Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (NT): Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Roman

Sâmbătă, 2 februarie 2019, sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a fost Ziua Persoanelor Consacrate. În zona Roman, întâlnirea a avut loc în localitatea Satu Nou (Rediu II, NT), în Parohia "Maica Îndurerată". Ne-am adunat aproape 50 de persoane consacrate, frați și surori.

La sosire, am fost întâmpinați cu bucurie de părintele Sebastian Bilboc, parohul locului. După o mică recepție în casa parohială, a urmat primul moment al zilei, adorația preasfântului sacrament, în biserică parohială, la ora 9.30. Asemenea celor doi bătrâni, Simeon și Ana, și noi, persoanele consacrate, l-am întâmpinat și l-am adorat pe Isus prezent în mijlocul nostru, nu sub chip de prunc ca odinioară, ci sub chipul preasfintei Euharistii. Rugăciunile din timpul adorației ne-au amintit că Isus ia întotdeauna o înfățișare simplă și umilă când este în mijlocul nostru, al oamenilor. Acesta este "stilul lui Dumnezeu": să se facă mic, sărac și ascultător pentru a fi aproape de noi și a ne atrage la sine. Prezența semnificativă a copiilor în biserică părea să fie un semn trimis de Isus pentru a ne confirma acest adevăr.

Liturghia a început la ora 11, la intrarea în biserică, unde l-am întâmpinat pe pruncul Isus asemenea celor doi bătrâni din evanghelia zilei. Apoi, cu lumânările aprinse, am intrat în biserică pentru a continua Liturghia, prezidată de părintele paroh. Predica a fost ținută de pr. Bernadin Duma (OFMConv). Părintele predicator ne-a invitat să îl ținem și noi în brațe pe pruncul Isus, ba mai mult, să îl avem în inimile noastre și aceasta nu doar pentru un moment, ci în toate momentele vieții noastre: când mâncăm, când muncim, când stăm la calculator, când ne întâlnim cu alte persoane. Pornind de la întâlnirea dintre cele două perechi (Iosif și Maria, Simeon și Ana), părintele a invitat generațiile tinere și bătrâne la colaborare și apreciere reciprocă, afirmând că tinerii au dorința și energia de a deschide viitorul, iar bătrânii au cheia (priceperea). De asemenea, am fost îndemnați să nu trăim cu nostalgia vremurilor de odinioară sau căutând confortul, ci să căutăm să ducem mai departe visurile fondatorilor congregațiilor/ordinelor noastre. Părintele ne-a atras atenția și asupra faptului că oamenii nu vor ca persoanele consacrate să fie niște "profesioniști ai sacrului" care le vorbesc de la înălțime, ci părinți, frați și surori ai lui Cristos și ai tuturor oamenilor.

În cadrul sfintei Liturghii, toate persoanele consacrate au reînnoit voturile religioase de castitate, sărăcie și ascultare.

La finalul sfintei Liturghii, părintele Sebastian Bilboc a mulțumit persoanelor consacrate pentru prezența și munca lor și le-a îndemnat să "scandalizeze" lumea prin viețile lor bune, nu prin exemplul rău. Sora Lidia Ciobanu, aparținând congregației care activează în parohie, a mulțumit, de asemenea, persoanelor consacrate prezente.

A urmat, la ora 12.45, un moment fratern la casa Micilor Surori Misionare ale Carității "Don Orione", unde au avut loc o agapă și o împărtășire frățească cu multă voie bună și cântece.

Îi mulțumim Domnului pentru aceste momente de comuniune spirituală și fraternă!

Fr. Lucian Dămoc (OFMCap)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Satu Nou (NT): Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Roman


 

lecturi: 896.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat