Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Panama
cu ocazia celei de-a XXXIV-a Zi Mondială A Tineretului

(23-28 ianuarie 2019)

Ceremonia de primire și deschidere a ZMT

Campo Santa Maria la Antigua - Cinta Costera, joi, 24 ianuarie 2019

Dragi tineri, bună după-amiază!

Ce frumos este să ne întâlnim și să facem asta în această țară care ne primește cu atâta culoare și atâta căldură! Reuniți la Panama, Ziua Mondială a Tineretului este încă o dată o sărbătoare, o sărbătoare de bucurie și de speranță pentru întreaga Biserică și, pentru lume, o mare mărturie de credință.

Îmi amintesc că, la Cracovia, unii m-au întrebat dacă voi merge în Panama, iar eu am răspuns: "Eu nu știu, dar Petru cu siguranță va fi acolo. Petru va fi acolo". Astăzi sunt bucuros să vă spun: Petru este cu voi pentru a celebra și a reînnoi credința și speranța. Petru și Biserica merg cu voi și vrem să vă spunem să nu vă fie frică, să mergeți înainte cu această energie renovatoare și această dorință constantă care ne ajută și ne stimulează să fim mai bucuroși, mai disponibili, mai "martori ai Evangheliei". A merge înainte nu pentru a crea o Biserică paralelă un pic mai "distractivă" sau "cool" într-un eveniment pentru tineri, cu un pic de elemente decorative, ca și cum asta ar putea să vă lase mulțumiți. A gândi așa ar însemna a fi lipsiți de respect față de voi și față de tot ceea ce Duhul ne spune prin intermediul vostru.

Dimpotrivă! Vrem să găsim și să trezim împreună cu voi noutatea și tinerețea continuă a Bisericii deschizându-ne mereu acestui har al Duhului Sfânt care de atâtea ori realizează noi Rusalii (cf. Sinodul dedicat tinerilor, Document final, 60). Și acest lucru este posibil numai dacă, așa cum am trăit de puțin timp în Sinod, știm să mergem ascultându-ne și să ascultăm completându-ne reciproc, dacă știm să mărturisim vestindu-l pe Domnul în slujirea fraților noștri; care este mereu o slujire concretă, se înțelege. Nu este o slujire așa, "de figurine": este o slujire concretă. Dacă ne punem în mișcare, tineri, mereu tineri ca în istoria Americii. Mă gândesc la voi care ați început să mergeți cei dintâi în această Zi, voi tineri din tineretul indigen, ați fost primii în America și primii care ați mers în această întâlnire. Aplauze, tare! Precum și voi tineri descendenți ai africanilor: și voi ați făcut întâlnirea voastră și ne-ați anticipat. Alte aplauze!

Bine. Știu că a veni aici n-a fost ușor. Cunosc eforturile, jertfele pe care le-ați făcut pentru a putea participa la această Zi. Multe zile de muncă și de angajare, întâlniri de reflecție și de rugăciune fac în așa fel încât drumul însuși să fie răsplata. Discipolul nu este numai cel care ajunge într-un loc, ci acela care începe cu hotărâre, căruia nu-i este frică să riște și să pornească la drum. Dacă unul pornește la drum este deja un discipol. Dacă rămâi pe loc, ai pierdut. A începe să mergi, aceasta este cea mai mare bucurie a discipolului, a fi în mișcare. Vouă nu v-a fost frică să riscați și să mergeți. Și astăzi putem fi în sărbătoare pentru că această sărbătoare a început deja de mult timp în fiecare comunitate.

Am ascultat puțin mai înainte în prezentare, am văzut din steaguri că venim din culturi și popoare diferite, vorbim limbi diferite, folosim haine diferite. Fiecare dintre popoarele noastre a trăit istorii și circumstanțe diferite. Câte lucruri ne pot diferenția! Însă nimic din toate acestea nu ne-a împiedicat să ne întâlnim, atâtea diferențe n-au împiedicat să ne întâlnim și să fim împreună, să ne distrăm împreună, să celebrăm împreună, să-l mărturisim pe Isus Cristos împreună. Nicio diferență nu ne-a oprit. Și acest lucru este posibil pentru că știm că există Cineva care ne unește, care ne face frați. Voi, dragi prieteni, ați făcut atâtea jertfe pentru a vă putea întâlni și astfel deveniți adevărați maeștri și artizani ai culturii întâlnirii. Voi cu asta deveniți adevărați maeștri și artizani ai culturii întâlnirii, care nu este "Ciao, cum merge? Ciao, pe curând". Nu, cultura întâlnirii este aceea care ne face să mergem împreună cu diferențele noastre dar cu iubire, toți uniți pe același drum. Voi, cu gesturile voastre și atitudinile voastre, cu privirile voastre, dorințele și mai ales sensibilitatea voastră, voi dezmințiți și discreditați toate acele discursuri care se concentrează și se angajează în a crea dezbinare, acele discursuri care încearcă să excludă și să alunge pe cei care "nu sunt ca noi". Cum spunem în diferite țări din America: "Nu sunt GCU [gente como uno, oameni ca noi]. Voi dezmințiți asta. Toți sunt persoane ca și noi, toți cu diferențele noastre. Și asta pentru că aveți acel fler care știe să intuiască faptul că "iubirea adevărată nu anulează diferențele legitime, ci le armonizează într-o unitate superioară" (Benedict al XVI-lea, Omilie, 25 ianuarie 2006). O repet: "iubirea adevărată nu anulează diferențele legitime, ci le armonizează într-o unitate superioară". Știți cine a spus asta? Știți? Papa Benedict al XVI-lea, care ne privește și îl aplaudăm, îi trimitem un salut de aici! El ne privește la televizor. Un salut, toți, toți cu mâinile, papei Benedict! Dimpotrivă, știm că tatăl minciunii, diavolul, preferă mereu un popor dezbinat și certăreț. El este maestrul dezbinării și îi este frică de un popor care învață să lucreze împreună. Și acesta este un criteriu pentru a distinge persoanele: constructorii de punți și constructorii de ziduri. Constructorii de ziduri care semănând frică încearcă să dezbine și să înfricoșeze persoanele. Voi în schimb vreți să fiți constructori de punți. Ce vreți să fiți? [tinerii răspund: "Constructori de punți!"]. Ați învățat bine, îmi place!

Voi ne învățați că întâlnirea nu înseamnă mimetizare, nici ca toți să gândească același lucru sau să trăiască toți egali făcând și repetând aceleași lucruri: asta o fac papagalii. Întâlnirea înseamnă a ști să facem un alt lucru: a intra în cultura întâlnirii, este o chemare și o invitație de a avea curajul de a menține viu și împreună un vis comun. Avem atâtea diferențe, vorbim limbi diferite. Toți ne îmbrăcăm în mod diferit dar, vă rog, să tindem să avem un vis în comun. Asta putem s-o facem. Și asta nu ne anulează, ne îmbogățește. Un vis mare și un vis capabil de a-i implica pe toți. Visul pentru care Isus și-a dat viața pe cruce și Duhul Sfânt s-a revărsat și a însemnat cu foc în ziua de Rusalii în inima fiecărui bărbat și a fiecărei femei, în inima fiecăruia, în a ta, în a ta, în a ta..., în a mea, și în a ta - l-a imprimat în speranța ca să găsească spațiu pentru a crește și a se dezvolta. Un vis, un vis numit Isus, semănat de Tatăl: Dumnezeu ca și El, ca Tatăl, trimis de Tatăl cu încrederea că va crește și va trăi în fiecare inimă. Un vis concret, care este o Persoană, care curge în venele noastre, face să tresalte inima și o face să tresalte de bucurie de fiecare dată când ascultăm: "Iubiți-vă unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit pe voi, tot așa iubiți-vă și unii pe alții. Din aceasta toți vor ști că sunteți discipolii mei". Cum se numește visul nostru? [tinerii răspund: "Isus!"]. Nu aud... [repetă: "Isus!"]. Nu aud... [mai tare: "Isus!"].

Unui sfânt din aceste ținuturi - ascultați asta - unui sfânt din aceste ținuturi îi plăcea să spună: "Creștinismul nu este un ansamblu de adevăruri de crezut, de legi de respectat, sau de interdicții. Creștinismul văzut astfel nu este deloc atrăgător. Creștinismul este o Persoană care m-a iubit mult, care dorește și cere iubirea mea. Creștinismul este Cristos" (Sf. Oscar Romero, Omilie, 6 noiembrie 1977). Spunem asta toți împreună? [împreună cu tinerii] Creștinismul este Cristos. Încă o dată: Creștinismul este Cristos. Încă o dată: Este Cristos! Înseamnă a duce înainte visul pentru care El și-a dat viața: a iubi cu aceeași iubire cu care ne-a iubit. Nu ne-a iubit pe jumătate, nu ne-a iubit un picuț. Ne-a iubit total, ne-a umplut de duioșie, de iubire, și-a dat viața sa.

Ne întrebăm: Ce anume ne ține uniți? De ce suntem uniți? Ce anume ne determină să ne întâlnim? Știți ce anume ne ține uniți? Este certitudinea de a ști că am fost iubiți cu o iubire profundă pe care nu vrem și nu putem s-o reducem la tăcere; o iubire care ne provoacă să răspundem în același mod: cu iubire. Este iubirea lui Cristos aceea care ne constrânge (cf. 2Cor 5,14).

Vedeți: o iubire care unește este o iubire care nu se impune și nu strivește, o iubire care nu marginalizează și nu reduce la tăcere și nu tace, o iubire care nu umilește și nu subjugă. Este iubirea Domnului, iubire zilnică, discretă și respectuoasă, iubire de libertate și pentru libertate, iubire care vindecă și înalță. Este iubirea Domnului, care știu mai mult de urcușuri decât de căderi, de reconciliere decât de interdicție, de a da nouă oportunitate decât de a condamna, de viitor decât de trecut. Este iubirea tăcută a mâinii întinse în slujire și în dăruire: este iubirea care nu se laudă, nu se împăunează, iubirea umilă, care se dă celorlalți mereu cu mâna întinsă. Aceasta este iubirea care ne unește astăzi.

Te întreb: crezi în această iubire? [răspund: "Da!"]. Și pun o altă întrebare: crezi că această iubire "merită"? Isus odată, unei persoane care-i pusese o întrebare, la sfârșit a răspuns: "Dacă tu crezi asta, mergi și fă la fel". În numele lui Isus vă spun: mergeți și faceți la fel. Nu vă fie frică să iubiți, nu vă fie frică de această iubire concretă, de această iubire care are duioșie, de această iubire care este slujire, de această iubire care dă viața.

Și aceasta a fost aceeași întrebare și chemarea pe care a primit-o Maria. Îngerul a întrebat-o dacă voia să poarte acest vis în sânul ei, dacă voia să-l facă viață, să-l facă trup. Maria avea vârsta atâtora dintre voi, vârsta atâtor tinere ca voi. A spus: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). Să închidem ochii, toți, și să ne gândim la Maria. Nu era nesăbuită, știa ceea ce simțea inima sa, știa ce anume era iubirea, și a răspuns: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". În acest scurt moment de tăcere, în care Isus spune fiecăruia - ție, ție, ție -: "Te simți în stare? Vrei?". Gândește-te la Maria și răspunde: "Vreau să-l slujesc pe Domnul. Fie mie după cuvântul tău". Maria a știut să spună "da". A avut curajul de a da viață visul lui Dumnezeu. Și asta e ceea ce astăzi ne cere: Vrei să dai trup cu mâinile tale, picioarele tale, privirea ta, inima ta visului lui Dumnezeu? Vrei ca iubirea Tatălui să-ți deschidă noi orizonturi și să te ducă pe cărări pe care niciodată nu le-ai imaginat și gândit, visat sau așteptat, care să îmbucure și să facă să cânte și să danseze inima?

Avem curajul de a spune îngerului, ca Maria: "Iată-ne, suntem slujitorii Domnului, fie nouă..."? Nu răspundeți acum, fiecare să răspundă în inima sa. Există întrebări la care se răspunde numai în tăcere.

Dragi tineri, această Zi nu va fi izvor de speranță pentru un document final, un mesaj concordat sau un program de urmat. Nu, nu va fi asta. Ceea ce va da mai multă speranță în această întâlnire vor fi fețele voastre și o rugăciune. Asta va da speranță. Cu fața cu care vă veți întoarce acasă, cu inima schimbată cu care vă veți întoarce acasă, cu rugăciunea pe care ați învățat s-o spuneți cu această inimă schimbată. Lucrul care va da mai multă speranță în această întâlnire vor fi fețele voastre, rugăciunea voastră. Și fiecare se va întoarce acasă cu noua forță care se generează de fiecare dată când ne întâlnim cu alții și cu Domnul, plini de Duh Sfânt pentru a ne aminti și a menține viu acel vis care ne face frați și pe care suntem chemați să nu-l lăsăm să se congeleze în inima lumii: oriunde ne vom afla, orice lucru îl vom face, vom putea mereu să privim în sus și să spunem: "Doamne, învață-mă să iubesc așa cum ne-ai iubit Tu". Vreți să repetați cu mine? "Doamne, învață-mă să iubesc așa cum ne-ai iubit Tu". [împreună cu tinereii] "Doamne, învață-mă să iubesc așa cum ne-ai iubit Tu". Mai tare, sunteți răgușiți. "Doamne, învață-mă să iubesc așa cum ne-ai iubit Tu".

Bine. Și dat fiind faptul că vrem să fim buni și educați, nu putem termina această primă întâlnire fără a mulțumi. Mulțumesc tuturor celor care au pregătit cu mare entuziasm această Zi Mondială a Tineretului, toate acestea. Mulțumim, tare! Mulțumim pentru că au avut curajul de a construi și de a găzdui, pentru că au spus "da" visului lui Dumnezeu de a-i vedea pe fiii săi reuniți. Mulțumim monseniorului Ulloa și tuturor colaboratorilor săi pentru că au ajutat să facă în așa fel încât astăzi Panama să fie nu numai un canal care leagă mările, ci și un canal în care visul lui Dumnezeu continuă să găsească alte mici canale pentru a crește și a se înmulți și a se iradia în toate colțurile pământului.

Prieteni, prieteni și prietene, Isus să vă binecuvânteze! Vă urez asta cu toată inima. Sfânta Maria la Antigua să vă însoțească și să vă ocrotească, pentru ca să putem spune fără frică, asemenea ei: "Iată-mă. Fie mie".

Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 884.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat