Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A patra zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Luni, 21 ianuarie 2019, în capela seminarului "Don Orione" din Iași, a avut loc a patra celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Alois Farțadi, parohul bisericii "Sfântul Anton de Padova" din Iași. Ca și în celelalte zile, mulți credincioși au participat la această oră de rugăciune.

Celebrarea a fost precedată de cuvântul părintelui-gazdă, Alessandro Lembo, care a adresat un salut de bun venit și a reamintit de importanța unității în viața creștinilor.

Celebrarea a cuprins, asemenea celorlalte trei întâlniri, momente de rugăciune, lectură biblică, meditație, care au ca și imbold chemarea personală la un discernământ autentic fratern și la cultivarea spiritului ecumenic.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Bogdan Herciu, parohul bisericii "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului. Sfinția Sa i-a invitat pe credincioși ca, pentru câteva momente, să se întrebe, fiecare, ce semnifică ecumenismul în viața lor. Părintele a evocat parcursul istoric al mișcării ecumenice, amintind de faptul că aceasta a îmbrăcat o formă instituționalizată. De fapt, spunea părintele, fenomenul globalizării pe care îl întâlnim astăzi ne poate împiedica să înțelegem autenticitatea profundă a actului ecumenic. Pericolul eminent al globalizării stă tocmai în indiferentismul pe care acesta îl propagă. De aceea, nu dogmele stau astăzi în calea unui dialog sincer, ci indiferența care acaparează din ce în ce mai multe persoane. Părintele predicator a amintit că în zilele noastre avem nevoie de un ecumenism spiritual, mai mult decât cel instituționalizat. Matrița spirituală a vieții noastre să fie una de natură ecumenică. Papa Francisc, atunci când vorbește de globalizarea indiferenței, subliniază că aceasta aduce cu sine și uitarea numelui de Dumnezeu ca Tată al tuturor. Iar atunci când uităm că Dumnezeu este Tată, de fapt, uităm că și noi suntem frați. De aici derivă că unitatea e o expresie a identității noastre și nu un scop în sine.

După momentul predicii s-a procedat la câteva momente de meditație, de aprofundare și de angajament personal la realizarea unității, pornind de la propria persoană. Un alt pericol poate fi considerat și capitalismul care transformă toate în lucruri, și de multe ori ne poate face să nu mai răspundem necesităților spirituale și nevoilor celor din jurul nostru. În cele din urmă, amintea părintele, esențialmente rămâne provocarea personală de a cultiva acel simțământ profund de a-i vedea și de a-i trata pe ceilalți ca frați ai noștri.

La încheierea celebrării, doi seminariști au împărțit tuturor credincioșilor bilețele ce conțineau provocări pentru un ecumenism practic.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc marți, 22 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași (Cartier Alexandru cel Bun, Str. Tabacului, 2).

Continuăm să cultivăm acest timp atât de prețios și necesar pe care Sfânta Maică Biserică ni-l propune cu atâta bunătate. În acest sens, vă invităm ca împreună să ne unim ca frații în jurul sfântului altar pentru a implora de la Tatăl iertare pentru păcatul dezbinării și harul solidarității și a împărtășirii fraterne a propriei experiențe de credință!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: A patra zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 949.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat