Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Familia, și la bine, și la greu". Întâlnire cu familii din întreaga dieceză

Sâmbătă și duminică, 26-27 ianuarie 2019, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei, în colaborare cu Asociația "Familiaris Consortio" și cu Asociația "Familia și Viața", la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian a avut loc o întâlnire cu familii din întreaga dieceză.

Printre invitații speciali s-au numărat: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, actorul și scriitorul Dorel Vișan, cântăreața de muzică populară Elisabeta Unguru, precum și Surorile "Micile Surori Misionare ale Carității" (Don Orione).

Programul a început sâmbătă cu prânzul. Imediat după, adunați în Aula magna a Centrului "Gaudium et Spes" de la Traian, cei prezenți au avut bucuria, dar și surpriza de a-l avea în mijlocul lor pe actorul, poetul și scriitorul Dorel Vișan. Un moment de excepție dacă ținem cont că cele două ore rezervate domniei sale au fost prea puține în comparație cu profunzimea discursului. Ne-a impresionat mult credința pe care o are, valorile pe care le susține, capacitatea de a recita poezie după poezie, stilul elegant și simplu în a vorbi, dar și actualitatea mesajului pe care ni l-a transmis. O pierdere pentru cei care nu au reușit să ajungă, o bogăție pentru cei prezenți!

A urmat Elisabeta Unguru, o bine cunoscută interpretă de folclor din zona Bacăului, care nu doar că ne-a ridicat de pe scaune și ne-a amintit de momentele frumoase ale nunții noastre, dar ne-a încântat la rândul ei prin frumusețea, eleganța și ritmul cântecelor populare.

Nu putea să lipsească din program intervenția pr. Felician Tiba. Misiunea sa a fost aceea de a ne destăinui de ce a ales tema: "Familia, și la bine, și la greu", să ne lămurească cum stau lucrurile, mai ales cu privire la partea grea din viața de familie și să ne ajute să ne asumăm "da-ul" spus exact așa cum l-am pronunțat atunci, cu sinceritate, indiferent de dificultatea momentului. "Dumnezeu, spunea părintele, v-a chemat la viața de căsătorie, aș spune, mai ales pentru momentele dificile, pentru că atunci e nevoie să-l simți pe celălalt alături. La bine nu e atâta nevoie, binele se răspândește de la sine, dar la greu, uneori sufletul urlă după ajutor. Trebuie să fiți acolo unul pentru celălalt, exact așa cum ați promis".

După acest moment a urmat sfânta Liturghie, cina și apoi am vizionat un film despre viața de familie. Ceea ce a urmat după a fost surpriza serii; fiecare femeie a primit o hârtie înrămată pe care a trebuit să scrie un mesaj pentru soțul ei, mesaj pe care apoi l-a oferit soțului, care l-a rândul său i-a oferit soției un trandafir. Lacrimile și îmbrățișările de la acest moment au vorbit de la sine despre profunzimea gestului.

Duminică a început cu rugăciunea de dimineață și cu micul dejun, după care sr. Lidia Ciobanu, din congregația Micile Surori Misionare ale Carității (Don Orione) ne-a împărtășit din ceea ce înseamnă a fi soră cu o astfel de carismă, ne-a vorbit despre fondator, despre casele în care slujesc surorile și frații, precum și despre persoanele, de multe ori cu dizabilități, pe care le au în grijă.

Următoarea intervenție a venit din partea doamnei Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei care, după ce a vorbit despre cum poate fi convertită suferința de a nu avea copii într-o slujire generoasă a lui Dumnezeu și a aproapelui prin atâtea și atâtea proiecte la care ne invită Biserica, a continuat subliniind cât de important e ca soții să trăiască viața de familie în bucurie. "Când v-ați primit în dar la căsătorie, nu erați bucuroși?, a spus doamna Eugenia, de ce lăsați să vi se fure bucuria de către Cel rău?"

Surpriza de dinaintea sfintei Liturghii a venit din partea grupului de copii care, călăuziți de către sr. Monica și sr. Iuliana, din Congregația "Slujitoarele Săracilor", de la Piatra Neamț, au pregătit un program cultural artistic pe care l-au oferit cu bucurie participanților, părinții fiind cei mai mândri văzându-și copiii într-o astfel de postură.

Sfânta Liturghie l-a avut ca celebrant principal pe PS Aurel Percă care, după ce i-a salutat pe cei prezenți și din partea PS. Petru Gherghel, episcop de Iași, i-a încurajat, mai ales în cadrul omiliei, să nu abandoneze cuvântul Domnului, pe care să-l citească, să-l trăiască și apoi să-l împartă și altora, mai ales prin exemplul vieții de familie.

A mai urmat încă o întâlnire în plen cu episcopul care ne-a vorbit despre mult așteptata vizită a papei Francisc în România și la Iași, prânzul și apoi am lăsat Centrul de la Traian pentru a reveni în casele și familiile noastre, bucuroși că Dumnezeu ne-a învrednicit încă o dată cu un așa mare dar.

După o astfel de întâlnire nu poți să nu iubești și să prețuiești și mai mult familia, ca și locul ei în societate și Biserică.

Mulțumim tuturor!

Cristina și Viorel Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-27 ianuarie: Traian: "Familia, și la bine, și la greu". Întâlnire cu familii din întreaga dieceză


 

lecturi: 926.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat