Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 6 februarie 2019

Călătoria apostolică în Emiratele Arabe Unite

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În zilele trecute am făcut o scurtă călătorie apostolică în Emiratele Arabe Unite. O călătorie scurtă, dar foarte importantă care, legându-se cu întâlnirea din 2017 la Al-Azhar, în Egipt, a scris o nouă pagină în istoria dialogului dintre creștinism și islam și în angajarea de a promova pacea în lume pe baza fraternității umane.

Pentru prima dată un papă a mers în peninsula arabică. Și Providența a voit ca să fie un papă cu numele Francisc, la 800 de ani după vizita sfântului Francisc din Assisi la sultanul al-Malik al-Kamil. M-am gândit adesea la sfântul Francisc în timpul acestei călătorii: mă ajuta să țin în inimă Evanghelia, iubirea lui Isus Cristos, în timp ce trăiam diferitele momente ale vizitei; în inima mea era Evanghelia lui Cristos, rugăciunea către Tatăl pentru toți fiii săi, în special pentru cei mai săraci, pentru victimele nedreptăților, ale războaielor, ale mizeriei...; rugăciunea pentru ca dialogul dintre creștinism și islam să fie factor decisiv pentru pacea în lumea de astăzi.

Mulțumesc din inimă principelui moștenitor, președintelui, vicepreședintelui și tuturor autorităților din Emiratele Arabe Unite, care m-au primit cu mare respect. Acea țară a crescut mult în ultimele decenii: a devenit o răscruce între Orient și Occident, o "oază" multietnică și multireligioasă, așadar un loc potrivit pentru a promova cultura întâlnirii. Recunoștință vie exprim episcopului Paul Hinder, vicar apostolic al Arabiei de Sud, care a pregătit și a organizat evenimentul pentru comunitatea catolică, și "mulțumesc"-ul meu se extinde cu afect la preoții, la călugării și la laicii care animă prezența creștină în acel ținut.

Am avut oportunitatea să-l salut pe primul preot - de nouăzeci de ani - care a mers acolo să întemeieze atâtea comunități. Este în scaunul cu rotile, orb, dar zâmbetul nu cade de pe buzele sale, zâmbetul că l-a slujit pe Domnul și că a făcut atâta bine. Am salutat și un alt preot de nouăzeci de ani - dar acesta mergea și continua să lucreze. Brav! - și atâția preoți care sunt acolo în slujba comunităților creștine de rit latin, de rit siro-malabarez, siro-malankarez, de rit maronit care vin din Liban, din India, din Filipine și din alte țări.

În afară de discursuri, la Abu Dhabi a fost făcut un pas în plus: marele imam de Al-Azhar și eu am semnat Documentul despre Fraternitatea Umană, în care afirmăm împreună vocația tuturor bărbaților și femeilor de a fi frați ca fii și fiice ai lui Dumnezeu, condamnăm orice formă de violență, în special aceea îmbrăcată în motivații religioase, și ne angajăm să răspândim în lume valorile autentice și pacea. Acest document va fi studiat în școli și în universități din multe țări. Dar și eu vă recomand ca voi să-l citiți, să-l cunoașteți, pentru că dă atâtea stimulente pentru a merge înainte în dialogul despre fraternitatea umană.

Într-o perioadă ca a noastră, în care este puternică tentația de a vedea în desfășurare o ciocnire între civilizația creștină și cea islamică, precum și de a considera religiile ca izvoare de conflict, am voit să dăm un alt semn, clar și hotărât, că în schimb este posibil să ne întâlnim, este posibil să ne respectăm și să dialogăm și că, deși în diversitatea culturilor și a tradițiilor, lumea creștină și cea islamică apreciază și tutelează valori comune: viața, familia, simțul religios, cinstea față de bătrâni, educația tinerilor și încă altele.

În Emiratele Arabe Unite trăiesc circa puțin peste un milion de creștini: muncitori originari din diferite țări din Asia. Ieri dimineață am întâlnit o reprezentanță a comunității catolice în catedrala "Sfântul Iosif" din Abu Dhabi - un templu foarte simplu - și apoi, după această întâlnire, am celebrat pentru toți. Erau foarte mulți! Spun că printre cei care erau pe stadion, care are capacitatea de 40 de mii, și cei care erau în fața ecranelor în afara stadionului, se ajungea la 150 de mii! Am celebrat Euharistia pe stadionul din oraș, vestind Evanghelia fericirilor. La Liturghie, concelebrată cu patriarhii, arhiepiscopii majori și episcopii prezenți, ne-am rugat în mod deosebit pentru pace și dreptate, cu intenție specială pentru Orientul Mijlociu și pentru Yemen.

Iubiți frați și surori, această călătorie aparține "surprizelor" lui Dumnezeu. Așadar să-l lăudăm pe El și providența sa și să ne rugăm pentru ca semințele aruncate să aducă roade după voința sa sfântă.

_____________________

APEL

Sâmbăta trecută, aproape de arhipelagul din Bahamas, s-a scufundat un vas care avea la bord zeci de migranți care proveneau din Haiti și care căutau speranță și un viitor de pace. Gândul meu afectuos se îndreaptă spre familiile încercate de durere, precum și spre poporul haitian lovit de această nouă tragedie. Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea pentru cei care au murit în mod dramatic și pentru răniți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 368.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat