Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tineri angajați pentru a schimba lumea

Cardinalul Parolin vorbește despre iminenta călătorie în Panama pentru ZMT

Un apel adresat tinerilor pentru ca să se angajeze concret în politica adevărată, aceea care este "slujire adusă comunității" și se "preocupă de bunul comun": l-a adresat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în acest interviu dat lui Massimiliano Menichetti de la Vatican News în ajunul călătoriei papei în Panama pentru Ziua Mondială a Tineretului.

Aceasta este a treia ZMT a papei Francisc: cu ce spirit se pregătește papa să plece, luând în considerare și legătura cu Sinodul tinerilor din octombrie în care s-a reafirmat acest "a merge împreună" și elanul puternic pentru tineri?

Această Zi Mondială a Tineretului care se va ține în Panama se situează imediat după celebrarea Sinodului Episcopilor despre tineri din octombrie. Cred că spiritul care o va anima și care-l va anima deci și pe Sfântul Părinte în momentul în care se pregătește să participe la ea și s-o prezideze cel puțin în ultimele zile, este același spirit care a animat Sinodul: un spirit de mare bucurie. Am trăit acele zile cu un entuziasm într-adevăr mare ajutați și de tinerii prezenți, deci acest spirit va fi înmulțit la infinit de numărul participanților la ZMT din Panama. Eu cred că acest spirit se concretizează după aceea în câteva indicații precise: înainte de toate, faptul că tinerii sunt parte a Bisericii. Aceasta a fost una dintre afirmațiile fundamentale ale Sinodului: nu sunt numai niște interlocutori externi, ci sunt membri cu titlu deplin ai Bisericii care trăiesc viața sa și participă la misiunea sa. Față de Biserică și față de toate celelalte realități ecleziale trebuie să fie o dublă angajare: angajarea care se rezumă în cele două verbe care au caracterizat un pic documentul final - un document foarte lung, foarte complex - care se poate sintetiza însă în aceste două verbe, adică: ascultarea și însoțirea. Eu aș spune, ascultare reciprocă: Biserica, sau diferitele instanțe ale Bisericii, îi ascultă pe tineri în aspirațiile lor, în idealurile lor, și pe de altă parte și tinerii sunt chemați să asculte Biserica, ea care în același timp îi însoțește. Ascultare și însoțire care se reduc după aceea - cred eu - în propunerea fundamentală a Bisericii care este aceea de a-l întâlni pe Domnul Isus și de a fi transformați în El.

În video-mesajul pentru ZMT din Panama, papa face referință la "da"-ul Mariei - de altfel tema ZMT - și îi îndeamnă pe tineri să conștientizeze forța lor care poate schimba lumea.

Cred că toți vrem să schimbăm lumea: nu există nimeni care să nu vrea să facă lumea mai bună decât este acum - cel puțin așa sperăm. Însă, este vorba de a vedea "cum" să schimbăm lumea. Referința la Fecioara Maria, referința mai ales la "da"-ul său, la acel "iată-mă" al său spus la propunerea Domnului, devine o indicație concretă a unei metode și metoda constă în mod fundamental în asta: a sta în ascultare, în ascultare profundă a voinței lui Dumnezeu, ceea ce a făcut Maria. A ne pune la dispoziția acestei voințe, știind deci că lumea nu se schimbă cu forța, cu puterea, cu violența, cu spectacolul, ci lumea se schimbă realizând zi după zi planul lui Dumnezeu cu privire la istorie și la oameni, care este întotdeauna un plan, un proiect de fericire și de mântuire. Deci, a privi la Sfânta Fecioară Maria înseamnă tocmai a accepta să facem ca ea și să schimbăm lumea așa cum ea a schimbat-o - pentru că a schimbat-o dăruindu-ni-l pe Isus.

La marea sărbătoare panameză a credinței vor fi și o mie de participanți la prima Întâlnire mondială a tineretului indigen. Papa, în călătoria în Mexic, a cerut iertare populațiilor indigene, privite cu indiferență sau dispreț de așa-numita "cultură a rebutului". Ce va spune papa acestor tineri, lumii?

Este o realitate că toate culturile indigene care au suferit în decursul istoriei un pic datorită acestui sentiment de dispreț din partea celor care se considerau deținători ai unei culturi superioare, și care astăzi suferă întocmai datorită acestei "culturi a rebutului" pe care papa o amintește încontinuu ca unul dintre marile rele ale timpului nostru. Cred că mesajul este acela al valorizării acestor culturi: aceste culturi pot desigur să primească dar pot să și dea contribuții fundamentale. Tinerii din aceste culturi, din culturile indigene pot să dea o contribuție esențială tocmai dezvoltării și progresului lumii noastre. Trăind un pic de experiență în țări unde sunt prezente și aceste culturi în timpul anilor slujirii mele în străinătate, aș vrea să le spun tinerilor mai ales să nu se rușineze de ceea ce sunt ci să fie mândri: să fie mândri pentru că într-adevăr pot aduce o mare contribuție, mai ales în sensul unei vieți mai bazate pe relații, mai puțin preocupate să aibă și mai mult preocupate să fie, să stabilească relații, să aibă legături și o puternică legătură cu propriile rădăcini, să se insereze în modernitate aducând însă propriile valori și propriile calități.

Geografic ZMT se situează într-un loc unde sunt prezente și grave probleme sociale, economice, politice, migrațiile forțate, violența, traficul de droguri. Tinerii privesc la Succesorul lui Petru cu speranță: ce mesaj poate lansa Biserica acestor tineri pentru a reda încredere?

Da, cred că avem nevoie de încredere și de speranță, astăzi: avem chiar mare nevoie, dincolo de soluțiile concrete, să găsim această capacitate de proiectare, de a gândi la o lume diferită, la o lume mai bună unde să fie respectate și valorizate demnitatea și drepturile fiecăruia. Deci eu cred că papa înainte de toate, așa cum face mereu în întâlnirile sale cu tinerii, va lansa acest mesaj: "Nu vă descurajați, mergeți înainte; știți că puteți să faceți ceva, că puteți avea incidență asupra acestei istorii și asupra acestor evenimente", chiar și în fața atâtor rele pe care le experimentează. Și după aceea, eu aș vrea să spun - fac referință și la Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii - "să știți că politica, în afară de voluntariat (astăzi sunt foarte mulți tineri care se dedică voluntariatului), este un domeniu în care voi vă puteți angaja pentru a schimba lumea". Desigur, o politică înțeleasă așa cum ne-o prezintă papa în mesajul său, deci o politică în slujba comunității, a societății și care este preocupată de bunul comun, deci de bunul tuturor și de bunul fiecăruia. Dar, iată, angajați-vă și în acest domeniu pentru că într-adevăr poate să fie un domeniu important, prețios pentru a lucra la îmbunătățirea lumii.

(După L'Osservatore Romano, 20 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 429.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat