Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Miercuri, 23 ianuarie 2019, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a avut loc a șasea celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Valeriu Ciorbă. Au concelebrat opt preoți și un părinte diacon. La această oră de rugăciune au participat, ca în zilele anterioare, mulți credincioși care s-au rugat pentru darul unității, dar care are în vedere tema biblică ce privește dreptatea.

Ca și în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și imbold chemarea personală la semănarea și cultivarea interioară a unui ecumenism fratern și roditor.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Ionuț Imbrișcă, formator și profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Sfinția Sa și-a început predica cu exemplul de credință al unuia dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți sfinți, sfântul Francisc, cunoscut și ca "Sărăcuțul din Assisi". Scoțând în prim plan imaginea acestui sfânt și activitatea sa în folosul întăririi Bisericii care la acea vreme trecea printr-o perioadă tulbure, părintele predicator a amintit de urgența exemplului de trăire creștinească pe care trebuie să îl oferim societății și mediului în care trăim. Printre altele, spunea părintele, subliniind ideile importante pe care papa Francisc le notează în enciclica Laudato Si, suntem datori să manifestăm o grijă deosebită pentru tot ceea ce ne înconjoară. Cu atât mai mult cu cât există riscul unei mărturii superflue de credință și a unei pasivități pe care societatea o promovează. În acest sens trebuie să avem în vedere misiunea pe care Cristos o adresează tuturor celor botezați. Domnul ne trimite, asemenea apostolilor, să dăm mărturie, să oferim o mărturie de credință concretă care să aibă ca și bază dreptatea, fondată pe stânca de nezdruncinat a iubirii. De aceea, exemplul sfântului Francisc apare și se propune cu actualitate. Un exemplu ce pornește cu și de la propria persoană. De aceea, este necesar să insistăm asupra persoanei noastre și a exemplului de credință pe care îl oferim zilnic: o credință care va avea în vedere, în permanență, încrederea în Dumnezeu, atât de necesară zilelor noastre.

După momentul predicii au urmat câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtășite de părintele predicator.

La încheierea celebrării, părintele paroh, Petru Sescu, a ținut să-și exprime gândul de mulțumire pentru toți cei care au participat la această oră de rugăciune și a amintit de necesitatea de a fi imitatori ai apostolilor.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc joi, 24 ianuarie, la ora 17.00, în Capela Fraților Școlilor Creștine (Tătărași, Str. Aeroportului, 1).

Reînnoim călduroasa invitație de vă alătura celebrărilor dedicate acestui timp de creștere în credință, și implorăm mijlocirea sfântului Francisc și a sfintei Tereza a Pruncului Isus pentru unitatea Bisericii, o unitate care, pornind de la propria persoană și având ca temelie dreptatea, să se poată desăvârși în iubire prin acțiunea Duhului Sfânt care unifică inimile pentru a-l striga pe Dumnezeu cu același nume de Tată!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 ianuarie: Iași: A șasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Foto: Andreea Ariton

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1030.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat