Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Panama: ZMT, în urmă cu 35 de ani "invenția tinerilor" care a reînnoit Biserica

De Giacomo Galeazzi

În urmă cu treizeci și cinci de ani începea drumul lung al "Woodstock catolică", invenția cea mai celebră a lui Ioan Paul al II-lea. Și pe urmele predecesorului său pe care el însuși l-a canonizat, Francisc va participa de la 23 la 28 ianuarie în Panama la a 34-a ZMT. Originea Zilei Mondiale a Tineretului, printre cele mai inovatoare intuiții ale sfântului Ioan Paul al II-lea, dăinuie din Anul Sfânt al Răscumpărării cu care în 1983-1984 Biserica a celebrat 1950 de ani de la Pătimirea lui Isus. 35 de ani de istorie ecleziastică ce se împletesc cu principalele evenimente de la trecerea între al XX-lea și al XXI-lea secol.

Preotul francez Eric Jacquinet, după ce a prestat serviciu timp de cinci ani în Vatican ca responsabil al "Secțiunii tineri" din Consiliul Pontifical pentru Laici, s-a întors la Bordeaux să fie paroh predând ștafeta părintelui Jo?o Chagas și relatează astfel perioade de început. "ZMT este considerată de mulți cea mai frumoasă invenție a papei Karol Wojtyła care susținea în schimb că tinerii înșiși au fost cei care au inventat-o, în realitate această aventură minunată s-a născut în anii 1983-1984, când printre diferitele activități ale anului jubiliar Ioan Paul al II-lea a voit să stabilească o adunare a tinerilor pentru Duminica Floriilor. Comitetul de organizare prevedea 60 de mii de participanți și au venit 250 de mii.

Monseniorul Giancarlo Vecerrica, episcop emerit de Fabriano-Matelica și creator al marșului Macerata-Loreto, ajuns în iunie anul trecut la a 40-a ediție, reevocă faptul că "începutul nostru dăinuie din jumătatea lui iunie 1978 și după câteva luni a fost ales papă Karol Wojtyła". În septembrie 1979, noul pontif a venit în vizită la Loreto, explică prelatul marchegian: "Pentru a-l primi pe papa am organizat o veghe cu două mii de tineri, am ajuns pe jos noaptea, apoi am recitat Rozariul în piața bazilicii și după aceea am celebrat liturghia papa a ieșit după-amiază în piață și ne-a găsit acolo în rugăciune". Și, continuă episcopul, "la un moment dat am auzit un strigăt: «Vecerrica la papa», apoi am sărit peste balustrade și murdar de țărână datorită marșului nocturn, m-am aflat în fața lui Ioan Paul al II-lea care mă strânge puternic și spune: «Realitatea tinerilor este aceea care se află mai mult în inima mea», apoi mă privește drept în ochi și adaugă: «De acum înainte acești tineri trebuie să-i cultivi unul câte unul». După câteva minute m-am aflat în fața fântânii din piață cu prietenii care m-au ajutat să organizez veghea de rugăciune pentru vizita papală și ne-am spus că trebuie să primim mandatul papei și să ne ținem de angajamentul luat față de el".

După aceea monseniorul a aflat de la organizatorul Zilelor Mondiale ale Tineretului, Marcello Bededeschi, că atunci când erau organizate ZMT și se voia să se creeze ceva pentru tineri, Ioan Paul al II-lea a spus: "Mergeți un pic să vedeți cum face acel preot al pelerinajului Macerata-Loreto". În 1985, Națiunile Unite au proclamat Anul Internațional al Tineretului. "Papa, voind să manifeste atenția Bisericii față de noile generații, i-a chemat din nou pe tineri la Roma pentru Duminica Floriilor - subliniază părintele Eric Jacquinet -. Și de această dată, ca în timpul convocării analoge a noilor generații cu ocazia Anului Sfânt al Răscumpărării, răspunsul a fost mare: 300 de mii de tineri s-au răspândit în bisericile din Cetatea eternă pentru diferite momente de rugăciune și cateheză și apoi s-au adunat în piața Sfântul Petru pentru a participa la celebrarea cu pontiful".

După aceste două adunări, mulți se întrebau "de ce acest răspuns generos, ce anume caută tinerii, ce vor", continuă fostul responsabil al "Secțiunii tineri" de la Consiliul Pontifical care din septembrie 2016 a transferat competențele sale noului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață, dar Ioan Paul al II-lea intuise asta: tinerii simțeau dorința de a se aduna împreună, de a împărtăși experiența lor, de a asculta un cuvânt de credință, de a privi împreună spre viitor, de a reînnoi și a confirma propria angajare".

Și astfel, la sfârșitul anului 1985, Karol Wojtyła a anunțat instituirea Zilei Mondiale a Tineretului, care să se celebreze în fiecare an în dieceze în Duminica Floriilor. La celebrarea diecezană a fost alăturată repede o mare întâlnire mondială, care inițial s-a ținut la fiecare doi ani. După prima ZMT, celebrată în dieceze în 1986, a urmat astfel prima mare ediție internațională, care s-a desfășurat în 1987 la Buenos Aires, în Argentina aflată într-o obositoare ieșire din dictatură.

În 1989, Ziua Mondială a Tineretului s-a celebrat în Spania la Santiago. După aceea a urmat Czestochowa în Polonia, după căderea zidului din Berlin. În 1993, ieșirea din Europa cu ediția din Denver, în Statele Unite. În 1995, la Manila, în Filipine. În 1997 a fost rândul Parisului. În 2000, cele două milioane de "santinele ale dimineții" la Tor Vergata în timpul Marelui Jubileu, apoi în 2002, ZMT din Toronto, în Canada. În 2005, puțin după moartea lui Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea a prezidat ediția din Köln, în Germania. În 2008, Ziua Mondială a Tineretului a ajuns la Sydney. Au urmat Madrid, Rio de Janeiro și Cracovia. Și acum Panama.

(După Vatican Insider, 21 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 513.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat