Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Marți, 22 ianuarie 2019, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași, a avut loc a cincea celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Paul Budău, responsabilul Oficiului pentru Ecumenism al Episcopiei Romano-Catolice Iași. Și la această celebrare au luat parte mulți credincioși, veniți și din celelalte parohii pentru a se ruga Tatălui, implorând harul unității familiei creștine.

Ca și în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca imbold chemarea personală la un discernământ autentic fratern și la cultivarea spiritului ecumenic.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Pius-Petru Iancu, formator și profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Sfinția Sa și-a început predica cu o povestioară ce avea în centru imaginea unui ogor. Ideea centrală scotea în evidență acțiunea semănatului. Povestioara a culminat cu întrebările: Ce crește în ogorul vieții noastre? Ce rodește în pământul familiilor noastre? Ce crește în comunitatea din care facem parte? Părintele i-a invitat pe toți credincioșii să se întrebe cu privire la calitatea acțiunii de a semăna în propriile vieți și în cele ale altora, în ceea ce privește mărturia unei credințe autentice. Oprindu-se și asupra temei dreptății, părintele Pius amintea că dreptatea este un element esențial al unității și al comuniunii dintre noi. Oare nu suntem și noi vinovați de nedreptățile din această lume? Oare nu ne-am complăcut în indiferență spunând că merge și așa? Dreptatea este voința lui Dumnezeu și devine misiunea oricărui creștin, a discipolului care dorește să se asemene cu învățătorul său. Dreptatea nu are de-a face cu un lucru abstract, ci se traduce prin fapte concrete. Prima privire a lui Isus Cristos, spunea părintele, nu se îndreaptă spre păcatul omului, ci spre sărăcia lui. Vestea cea bună adusă de Evanghelie constă în faptul că Dumnezeu nu privește păcatul, ci omul pe care îl ridică din neputința sa. Dacă vom cultiva dreptatea, vom putea descoperi unitatea cu Dumnezeu, unitatea cu aproapele și nu în cele din urmă, unitatea propriei persoane.

După momentul predicii s-a procedat la câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtășite de părintele predicator.

La încheierea celebrării, părintele paroh, Alois Farțadi, a ținut să-și exprime gândul de bucurie și de mulțumire pentru toți cei care au participat și au înțeles necesitatea și sensul profund al acestei rugăciuni. Unitatea în diversitate și diversitatea într-o unitate, spunea părintele, este necesară pentru a împărtăși roadele experienței de credință.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc miercuri, 23 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Iași (Cartier Nicolina, Șoseaua Nicolina, 6,).

Vă invităm să vă alăturați rugăciunii pentru unitatea creștinilor din lumea întreagă și pentru a ne ruga împreună cu întreaga Biserică pentru toți creștinii persecutați. Fie ca Sfântul Anton de Padova să mijlocească Domnului harul unei conștientizări tot mai mari a identității și a misiunii noastre fraterne de a vesti tuturor fraților bucuria învierii Domnului Isus Cristos, într-un spirit ecumenic și cu un profund simțământ de unitate și de dreptate!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: A cincea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1601.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat