Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (20 ianuarie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută, cu sărbătoarea Botezului Domnului, am început drumul timpului liturgic numit "de peste an": timpul în care să-l urmăm pe Isus în viața sa publică, în misiunea pentru care Tatăl l-a trimis în lume. În evanghelia de astăzi (cf. In 2,1-11) găsim relatarea primei dintre minunile lui Isus. Primul dintre aceste semne minunate se săvârșește în satul Cana, în Galileea, în timpul sărbătorii un ei căsătorii. Nu este întâmplător că la începutul vieții publice a lui Isus se situează o ceremonie nupțială, pentru că în el, Dumnezeu s-a căsătorit cu omenirea: aceasta este vestea bună, chiar dacă aceia care l-au invitat încă nu știu că la masa lor este așezat Fiul lui Dumnezeu și că adevăratul mire este el. De fapt, tot misterul semnului de la Cana se întemeiază pe prezența acestui mire divin, Isus, care începe să se reveleze. Isus se manifestă ca mirele poporului lui Dumnezeu, vestit de profeți, și ne dezvăluie profunzimea relației care ne unește cu el: este o nouă Alianță de iubire.

În contextul Alianței se înțelege pe deplin sensul simbolului vinului, care este în centrul acestei minuni. Chiar atunci când sărbătoarea este la apogeu, vinul s-a terminat; Sfânta Fecioară Maria își dă seama de asta și îi spune lui Isus: "Nu au vin" (v. 3). Pentru că ar fi fost urât să continue sărbătoarea cu apă! O scamatorie, pentru acei oameni. Sfânta Fecioară Maria își dă seama de asta și, de vreme ce este mamă, merge imediat la Isus. Scripturile, în special profeții, indicau vinul ca element tipic al ospățului mesianic (cf. Am 9,13-14; Il 2,24; Is 25,6). Apa este necesară pentru a trăi, însă vinul exprimă belșugul ospățului și bucuria sărbătorii. O sărbătoare fără vin? Nu știu... Transformând în vin apa din amforele folosite "pentru purificarea iudeilor" (v. 6) - era obiceiul: înainte de a intra în casă să se purifice -, Isus săvârșește un semn elocvent: transformă Legea lui Moise în evanghelie, aducătoare de bucurie.

Și după aceea, să privim la Maria: cuvintele pe care Maria le adresează servitorilor încoronează cadrul nupțial de la Cana: "Faceți tot ce vă va spune" (v. 5). Și astăzi Sfânta Fecioară Maria ne spune nouă tuturor: "Faceți tot ce vă va spune". Aceste cuvinte sunt o moștenire prețioasă pe care Mama noastră ne-a lăsat-o. Și de fapt la Cana servitorii au ascultat. "Isus le-a zis: Umpleți vasele cu apă! Iar ei le-au umplut până sus. Atunci le-a zis: Scoateți acum și duceți stolnicului nunții. Ei i-au dus" (v. 7-8). La această nuntă într-adevăr este stipulată o Nouă Alianță și pentru servitorii Domnului, adică întregii Biserici, este încredințată noua misiune: "Faceți ce vă va spune". A-l sluji pe Domnul înseamnă a asculta și a pună cuvântul său în practică. Este recomandarea simplă, esențială a Mamei lui Isus, este programul vieții creștinului.

Aș vrea să subliniez o experiență pe care cu siguranță mulți dintre noi au trăit-o în viață. Atunci când suntem în situații dificile, când se întâmplă probleme pe care noi nu știm cum să le rezolvăm, când ne lipsește bucuria, să mergem la Sfânta Fecioară și să-i spunem: "Nu avem vin. S-a terminat vinul: privește cum sunt, privește inima mea, privește sufletul meu". A spune asta Mamei. Și ea va merge la Isus ca să-i spună: "Privește-l pe acesta, privește-o pe aceasta: nu au vin". Și după aceea se va întoarce la noi și ne va spune: "Faceți ce vă va spune".

Pentru fiecare dintre noi a lua din amforă echivalează cu a ne încrede în cuvânt și în sacramente pentru a experimenta harul lui Dumnezeu în viața noastră. Atunci și noi, asemenea stolnicului nunții care a gustat apa devenită vin, putem să exclamăm: "Tu ai ținut vinul bun până acum" (v. 10). Isus ne uimește mereu. Să vorbim Mamei pentru ca să vorbească Fiului și el ne va uimi.

Fie ca ea, Fecioara Sfântă, să ne ajute să urmăm invitația sa: "Faceți tot ce vă va spune", pentru ca să ne putem deschide pe deplin lui Isus, recunoscând în viața de toate zilele semnele prezenței sale dătătoare de viață.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Astăzi am două dureri în inimă: Columbia și Mediterana.

Doresc să asigur apropierea mea de poporul columbian, după gravul atac terorist de joia trecută la Școala națională de poliție. Mă rog pentru victime și pentru rudele lor și continui să mă rog pentru drumul de pace în Columbia.

Mă gândesc la cele 170 de victime, naufragiate în Mediterana. Căutau un viitor pentru viața lor. Probabil victime ale traficanților de ființe umane. Să ne rugăm pentru ei și pentru cei care au responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat.

"Bucură-te, Marie,...".

Peste câteva zile voi pleca în Panama - [răspunzând la strigătele din piață:] și voi? -, unde de la 22 la 27 ianuarie se va desfășura Ziua Mondială a Tineretului. Vă cer să vă rugați pentru acest eveniment foarte frumos și important pe drumul Bisericii.

În această săptămână va fi publicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, care în acest an conține o reflecție despre comunitățile din rețea și comunitatea umană. Internetul și social media sunt o resursă a timpului nostru; o ocazie pentru a fi în contact cu alții, pentru a împărtăși valori și proiecte și pentru a exprima dorința de a face comunitate. Rețeaua poate să ne ajute și să ne rugăm în comunitate, să ne rugăm împreună.

Pentru aceasta părintele Fornos este cu mine: este directorul internațional al Apostolatului Rugăciunii. Aș vrea să vă prezint platforma oficială a Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei: Click To Pray. Aici voi insera intențiile și cererile de rugăciune pentru misiunea Bisericii.

Vă invit mai ales pe voi tinerii să descărcați aplicația Click To Pray, continuând să vă rugați împreună cu mine Rozariul pentru pace, îndeosebi în timpul Zilei Mondiale a Tineretului din Panama.

La 24 ianuarie se celebrează și prima Zi Internațională a Educației, instituită de Națiunile Unite pentru a evidenția și a promova rolul esențial al educației în dezvoltarea umană și socială. În acest domeniu încurajez efortul UNESCO pentru a face să crească în lume pacea prin educație și doresc ca aceasta să fie accesibilă tuturor și să fie integrală, liberă de colonizări ideologice. O rugăciune și o urare tuturor educatorilor și educatoarelor: spor la muncă!

Vă salut pe voi toți, dragi pelerini și credincioși romani! Îndeosebi, grupurile parohiale din Barcelona și din Polonia: văd multe steaguri poloneze aici! Elevii și profesorii din Badajoz (Spania); și numeroasele tinere din Panama - ați venit să mă luați!

Salut credincioșii din Nereto și din Formia; cei de la "Santi Fabiano e Venanzio" din Roma; și tinerii de la "San Giuseppe della Pace" din Milano.

Un salut special Asociației Italiene Prieteni ai lui Raoul Follereau și persoanelor bolnave de boala Hansen, precum și celor care sunt aproape de ei în drumul de îngrijire și de refacere umană și socială.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 462.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat