Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

Vineri, 25 ianuarie 2019, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a avut loc a opta celebrare ecumenică care a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit fiind de PS Aurel Percă. Au concelebrat 13 preoți și un părinte diacon. La această oră de rugăciune au participat mulți credincioși care s-au rugat pentru a cere Domnului harul unității.

Ca și în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și imbold chemarea personală de a concretiza în viața personală vocația unității. La începutul celebrării, PS Petru Gherghel a adresat un salut călduros tuturor celor ce au venit în spirit de credință pentru a se ruga Tatălui în vederea unității tuturor creștinilor și a amintit de importanța acestui mare dar ce trebuie trăit nu numai în acest timp special propus de Biserică, ci mai cu seamă în fiecare zi, concretizându-l în fapte.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către episcopul Petru care a amintit că scandalul divizărilor și al orgoliilor ține lumea într-o atmosferă de nedreptăți și suferințe, care împiedică să se statornicească în lume darul unității neamului omenesc, în general, și al poporului credincios, în special. Într-un asemenea climat care aduce pe pământ atâtea nedreptăți și diviziuni, spunea Preasfințitul, pacea și unitatea au suferit și suferă neîncetat. Lumina evangheliei de multe ori e întunecată de păcate, de nedreptăți și de orgolii. Această tristă realitate afectează și întreaga societate de astăzi, societate secularizată în care conflictele își fac loc și rup din adevărul unității lumii, a poporului lui Dumnezeu și a unității credincioșilor, realitate ce-i face pe atâți să uite că sunt frați și în același timp fii ai aceluiași Dumnezeu.

Lecturile propuse în această ultimă zi a octavei de rugăciuni proclamate, în cadrul acestei celebrării, din Scrisoarea către Filipeni (2,12-18), din cartea psalmistului David, în Psalmul 26, dar mai ales din Evanghelia marelui teolog Ioan, reprezintă un apel de a ne lăsa iluminați de darul luminii lui Cristos. El este singurul care prin Duhul său poate îndepărta întunericul din suflet, întuneric cauzat de orgoliu, nedreptăți și ură.

Celebrarea încheierii acestei octave de rugăciuni, tocmai în ziua sărbătorii convertirii apostolului Paul, nu trebuie s-o vedem doar ca pe-o simplă coincidență liturgică, ci reprezintă o alegere specială, un profund stimulent și exemplu că, dacă vrem să ne bucurăm de lumină, trebuie să ne convertim, să dăm jos de pe ochi solzii întunericului și să-l urmăm pe el cu toată hotărârea și siguranța, căci el, apostolul convertirii, a știut să descopere adevărata lumină.

Dacă ne vom bucura de lumină, vom îndepărta toate piedicile ce au creat neîncredere, orgolii și nedreptăți și au stat și continuă să stea în calea găsirii armoniei și a unității.

Suntem chemați și noi să ne rugăm, neîncetat să ne rugăm, căci restul îl poate rezolva Dumnezeu.

Acesta a fost și rămâne sensul acestei săptămâni și chemarea Bisericii și a Sfântului Părinte la rugăciune neîncetată.

Doresc să închei aceste câteva gânduri, spunea Preasfințitul, cu invitația Sfântului Părinte papa: "să merge împreună" nu doar atunci când va fi între noi, ci mereu, pentru a ne bucura cu toții de aceeași lumină, lumina lui Cristos, care ne unește și pentru care Mama noastră cerească ne ia sub brațele ei ocrotitoare, căci ea este Mama tuturor fiilor Bisericii, este Mama noastră, Maica Unității.

Dumnezeu, Creatorul tuturor oamenilor să lumineze spiritele, să îndepărteze obstacolele și să facă să strălucească lumina evangheliei asupra tuturor oamenilor; o evanghelie ce singură poate învinge întunericul și poate să deschidă calea pentru a descoperi adevărul și întoarcerea spre unicul creator și Părinte al omenirii și spre Mântuitorul, Domnul nostru Isus Cristos!

După momentul predicii au urmat câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtășite de către episcopul Petru. Părintele diacon a împărțit tuturor celor prezenți iconițe ce cuprindeau pe spate mici angajamente pentru trăirea concretă a unui ecumenism spiritual.

La încheierea celebrării, episcopul i-a îndemnat pe toți la rugăciune, o rugăciune a inimii care să fie rostită și dincolo de această octavă pentru ca Dumnezeu să reverse din plin darul unității și al păcii între popoare.

Cu această celebrare s-a încheiat Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași.

Vă mulțumim din suflet pentru participarea dumneavoastră la aceste momente atât de speciale în viața Bisericii și pentru viața de credință. Fie ca momentele de rugăciune pe care le-am înălțat Tatălui, prin Fiul, în Duhul Sfânt să devină pentru noi un ferment de bunătate, pentru ca în mod personal, în viața de zi cu zi, să căutăm unitatea, o unitate consolidată pe dreptate, o dreptate mereu vizibilă și roditoare în iubire!

Maica Unității, roagă-te pentru revărsarea trăirii fraternității asupra tuturor fiilor lui Dumnezeu!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: A opta zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor - încheierea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 868.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat