Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești, o nouă stațiune spirituală pe harta României

În marea sa bunătate, la începutul creației, Dumnezeu a întins din loc în loc, pe întreaga întindere a pământului, locuri cu ape vindecătoare de tot felul, păduri cu vegetație luxuriantă, ba chiar și aer diferit, toate acestea în folosul omului, mai ales al celor bolnavi care, atunci când au mai mare nevoie, se deplasează în aceste clinici naturale și, urmând indicațiile medicului, se îngrijesc de propria sănătate trupească.

Același lucru l-a făcut Creatorul nostru și pentru sufletul omului, așezând peste tot stațiuni spirituale, unde putem merge cu toții pentru a ne întări și a face tratament în interiorul sanctuarelor unde Dumnezeu este prezent prin sfinții săi. Există unele mai cunoscute, unde merg milioane de oameni în fiecare an, ca de exemplu Lourdes, Fatima, Guadalupe, Padova etc., dar și unele mai mici, așa cum putem întâlni în țara noastră: Cacica, Iași, Miercurea Ciuc, București, Oradea, Satu Mare și multe altele.

În aceste rânduri, vreau să prezint tuturor credincioșilor noștri, dar și tuturor oamenilor de bunăvoință, o stațiune destul de recent apărută, un loc în care deja mulți oameni au mers în pelerinaj și și-au îngrijit atât sufletul, cât și trupul. Este vorba de stațiunea-sanctuar din localitatea Nisiporești, situată în nord-estul Moldovei, lângă faimosul și celebrul Hanu Ancuței, pe drumul european spre Suceava, la o distanță de 25 km de Roman. Aici, într-un sat cu oameni gospodari, ospitalieri și evlavioși, veți putea întâlni stațiunea în care este prezentă fericita Veronica Antal, fecioară și martiră care, la vârsta de numai 23 de ani, în ziua de 24 august 1958, și-a dat viața pentru Cristos, apărându-și sfânta curăție în fața violenței unui agresor. Imediat din acel moment, dar mai ales în ultima vreme, multă lume a mers în pelerinaj la această clinică și s-a tratat la mormântul ei, obținând mult ajutor din partea lui Dumnezeu prin mijlocirea fericitei Veronica.

Nu există zi în care vreun tânăr sau vreo tânără, alteori grupuri întregi de tineri voioși, copii zglobii și bătrâni împovărați de ani, dar bogați în virtuți și în înțelepciune, mame și tați cu familii frumoase, veniți din toate colțurile țării, să nu rezerve câte ceasuri, ba chiar zile uneori, pentru a trece pragul lăcașului frumos și încăpător. Intră pășind în liniște și, trecând prin spatele mormântului care păstrează moaștele fericitei Veronica, ating racla și îi încredințează ei bucuriile și poverile ce le poartă; se roagă cu lacrimi fierbinți pentru ei și pentru cei dragi ai lor, pentru sănătate și înțelegere în căsnicie, pentru păstrarea curăției copiilor lor, pentru credință și răbdare, pentru ajutor la examene și vindecarea de diferite boli, pentru capacitatea de a-și ierta dușmanii, și pentru multe alte necazuri care îi lovesc.

Tot în această stațiune pot apela cu încredere la vreun preot care le ascultă cu blândețe spovedania, descărcându-se astfel de tot balastul inutil și dăunător pe care-l au în suflete. Nu numai, dar pe lângă spovadă, credincioșii au posibilitatea și să fie ascultați de preoți, fie povestind bucuriile și viața lor de fiecare zi, fie cerând sfat cum să creadă mai mult în Dumnezeu sau cum să înfrunte necazurile prin care trec. Se întorc astfel la casele lor încărcați sufletește, mai liniștiți, și mai curajoși să meargă înainte pe drumul credinței.

Prezentăm acest popas duhovnicesc, această stațiune spirituală, numai din dorința de a face bine, deoarece sfinții semănați pe drumurile vieții noastre de Dumnezeu sunt o invitație continuă la sfințenie, iar fericita Veronica care, în floarea vârstei, la numai 23 de ani, a sigilat viața ei de credință cu martiriul sângelui, în timpurile grele ale comunismului, este unul din acești sfinți, și dorește să împărtășească curajul ei tuturor celor care vor îndrăzni să meargă să o viziteze. Fericita Veronica le va prezenta rugăciunile și durerile în fața lui Dumnezeu și va mijloci pentru toți har peste har.

Anul pastoral 2019, dedicat tinerilor de păstorul diecezei, PS Petru Gherghel, pe urmele fericitei Veronica Antal, este un alt motiv pentru care pașii multor credincioși ar trebui să se îndrepte spre acest colț binecuvântat din Grădina Maicii Domnului.

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv.

*

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 2670.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat