Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

În sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului", sâmbătă, 2 februarie 2019, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie solemnă cu ocazia celei de-a XXIII-a Zile Mondiale a Persoanelor Consacrate. PS Petru a fost însoțit de PS Aurel Percă și de alți zece părinți concelebranți. Nota de sărbătoare a constituit-o prezența persoanelor consacrate din zona Iași, care aparțin diferitelor congregații. La această sărbătoare au luat parte și seminariști, de asemenea numeroși credincioși, care s-au rugat pentru vocații la viața consacrată.

La începutul celebrării PS Petru a amintit de însemnătatea sărbătorii Întâmpinării Domnului, de faptul că această sărbătoare e comemorată atât de Biserica Catolică cât și de cea Ortodoxă. O sărbătoare ce are ca și centru prezentarea lui Isus în Templu. După ce PS Petru a binecuvântat lumânările, preoții și persoanele consacrate, în procesiune, s-au îndreptat spre altar.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele orionin, Cătălin Gașpal, care a amintit de faptul că după 40 de zile de la sărbătoarea Nașterii Domnului, Biserica propune spre comemorare evenimentul prezentării lui Isus la Templu. În anul 1997, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a instituit Ziua Mondială a Vieții Consacrate. După aceste gânduri, părintele Cătălin a explicat pericopa evanghelică, amintind în primul rând de faptul că evanghelistul Luca tratează cu lux de amănunte evenimentul prezentării lui Isus la Templu.

În contextul botezului nostru, astăzi, spunea părintele, primul nostru gând trebuie să fie unul de recunoștință față de cei care ni l-au dat pe Cristos. Să ne gândim că trupurile noastre, așa cum ne spune Sfântul Paul, sunt Temple ale Duhului Sfânt. La Botez am fost îmbrăcați cu Cristos. El a intrat în templul trupului nostru așa cum a intrat în templul Tatălui. Și în viața persoanelor consacrate a intrat Isus pentru a purifica sufletele. Cristos este cel care intră în templul trupului nostru și ne consacră. Să fim recunoscători Domnului pentru părinții noștri, pentru preoți, pentru toți cei care l-au purtat pe Cristos în viețile noastre.

Prin oferta prezentată de Iosif și de Maria la Templu, evanghelistul Luca scoate în evidență simplitatea acestor persoane. Și astăzi este necesar să-i oferim Domnului o inimă simplă, o inimă smerită cu care să-l întâmpinăm.

Părintele, amintind de lumânările aprinse în cadrul acestei Liturghii, a evocat imaginea lumânării Pascale, o lumânare, așa cum amintea papa Benedict al XVI-lea într-o omilie, care se consumă, se dăruiește pe sine pentru a lumina în jur. Aceasta trebuie să fie și imaginea vieții consacrate, o viață care se dăruiește, se consumă pentru a-l vesti pe Cristos. Textele liturgice pascale, ne amintesc că, deși această lumină a fost împărțită tuturor, ea nu s-a epuizat și nu încetează să lumineze. Trei lucruri par a fi importante în cadrul vieții consacrate: recunoștința, bucuria și sacrificiul. Papa Francisc, amintea cu privire la cea din urmă că o persoană fără cruce nu poate să fie un creștin adevărat.

La sfârșitul celebrării PS Petru a transmis un gând de felicitare tuturor persoanelor consacrate, aflate în catedrală, dar și tuturor celor din întreaga dieceză pentru mărturia vieții lor de a-l vesti pe Cristos lumii întregi. După binecuvântarea finală, persoanele consacrate au avut parte de un moment de comuniune și de împărtășire fraternă.

Fie ca Sfânta Fecioară Maria care a contemplat lumina celui care este "Lumină spre luminarea neamurilor", să mijlocească Domnului pentru ca percepând această lumină, să o purtăm în suflete și să o iradiem în jurul nostru, prin vorbele și faptele noastre!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Iași: Ziua Persoanelor Consacrate


 

lecturi: 1578.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat