Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

După ZMT din Panama. Pr. Awi Mello (Dicasterul pentru Laici): "Trebuie cu adevărat să avem încredere și să ne încredem în tineri"

Poporul de tineri la Campo San Juan Pablo II - Metrou Park pentru Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului. Fotografia cea mai frumoasă? "A avea încredere și a ne încrede în tineri". Sunt multe ideile pe care ZMT din Panama, abia încheiată, le încredințează Bisericilor locale. Este convins de asta părintele Alexadre Awi Mello, secretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, care pentru agenția SIR trasează un fel de bilanț și de perspectivă pentru drumul spre Lisabona 2022, țintă a următoarei întâlniri.

Părintele Awi Mello, o altă ZMT - a 34-a - s-a încheiat de puțin timp. Ca orice întâlnire mondială, sunt multe fotografiile care compun albumul fiecărui participant. Ne puteți relata fotografia dumneavoastră preferată? Ce mesaj puternic de la care să se pornească din nou?

Campusul "San Juan Pablo II - Metro Park" plină de tineri pentru liturghia finală: aceasta este imaginea care m-a impresionat mai mult. Fără îndoială, ZMT, abia încheiată, a fost una nu cu cifre mari: atâția tineri au avut greutăți de a ajunge în Panama. Oricum, inima panameză a fost așa de mare încât să primească atâtea persoane. Acesta este un semn că au reușit să facă o ZMT foarte frumoasă, și pentru evenimentele organizate. A fost bine organizată de o țară mică, săracă, dar cu o inimă mare.

Nu au lipsit cuvintele puternice ale papei Francisc. Ce mesaj sau gest a avut incidență mai mare?

Mă impresionează atitudinea papei Francisc de deschidere, de apropiere de tineri. Vorbește cu cuvinte clare. Și asta mi se pare că a fost foarte important și la această Zi. Papa a invitat, încă o dată, pe tineri să fie protagoniști ai vieții lor, să asume misiunea lor și a făcut asta cu un limbaj foarte clar. Am văzut gesturi foarte puternice ale papei, ca acela de a primi persoanele, de a merge să vorbească cu deținuții, de a saluta persoanele din celelalte religii. Gesturi mici, dar foarte frumoase.

Tinerii, cu vitalitatea lor, cu îndoielile lor, suferințele lor - și în Panama am văzut atâtea -, au fost adevărații protagoniști. Credeți că este un semnal important pentru Bisericile noastre?

Au fost atâția tineri implicați în organizarea ZMT în Panama. Nu numai voluntarii care au venit la sfârșit, ci pe tot parcursul. A fost o demonstrație în plus a tot ceea ce pot face tinerii. Trebuie cu adevărat să avem încredere și să ne încredem în tineri.

Ce este de făcut acum pentru ca întâlnirea din Panama să nu rămână izolată în pastorația obișnuită a tineretului?

Sinodul a spus că ZMT și alte evenimente, ca acesta, trebuie să fie văzute mereu în legătură cu pasorația obișnuită a tineretului. Și asta trebuie făcut mereu. Atâtea pastorații ale tineretului au fost întărite pornind de la munca dintr-o călătorie sau de la o ZMT în propria țară. În acest sens mi se pare că suntem deja obișnuiți să facem această legătură, să profităm de faptul că tinerii au mers la o ZMT pentru a desfășura după aceea o muncă de pastorație a tineretului în teritoriu. Aș spune că în acest moment trebuie să receptăm și Sinodul și să facem o muncă în plus. De exemplu, Dicasterul nostru încearcă să propună un forum internațional cu tinerii din toată lumea pentru a da o contribuție acestui proces de punere în practică a Sinodului și a tuturor propunerilor și sugestiilor reieșite. Și asta legând și cu experiența ZMT. Probabil că Sinodul a fost mai mult o experiență de reflecție și ZMT o experiență de viață. Mi se pare că merg bine împreună.

Următoarea ZMT internațională va fi a 37-a: au trecut mulți ani de la intuiția sfântului Ioan Paul al II-lea. Tinerii s-au schimbat și, cu ei, și contextul social s-a schimbat complet. Considerați că mai este o propunere valabilă aceea a ZMT? Sau este ceva de integrat?

Fără îndoială ZMT sunt foarte valabile, sunt o experiență de reînnoire pentru cel care le trăiește. Și acest lucru este valabil nu numai pentru tineri, ci și pentru țările care le găzduiesc. Dacă se citește ceea ce a scris presa panameză suntem surprinși de tot ceea ce a însemnat pentru țară și pentru societate să organizeze această Zi. În afară de asta, tinerii au fost reînnoiți în credința lor, în speranța lor, în iubirea lor față de Biserică și față de Isus. În acest sens este cu siguranță una dintre experiențele cele mai frumoase care se poate trăi în Biserică. Și aceasta se poate perfecționa și integra cu alte inițiative și reflecții. Însă, mi se pare că suntem pe un drum pozitiv. Eventual la următoarea ZMT vor fi mici schimbări, dar propunerea în sine este foarte valabilă.

Așadar, se pornește din nou spre Lisabona 2022...

Da, următoarea întâlnire în Portugalia. Suntem foarte bucuroși că patriarhia a primit, împreună cu guvernele orașului și al țării, această provocare. Fiind un oraș european, va fi cu siguranță o provocare pentru o reînnoire a tineretului din Europa. Ar trebui să ne amintim mereu că tinerețea este o etapă relativ scurtă în viață. Tinerețea trece foarte repede. Deci, la fiecare ZMT sunt generații diferite. Gândindu-mă la următoarea întâlnire, va fi cu siguranță o bucurie pentru italieni să aibă o ZMT apropiată. Anii următori vor fi trăiți cu siguranță ca un moment de reînnoire și de creștere pentru pastorația tineretului și vocațională în Italia.

(După agenția SIR, 30 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 490.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat