Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Panama: Se deschide ZMT 2019: În Panama tinerii care visează un viitor de pace pentru America Centrală

De M. Chiara Biagioni și Daniele Rocchi

Este ZMT a Americii Centrale. Este ZMT a tinerilor care visează un viitor de pace pentru această regiune. Este un jubilare de steaguri în Campo Santa Maria la Antigua în Cinta Costera. Aici și-au dat întâlnire tinerii pentru liturghia de începere a Zilei Mondiale a Tineretului. Pe golful care dă spre Oceanul Pacific a fost pregătită o mega-scenă unde tinerii au fost primiți de o serie de grupuri muzicale care s-au alternat toată după-amiaza zilei de 22 ianuarie.

Este o sărbătoare, cu dansuri, cântece și strigăte de bucurie. Este energia Americii Latine. Tinerii se distrează. Flutură steagurile. Dansează. Strigă entuziasmul lor. Dar în profunzime toți, fără diferență de culori și granițe, au aceeași preocupare și aceeași dorință de pace și de dreptate. Vin din contexte încercate de profunde probleme sociale și situații politice care au un impact profund asupra vieții populațiilor. Migrații, sărăcie, disperare. De exemplu, Emmy are 17 ani. Vine din Honduras. Vorbește despre ZMT ca despre o experiență care "merită să fie trăită la maxim" și povestește că din parohia sa au venit 40 de tineri. Însă adaugă imediat: "Și țara mea trăiește o situație politică dificilă, marcată de delicvență și corupție. Suntem aici pentru a ne ruga pentru țările noastre pentru că știm că rugăciunea este singura lumină care poate atinge inimile președinților noștri. Papa Francisc este o sfințenie pe care noi o admirăm. Este o persoană aproape de Dumnezeu, deci aproape în rugăciune de țara noastră". În schimb, Felix vine din Salvador și are 23 de ani. Spune că așteaptă de la papa Francisc "un mesaj de pace și de iubire. Există atâtea probleme în țările noastre, politice și economice. Sunt atâtea persoane care suferă și visează o țară mai bună. Speranța noastră este în Dumnezeu pentru că El e cel care aduce pacea. Numai cu ajutorul Său putem merge înainte".

Este a treia ZMT în America Latină (prima a fost în Argentina în 1987) și a doua pentru papa latinoamerican, după Rio 2013. Apropierea geografică facilitează călătoriile. Tinerii mexicani povestesc că au lucrat doi ani pentru a putea veni aici și pentru prima dat în istorie sunt aproape 500 de tineri cubanezi veniți în Panama pentru a participa la marea sărbătoare a ZMT. Un mic semn al recentelor deschideri avute grație și papei Francisc și recentelor colocvii dintre Sfântul Scaun și Havana. Dar că situația în insulă nu este așa de simplă îl demonstrează faptul că în fața microfoanelor tinerii cubanezi preferă să nu vorbească. Guatemala, Honduras, Venezuela, Nicaragua. Michelle, din Costa Rica, vorbește despre "un viitor posibil în această regiune numai dacă țările se strâng într-o uniune profundă. Avem multe lucruri în comun, împărtășim același destin. Speranța noastră pentru viitor ca să nu existe frontiere". Tinerii privesc la papa Francisc, la papa latinoamerican, la papa care "știe să vorbească tinerilor și inimilor persoanelor. Așteptăm multe lucruri de la el. Suntem siguri că ne va uimi".

La ora 17.00 fix, marele cor, lângă altar, începe să cânte. Și liturgia arată toată vivacitatea și ritmul tinerilor. Arhiepiscopul de Panama, mons. José Domingo Ulloa Mendieta concelebrează cu 400 de episcopi și o mie de preoți. În omilia sa vorbește despre o ZMT "pentru tinerii din periferiile existențiale și geografice", definind-o "un balsam pentru situația dificilă în care se află mulți dintre ei care trăiesc fără speranță, în special acei indigeni și afro-descendenți, cei care emigrează din cauză răspunsului aproape inexistent al țărilor lor de origine care plecând se expun traficului de droguri, traficului de ființe umane, criminalității și multor altor boli sociale". Drumul indicat de prelat "pentru a înfrunta provocările vieții" este Euharistia, "hrană spirituală". Reafirmă că "chemarea lui Cristos este valabilă, perenă, intensă, plină de duioșie". "Probabil că noi ca Biserică - este recunoașterea monseniorului Ulloa - n-am fost în măsură să exprimăm asta suficient de clar, pentru că uneori adulții cred că tinerii nu vor să asculte, că sunt surzi și goi. Totuși, realitatea este diferită. Au nevoie de călăuză, însoțire și, mai ales, de cel care să-i asculte. Ei caută martori plini de conținuturi și experiențe. Nu caută un Dumnezeu cult și intelectualizat, ci caută pe cel care-l mărturisește cu viața".

Este calea spre sfințenie, aceeași indicată de sfinții patroni ai ZMT. Arhiepiscopul îi prezintă pe fiecare, ajungând să-l citeze pe sfântul Oscar Romero, dezlănțuind ovația celor 75 de mii de tineri prezenți. "Acești sfinți ne arată că sfințenia este posibilă, în toate culturile și grupurile etnice, fără diferențe de sex sau vârstă. Dăruirea generoasă a vieții lor lui Dumnezeu și aproapelui i-au dus la sfințenie". Restul zilei, prima de la ZMT, este o sărbătoare care continuă pe străzi și în piețe. În așteptarea papei Francisc.

(După agenția SIR, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat