Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A șaptea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Joi, 24 ianuarie 2019, în capela Fraților Școlilor Creștine din Iași, a avut loc a șaptea celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Paul Budău, responsabilul Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași. Au concelebrat patru preoți și un părinte diacon. La această oră de rugăciune au participat credincioși veniți din parohiile ieșene pentru a se ruga Domnului Isus pentru dobândirea harului unității.

Ca și în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și imbold chemarea personală la semănarea și cultivarea interioară a unui ecumenism fratern și roditor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Sfinția Sa a început prin a remarca profunditatea pericopei evanghelice proclamate în cadrul celebrării de către părintele diacon. Femeia a cărei fiică era posedată de diavol vine la Isus și îi cere insistent să-i vindece fiica, convinsă fiind de puterea mesianică a lui Isus-Domn.

Părintele predicator a scos în evidență puterea interioară a acestei femei care, în ciuda mentalității mulțimilor lipsite de credință, cere cu insistență lui Isus-Mesia darul vindecării fiicei sale. Limitele, spunea părintele, sunt impuse adesea de om și nu de Dumnezeu. Isus este cel care ia pâinea și o întinde și celor din afara poporului lui Dumnezeu. Femeia îi oferă lui Isus ocazia de a-și manifesta Dumnezeirea chiar și dincolo de imaginația adesea îngustă a oamenilor. Femeia manifestă o speranță neînvinsă, o speranță a dreptății, a vindecării. În sfârșit, femeia aceasta poate fi modelul oricărui creștin catolic, ortodox sau protestant care își însușește capacitatea de a privi cu ochii lui Dumnezeu. Această femeie poate fi o icoană, un model pentru a depăși propriile limite, fie personale, fie cele impuse de alții.

După momentul predicii s-a procedat la câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtășite de părintele predicator.

La încheierea celebrării, fratele Juan Barrera, superiorul casei, a ținut să-și exprime gândul de mulțumire pentru toți cei care au participat la această oră de rugăciune, dorindu-le un parcurs spiritual marcat și de această dimensiune a unui ecumenism practic, înfăptuit prin iubire și rugăciune și având la bază dreptatea, atât de necesară timpurilor în care trăim.

Încheierea celebrărilor din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc vineri, 25 ianuarie, la ora 17.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26).

Vă așteptăm într-un număr cât mai mare să vă alăturați acestei celebrări pentru ca împreună să încununăm această octavă de rugăciune prin a implora de la Unicul Dumnezeu iertare pentru păcatul dezbinării și pentru a-i cere harul de trăi fraternitatea în așa fel încât să-l invocăm împreună, prin Fiul Său, în Duhul Sfânt, cu numele de Tată!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Iași: A șaptea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 554.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat