Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O nouă pagină ecumenică: Global Christian Forum

de Andrzej Choromanski

oficial al secțiunii occidentale din Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Creștinismul mondial a străbătut o profundă transformare de la începutul mișcării ecumenice moderne din urmă cu peste un secol. În 1948 a fost instituit Consiliul Ecumenic al Bisericilor (CEB), care astăzi reunește 350 de comunități ecleziale, care reprezintă cea mai mare parte a tradițiilor protestante și ortodoxe. Cu Conciliul al II-lea din Vatican, Biserica Catolică s-a unit în mod irevocabil la mișcarea ecumenică, devenind rapid unul dintre principalii actori ecumenici. În cursul secolului al XX-lea, mișcarea evanghelică s-a răspândit ca o realitate înzestrată cu o identitate specifică, trans-eclezială. Secolul trecut a fost marcat și de o urcare spectaculoasă a penticontalismului, care a interesat diferite Biserici dincolo de granițele geografice și confesionale. Conform unor estimări plauzibile, unul din patru creștini din lume aparține astăzi unei confesiuni penticostale.

Mișcarea ecumenică, mișcarea evanghelică și cea penticostală au apărut mai mult sau mai puțin în aceeași perioadă. Cele trei mișcări, fiecare cu modalitate proprie, au adus o nouă vitalitate creștinismului mondial și au generat o mare transformare în viața tuturor Bisericilor. Totuși, ele au luat drumuri separate, ignorându-se reciproc și uneori chiar contrapunându-se una alteia. Noile Biserici evanghelice și penticostale nu numai că nu aveau nicio experiență de participare la mișcarea ecumenică, ci adesea erau suspicioase față de ecumenism, considerat ca o mișcare pur "politică". Diversitatea enormă în cadrul creștinismului modern a cerut un nou efort ecumenic pentru a continua să se construiască și să se cultive relațiile.

Ca răspuns la această provocare, la sfârșitul secolului al XX-lea a fost instituit Global Christian Forum (GCF). Începuturile GCF sunt strâns legate cu CEB. Ideea de a crea un nou "spațiu" ecumenic pentru acele Biserici care, din diferite motive, era șovăielnice să adere la CEB, a fost propusă pentru prima dată în ultimul deceniu din secolul al XX-lea de reverendul Konrad Raiser, pe atunci secretar general al CEB. Acest "spațiu" sau "platformă" avea să reprezinte un instrument ulterior pentru a ajunge la un obiectiv care nu era la îndemâna CEB.

În august 1998, un grup de 28 de lideri creștini din Bisericile membre ale CEB, din Biserica Catolică și din mișcările evanghelice și penticostale s-au întâlnit la Institutul ecumenic din Bossey, lângă Geneva, în Elveția, pentru a înfrunta provocarea de a crea un spațiu pentru un dialog intra-eclezial mai amplu. Grupul a adoptat ideea "forumului" ca model posibil pentru o întâlnire mai reprezentativă și mai incluzătoare a diferitelor familii creștine, bazată mai degrabă pe participare decât pe apartenența la un organism instituționalizat.

Obiectivul stabilit a fost exprimat în termeni de unitate, reconciliere și relații mai incluzătoare. Această idee a fost prezentată după aceea în timpul celei de-a opta adunări a CEB la Harare, în Zimbabwe, în decembrie 1998. Aprobată de adunare, realizarea propunerii a fost încredințată unui comitet independent care în anii următori i-a perfecționat viziunea. Încă de la început, a fost important să se asigure ca aceia care erau noi la mișcarea ecumenică să-și poată face auzit glasul. Pentru aceasta, s-a decis să se acorde jumătate din scaune Bisericilor penticostale, evanghelice și apartenente la aproape toate curentele din creștinismul modern: Biserici independente africane, anglicani, baptiști, "disciples", evanghelici, "friends", luterani, menoniți, metodiști, moravi, veterocatolici, ortodocși, ortodocși orientali, penticostali, reformați, catolici, armata mântuirii, adventiști de ziua a șaptea. Participanții au sugerat să se organizeze o serie de consultări asemănătoare în principalele regiuni ale lumii. În anii următori, s-au ținut "forumuri" regionale în Africa, în Asia și în Pacific, în Caraibe, în Europa, în America Latină, în Orientul Mijlociu și în America de Nord.

În afară de inițiativele regionale, GCF organizează evenimente la nivel mondial. Până astăzi, au avut loc trei adunări mondiale de lideri creștini care provin din toate continentele și din toate tradițiile creștine. Prima s-a desfășurat la Limuru, în Kenya, în noiembrie 2007. Cei 245 de reprezentanți din 72 de țări au reflectat împreună despre tema "Drumul nostru cu Isus Cristos, reconciliatorul". În timpul acestei întâlniri a fost adoptată declarația-ghid de intenții ale GCF. În ea se afirmă că GCF vrea să fie "un spațiu deschis în care reprezentanții unei ample game de Biserici creștine și de organizații interconfesionale, care îl mărturisesc pe Dumnezeul întreit și pe Isus Cristos ca desăvârșit în divinitatea și umanitatea sa, să se poată aduna pentru a promova respectul reciproc, și pentru a explora și a înfrunta împreună provocările comune".

A doua întâlnire mondială a fost organizată la Manado, în Indonezia, în octombrie 2011. Cei 287 de participanți care provin din 81 de țări au tratat tema "Viața împreună în Isus Cristos: potențați de Duhul Sfânt". Unele "mega-biserici" din diferite continente erau prezente pentru prima dată.

A treia adunare s-a ținut la Bogota, în Columbia, în aprilie 2018. Cei 251 de reprezentanți din 55 de țări, s-au reunit în jurul temei "Iubirea fraternă să rămână trainică" (Evr 13,1). În mesajul adresat participanților, papa Francisc a scris că Forumul "este o ocazie plină de har pentru reprezentanții din multe comunități creștine de a se întâlni ca frați și surori și de a călători spre împlinirea rugăciunii lui Isus ca toți să poată fi una pentru ca lumea să creadă (cf. In 17,21).

Din când în când, GCF organizează și evenimente centrate pe teme specifice de interes comun pentru toți creștinii. În noiembrie 2015 la Tirana, în Albania, s-a ținut o consultare despre tema "Discriminare, persecuție, martiriu: a-l urma pe Cristos împreună". Au luat parte peste 250 de persoane din toate continentele; participanții din Bisericile suferinde și cei solidari cu ei erau prezenți în număr egal. A fost vorba despre un eveniment foarte semnificativ, care a dat mărturie despre solidaritatea creștină universală în fața tragediei persecuției.

În iunie 2017 la Accra, în Ghana, a fost organizată o consultare despre tema "Chemarea la misiune și percepția prozelitismului". Circa 30 de experți și lideri de Biserici s-au întâlnit pentru a reflecta asupra semnificației prozelitismului și asupra influenței sale asupra multor tradiții creștine.

Obiectivul principal al GCF este să permită o cunoaștere reciprocă, să creeze încredere între Biserici care n-au fost niciodată în dialog între ele și să înfrunte împreună înțelegeri greșite și prejudecăți. Fără a pretinde să ia locul organizațiilor și instituțiilor ecumenice existente, GCF vrea să propună un "spațiu" sau o "platformă" unde reprezentanții Bisericilor să se poată întâlni liber pentru a vorbi, a se ruga împreună, a învăța unii de la alții și a-și schimba opinii despre preocupări comune cu scopul de a găsi răspunsuri mai eficace.

Metodologia folosită în întâlnirile GCF a fost dezvoltată în mod pronunțat empiric. Este o combinare a modului ecumenic de a lucra, cu documente și discuții despre teme specifice, cu împărtășirea de istorii personale de credință în stil carismatic și cu momente de rugăciune comună.

Patru organisme creștine sunt considerate "pilaștrii" lui GCF: Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, pentru Biserica Catolică, Federația Penticostală Mondială, Alianța Evanghelică Mondială și Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Cu scopul de a evita o "instituționalizare", GCF menține o structură modestă. Un secretar, reverendul Casely Essamuah, metodist (Ghana - Statele Unite) în funcție din 2018, este unicul angajat cu program plin. Supervizarea generală este încredințată unui comitet internațional de 25 de persoane care reprezintă diferite Biserici și organizații care se reunesc o dată pe an.

(După L'Osservatore Romano, 26 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 517.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat