Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Panama: Tinerii cer ascultare și dialog

Interviu luat cardinalului Farrell

De Gianluca Biccini

Ziua Mondială a Tineretului care începe în Panama pune sub reflectoare toată America Centrală, unde "în diferite țări se trăiește o perioadă într-adevăr dificilă". Și "tinerii nu vor să continue să îndure diferite forme de violență" cu "privarea de bunuri fundamentale", ci ei cer în schimb "îngrijire, înțelegere și compasiune". De altfel, centro-americanii sunt persoane cu mare curaj" de la care este posibil "să se învețe simțul profund al credinței: nu au nimic, dar văd că fără Dumnezeu nu sunt nimic". Asta explică prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, cardinalul Kevin Farrell, care în acest interviu la L'Osservatore Romano vorbește cu privire la pregătirile marii adunări internaționale a tinerilor cu papa Francisc, subliniind îndeosebi dimensiunea teritorială a primei ZMT în America Centrală, precedată de o inedită întâlnire a tineretului indigen.

Numărătoarea inversă spre Panama s-a terminat de acum. Ce participare se înregistrează în aceste ore pe baza înscrierilor?

Numerele se schimbă încontinuu, de la zi la zi; dincolo de cei mulți prenotați - mai ales din țări din celelalte continente - este greu de stabilit câți tineri din America Centrală vor reuși oricum să fie prezenți mai ales la celebrările finale. Cifrele sunt destinate să crească; experiența ne spune că la sfârșit tinerii prezenți sunt triplu decât cei înregistrați, pentru că mulți nu au nevoie de servicii, înlesniri deosebite sau de altceva. Unele date pot să indice perspectiva prezențelor: circa trei mii de voluntari, aproape patru sute de episcopi așteptați, două mii de preoți. Oricum trebuie ținut cont de țara gazdă, de condițiile sociale, dar și de entuziasmul contagios care deja pătrunde Panama și care va avea apogeul său cu prezența pontifului.

Este posibil să se schițeze un portret robot al celui care a pornit în călătorie?

Poporul tinerilor are chipul și semnele viitorului și este o resursă care oferă o inspirație continuă pentru viața Bisericii. Noi adulții putem avea experiență mai mare, probabil și o cunoaștere a mai multor lucruri, însă curajul și aspirația de a ieși și de a lucra aparține tinerilor! Ei sunt motorul fiecărei societăți. În Panama sunt bine reprezentate cele cinci continente - mă gândesc la cei o mie de înscriși numai din Australia - chiar dacă predomină prezența țărilor din America Centrală. Delegații importante vin din Europa - peste 3000 din Polonia și mulți din Germania, Franța, Italia - dar sunt pelerinaje și din Africa și din Orientul Mijlociu.

Există grupuri deosebit de semnificative?

Înainte de toate, semnificativ este cadrul din mare parte din America Centrală; în diferite țări se trăiește o perioadă cu adevărat dificilă sub diferite puncte de vedere: social, economic, politic, cultural, religios. Mai ales, tinerii nu vor să continue să îndure diferitele forme de violență, dar și privarea de acele bunuri fundamentale; cer îngrijire, înțelegere și compasiune. Centro-americanii sunt persoane cu mare curaj. Mă gândesc la valul migrator din aceste luni și la tinerii numeroși care s-au mișcat pentru a căuta un loc mai bun. Au avut forța de a se ridica, a părăsi toate și a porni la drum. De la ei trebuie să învățăm simțul profund al credinței: nu au nimic, dar văd că fără Dumnezeu nu sunt nimic. ZMT din Panama ne va ajuta și pe noi - nu numai pe tineri - să ascultăm cuvântul Domnului și să-l aplicăm în fiecare moment al vieții, învățând să ne îngrijim unul de altul, chiar dacă lumea în care trăim este făcută din individualism, materialism și izolare. Ceea ce avem nevoie este un respect mai mare, o iubire compătimitoare și o înțelegere reciprocă. Eu îi văd pe tineri că au o viziune, au generozitatea de a-și da viața și de a face ceva pentru schimbare. În afară de asta, trebuie spus că Dicasterul nostru a înlesnit concret prezența multor tineri care provin din țările mai sărace și aflați în dificultate gravă, grație fondului de solidaritate. Astfel la ZMT vor fi tineri africani, latinoamericani, din Orientul Mijlociu, precum și din țări aflate în conflict.

Care sunt caracteristicile specifice ale acestei ZMT?

Fiecare întâlnire mondială a tinerilor are culoarea și gustul locului care o găzduiește și al perioadei în care se desfășoară evenimentul. Așa cred și pentru această întâlnire din America Centrală. Desigur apropierea temporală de Sinodul despre Amazonia face din Panama o ocazie pentru a reflecta, printre altele, asupra raportului dintre credința creștină și religiile indigene tradiționale. În afară de asta, mă gândesc la unele inițiative programate în aceste zile care preced sosirea pontifului. De exemplu, de la 19 ianuarie, s-a desfășurat o întâlnire internațională despre salvgardarea creației, "Tinerii pentru casa comună: convertire ecologică în acțiune", organizată de fundația "Ioan Paul al II-lea" pentru tineret și de Universitatea Catolică "Santa Maria La Antigua", și inspirată din enciclica Laudato si', cu intervenția experților despre tematici ambientale. În Panama s-a ținut și prima întâlnire mondială a tineretului indigen: la Soloy, în districtul Ngäbe-Bugle, oaspeți ai diecezei de David și ai cardinalului José Luis Lacunza Maestroiuán, de la 17 la 21 s-au reunit sute de tineri din diferite popoare originare pentru a reflecta și a celebra credința în Cristos pornind de la bogăția milenară a culturilor lor. Acest eveniment a fost un răspuns la apelul, adresat tinerilor de Sfântul Părinte, să fie recunoscători față de istoria popoarelor lor și curajoși în fața provocărilor care-i înconjoară, în speranța ca să se poată locui într-o altă lume, unde să prevaleze egalitatea, fraternitatea și armonia.

Acești tineri, care au organizat o călătorie indigenă în Panama City, participă și la ZMT adevărată, a cărei temă este mariană. După părerea dumneavoastră, de ce a ales-o papa?

Papa Francisc trăiește o profundă spiritualitate mariană, ca și poporul latinoamerican. Maria este icoana fiecărui discipol care răspunde perfect la chemarea lui Dumnezeu. Și tinerii au calitățile și energiile pentru a face la fel, pentru a realiza acel proiect pe care Domnul l-a gândit pentru fiecare dintre ei. Uneori dificultățile pot să apară insurmontabile, însă tinerele generații, la școala Mariei, învață că sprijinul Domnului nu dispare niciodată. Au energie, dorință și voință pentru a îmbunătăți o lume care se arată obosită, incapabilă de comunicări vitale. Și recentul Sinod despre tineri a fost caracterizat puternic de această perspectivă vocațională și mariană.

Ajunsă de acum la a treizeci și patra ediție, ZMT mai reprezintă o formulă actuală astăzi?

De treizeci și patru de ani se celebrează Zilele Mondiale ale Tinerilor, o intuiție extraordinară a sfântului Ioan Paul al II-lea, care s-a arătat a fi unul dintre evenimentele cele mai semnificative în istoria Bisericii din ultimele decenii. ZMT schimbă viața persoanelor și dau curaj și energie. Îmi vin în minte cuvintele profetului Ioel: "Bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni". Cred că tinerii au soluția pentru multele dintre crizele din lumea de astăzi. Sunt sigur că, și de această dată, papa Francisc îi va încuraja pe tinerii adunați în Panama să participe activ și ca protagoniști la viața lumii și la reînnoirea sa. Referindu-mă iarăși la tema mariană, centrală în tot continentul latinoamerican, amintesc că de la "da"-ul Mariei lumea n-a mai fost aceeași. Cât privește la formula folosită astăzi, ca pentru orice mare eveniment, există elemente care încă au validitate și care trebuie să rămână, dar rămânem deschiși la noutăți și la aducere la zi.

Întâlnirea următoare va fi forumul internațional al tinerilor organizat de Dicaster în iunie la Roma: cum s-a născut ideea?

Stilul papei Francisc în raportarea sa cu tinerii este sub ochii tuturor. În Sinodul recent, tocmai gesturile papei, într-un fel, au schimbat procesul, pentru că voia să-i asculte pe tineri și este ceea ce a făcut: a stat și la masă cu ei, s-a plimbat, a glumit. Noi păstorii putem definii linii călăuzitoare cu privire la conduita morală, dar avem nevoie mereu să-i ascultăm pe tineri, fără impuneri de sus, recunoscând că sunt bogați în idei, cunosc bine lumea și limbajele sale. Experiența Sinodului nu este încheiată; documentul final a cerut să i se dea continuitate, facilitând și promovând receptarea finală a conținuturilor sale și încredințând aceste îndatoriri nu numai Bisericilor locale ci și diferitelor dicastere din Curia Romană, conform propriilor competențe în privința pastorației tineretului, cum este dicasterul nostru. Următorul forum, care deja a fost experimentat în trecut - acesta va fi al unsprezecelea - s-a născut din dorința de a continua dialogul cu tinerii din toată lumea. Este o altă etapă a drumului: de la Sinod la Panama, și mai departe. Pentru mine, această ZMT a început deja cu Sinodul din octombrie 2018 și mesajul este tocmai acela al unui nou început: "Fii curajos, Dumnezeu este cu tine, mișcă-te și schimbă lumea!".

(După L'Osservatore Romano, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 468.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat