Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 30 ianuarie 2019

Călătoria apostolică în Panama

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi mă voi opri cu voi asupra călătoriei apostolice pe care am făcut-o în zilele trecute în Panama. Vă invit să aduceți mulțumire cu mine Domnului pentru acest har pe care el a voit să-l dăruiască Bisericii și poporului din acea țară dragă. Mulțumesc domnului președinte al Panama și celorlalte autorități, episcopilor; și mulțumesc tuturor voluntarilor - erau mulți - pentru primirea lor călduroasă și familială, aceeași pe care am văzut-o în oamenii care peste tot au venit ca să salute cu mare credință și entuziasm. Un lucru care m-a impresionat mult: oamenii îi ridicau pe copii cu brațele. Când trecea papamobilul, toți cu copiii: îi ridicau parcă spunând: "Iată orgoliul meu, iată viitorul meu!" Și îi arătau pe copii. Dar erau mulți! Și tații sau mamele orgolioși de acel copil. M-am gândit: câtă demnitate în acest gest și cât de elocvent este pentru iarna demografică pe care o trăim în Europa! Orgoliul acelei familii sunt copiii. Siguranța pentru viitor sunt copiii. Iarna demografică, fără copii, este dură!

Motivul acestei călătorii a fost Ziua Mondială a Tineretului, totuși la întâlnirile cu tinerii s-au împletit altele cu realitatea țări: autoritățile, episcopii, tinerii deținuți, consacrații și o casă-familie. Totul a fost "contagiat" și "amalgamat" parcă de prezența bucuroasă a tinerilor: o sărbătoare pentru ei și o sărbătoare pentru Panama, precum și pentru toată America Centrală, marcată de atâtea drame și care are nevoie de speranță și de pace, precum și de dreptate.

Această Zi Mondială a Tineretului a fost precedată de întâlnirea tinerilor din popoarele native și a celor afroamericani. Un gest frumos: au făcut cinci zile de întâlnire, tinerii indigeni și tinerii afro-descendenți. Sunt mulți în acea regiune. Ei au deschis poarta pentru Ziua Mondială. Și aceasta este o inițiativă importantă care a manifestat și mai bine fața multiformă a Bisericii din America Latină: America Latină este metisă. Apoi, cu venirea grupurilor din toată lumea, s-a format marea simfonie de fețe și de limbi, tipică a acestui eveniment. A vedea toate steagurile defilând împreună, dansând în mâinile tinerilor bucuroși că se întâlnesc este un semn profetic, un semn împotriva curentului față de trista tendință de astăzi spre naționalismele conflictuale, care ridică ziduri și se închid în fața universalității, în fața întâlnirii dintre popoare. Este un semn că tinerii creștini sunt în lume plămadă de pace.

Această ZMT a avut o puternică amprentă mariană, pentru că tema sa erau cuvintele Fecioarei spuse îngerului: "Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!" (Lc 1,38). A fost tare să aud aceste cuvinte rostite de reprezentanții tinerilor din cele cinci continente, și mai ales să le văd strălucind pe fețele lor. Atât timp cât vor exista noi generații capabile să spună "iată-mă" lui Dumnezeu, va exista viitor în lume.

Printre etapele ZMT este mereu Via Crucis. A merge cu Maria în urma lui Isus care poartă crucea este școala vieții creștine: acolo se învață iubirea răbdătoare, tăcută, concretă. Eu vă fac o destăinuire: mie îmi place mult să fac Via Crucis, pentru că înseamnă a merge cu Maria în urma lui Isus. Și mereu port cu mine, pentru a o face în orice moment, o Via Crucis de buzunar, pe care mi-a dăruit-o o persoană foarte apostolică la Buenos Aires. Și când am timp iau și urmez Via Crucis. Faceți și voi Via Crucis, pentru că înseamnă a-l urma pe Isus cu Maria pe drumul crucii, unde El și-a dat viața pentru noi, pentru răscumpărarea noastră. În Via Crucis se învață iubirea răbdătoare, tăcută și concretă. În Panama tinerii au purtat cu Isus și Maria povara condiției atâtor frați și surori suferinzi în America Centrală și în lumea întreagă. Printre aceștia sunt atâția tineri victime ale diferitelor forme de sclavie și sărăcie. Și în acest sens au fost momente foarte semnificative Liturgia penitențială pe care am celebrat-o într-o Casă de reeducare pentru minori și vizita la Casa-familie "Bunul Samaritean", care găzduiește persoane bolnave de HIV/SIDA.

Apogeul ZMT și al călătoriei au fost Privegherea și Liturghia cu tinerii. La Priveghere - în acel campus plin de tineri care au făcut Privegherea, au dormit acolo și la 8 dimineața au participat la Liturghie - la Priveghere s-a reînnoit dialogul viu cu toți tinerii și tinerele, entuziaști dar și capabili de tăcere și de ascultare. Treceau de la entuziasm la ascultare și la rugăciune în tăcere. Lor le-am propus-o pe Maria ca aceea care, în micimea sa, mai mult decât oricine a "influențat" asupra istoriei lumii: am numit-o "influencer a lui Dumnezeu". În "fiat"-ul său s-au oglindit mărturiile frumoase și puternice ale câtorva tineri. Duminică dimineața, în marea celebrare euharistică finală, Cristos Înviat, cu forța Duhului Sfânt, a vorbit din nou tinerilor din lume chemându-i să trăiască Evanghelia astăzi, pentru că tinerii nu sunt "ziua de mâine"; nu, sunt "astăzi" pentru "mâine". Nu sunt "între timp", ci sunt astăzi-ul, acum-ul Bisericii și al lumii. Și am făcut apel la responsabilitatea adulților, pentru ca să nu le lipsească noilor generații instruirea, loc de muncă, comunitatea și familia. Și aceasta este cheia în acest moment al lumii, pentru că aceste lucruri lipsesc. Instruirea, adică educația. Locul de muncă: atâția tineri sunt fără. Comunitatea: să se simtă primiți, în familie, în societate.

Întâlnirea cu toți episcopii din America Centrală a fost pentru mine un moment de mângâiere specială. Împreună ne-am lăsat învățați de mărturia sfântului episcop Oscar Romero, pentru a învăța tot mai bine să "simțim cu Biserica" - era motoul său episcopal - în apropiere de tineri, de săraci, de preoți, de sfântul popor credincios al lui Dumnezeu.

Și o puternică valoare simbolică a avut consacrarea altarului catedralei restaurate "Santa Maria La Antigua", în Panama. A fost închisă timp de șapte ani pentru restaurare. Un semn de frumusețe regăsită, spre gloria lui Dumnezeu și pentru credința și sărbătoarea poporului său. Crisma care consacră altarul este aceeași care-i unge pe botezați, pe miruiți, pe preoți și pe episcopi. Fie ca familia Bisericii, din Panama și din lumea întreagă, să ia de la Duhul Sfânt rodnicie mereu nouă, pentru ca să continue și să se răspândească pe pământ pelerinajul tinerilor discipoli misionari ai lui Isus Cristos.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 496.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat