Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Panama: O punte pentru toți

De Mons. José Domingo Ulloa Mendieta

arhiepiscop de Panama

Dumnezeu, prin succesorul lui Petru, a privit la Panama cu milostivire infinită, redându-i esența sa originală: să fie punct de întâlnire, de unitate și de fraternitate, să fie punte pentru toți.

Decizia papei Francisc de a ne alege ca sediu al Zilei Mondiale a Tineretului marchează o cotitură incredibilă, nu numai pentru Panama, ci pentru toată regiunea centro-americană, care a trăit momente extraordinare de comuniune eclezială, ca pregătire pentru această sărbătoare a tinerilor. Trăim o ZMT inedită: sediul său nu este o țară, ci toată regiunea! Am pregătit-o și acum o vom celebra, ca o singură regiune.

Mulțumim papei Francisc, pentru că ne-a oferit oportunitatea prețioasă de a fi capitala tineretului lumii, dar mai ales pentru că ne-a permis să pregătim și să organizăm o zi a periferiilor, proces în care am prezentat figura Fecioarei Maria ca model al vieții de credință pentru tinerii din lume, și în care îngrijirea casei noastre comune a fost una din temele cele mai aprofundate.

Crucea pelerină și icoana Stăpânei Noastre Salus populi Romani de la ZMT au trezit speranța și credința atâtor inimi rănite de sărăcia materială și spirituală în călătoria lor în Mexic, America Centrală, Caraibe, Statele Unite, Venezuela și Panama.

În timpul Zilei Mondiale a Tineretului, de la 22 la 27 ianuarie 2019, orașul Panama va fi o mare "casă de rugăciune și de promovare creștină". Cuvântul lui Dumnezeu va răsuna în fiecare moment și în fiecare loc.

Totul este pregătit pentru a trăi sărbătoarea iubirii lui Dumnezeu în mijlocul nostru. Dar nu putem uita că ne va ține de mână Maria, care ne va vorbi, ne va invita să cunoaștem mai bine cuvântul lui Dumnezeu și să ne gândim cu cuvântul lui Dumnezeu. Ne va ajuta să avem mai multă încredere în cuvântul lui Dumnezeu. Papa Francisc, ca purtător de cuvânt și vicar al lui Isus Cristos, ne va întări și ne va confirma în credință. Încredeți-vă în cuvântul lui Dumnezeu! Nu vă încredeți în alte cuvinte!

Va fi o schimbare fundamentală cu Ziua Mondială a Tineretului din Panama. Dumnezeu ne oferă o oportunitate de aur: să putem trăi procese pentru a evangheliza și pentru a ieși evanghelizați, conform stilului propriu al unui tineret bucuros și sigur că știe unde și-a pus inima sa. Tinerii sunt protagoniștii care pot contribui la transformarea situațiilor de nedreptate și de fărădelege cu bucuria Evangheliei.

Suntem convinși că după Ziua Mondială a Tineretului vom avea tineri care vor merge cu curaj în întâmpinarea altor tineri care s-au îndepărtat, care trăiesc în situație de vulnerabilitate, de risc social, pentru a le arăta cu bucurie că există o altă realitate, că există speranță în mijlocul durerii și al suferinței. Această zi provoacă tineretul să fie prezent în lumea digitală pentru a-i conecta pe tineri nu cu celularul sau rețelele sociale, ci cu Dumnezeu, cu alți tineri, cu lumea reală.

De aceea, Ziua Mondială a Tineretului este o oportunitate prețioasă. Dorim să ascultăm de la papa Francisc primele cuvinte de încurajare pentru a porni spre o adevărată însoțire pastorală a lumii tineretului.

Fie ca această primăvară pentru Biserică și pentru societate să vină chiar din Panama și să fie un semn important al binecuvântării pe care am primit-o de când credința a ajuns în acest istm prin intermediul Fecioarei Maria, cu titlul de "Santa María la Antigua".

Acum mai mult ca oricând trebuie și vrem să fim această Biserică în ieșire, care merge în periferiile existențiale și geografice, pentru a arăta iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, prin angajarea și protagonismul tineretului nostru.

(După L'Osservatore Romano, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 768.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat