru a înfrânge terorismul, orice formă de fundamentalism violent și pentru a ajunge la pace. Aceasta este marea trecere pe care o face islamul, provocat de terorismul făcut "în numele islamului", dar non-musulman cu adevărat, așa cum știm. Lumea musulmană și-a dat seama că are nevoie de ceilalți. Și Al-Tayyib este marele interpret al acestei treceri, papa a intuit asta și de fapt a strâns cu el o mare legătură de prietenie.

Cum va avea incidență în viața zilnică a oamenilor ceea ce s-a întâmplat la Abu Dhabi?

Aceste scene sunt ca niște icoane, niște imagini de pace care fac bine inimii persoanelor. Suntem mereu obișnuiți, printre știrile rele și fake news, să auzim vorbindu-se de ciocnire, intoleranță, lipsă de primire. Aceste imagini spun că pacea este posibilă, întâlnirea este posibilă și dialogul dă rod, așadar fac bine în sensul că îmbunătățesc ecologia spirituală a lumii.

(După Vatican Insider, 7 februarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 475.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat