Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noduri pe drum

Dialogul teologic între Bisericile Catolică și Ortodoxă

De Andrea Palmieri

Subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Dialogul teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, dus înainte de Comisia Mixtă Internațională, încă de la instituirea sa a fost conceput nu atât ca un forum pur academic, ci ca reflecție comună a păstorilor și teologilor din cele două Biserici despre unele teme teologice esențiale în perspectiva viitoarei restabiliri a comuniunii depline între catolici și ortodocși. Din cauza naturii tipic ecleziale a comisiei, este foarte comprehensibil că drumul dialogului este condiționat de evenimentele trăite de fiecare Biserică.

În acest sens, dialogul teologic a fost încurajat și susținut de multe și semnificative întâlniri între catolici și ortodocși care au avut loc în 2018. Între evenimentele mai relevante trebuie amintită înainte de toate ziua de rugăciune și de reflecție despre pacea în Orientul Mijlociu, ținută la 7 iulie la Bari, cu participarea papei Francisc și a patriarhilor și conducătorilor Bisericilor din Orientul Mijlociu. Pentru Bisericile ortodoxe erau prezenți patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, patriarhul greco-ortodox de Alexandria, Teodor al II-lea, și reprezentanți ai patriarhiei greco-ortodoxe de Ierusalim, ai patriarhiei de Moscova și ai Bisericii din Cipru. În afară de asta, trebuie menționate vizitele la papa Francisc a patriarhului ecumenic Bartolomeu I (23-26 mai) și a mitropolitului Ținuturilor cehe și al Slovaciei, Rastislav (9-12 mai). În sfârșit, au fost reînnoite schimbul tradițional de delegații între Sfântul Scaun și patriarhia ecumenică în ocazia sărbătorilor sfinților patroni (29 iunie la Roma, respectiv 30 noiembrie la Istanbul), comemorarea întâlnirii dintre papa Francisc și patriarhul de Moscova, Chiril (12 februarie la Viena), colaborările culturale și schimbul de studenți cu patriarhia de Moscova și Biserica din Grecia.

Pe de altă parte, în a doua jumătate a anului de puțin timp încheiat, s-a prezentat o provocare pentru dialogul teologic din cauza agravării tensiunilor dintre patriarhia ecumenică și patriarhia de Moscova, datorită problemei ortodoxiei din Ucraina. Inițiativele întreprinse de patriarhia ecumenică în vederea acordării autocefaliei Bisericii ortodoxe ucrainene au provocat reacția puternică a patriarhiei de Moscova, care consideră Ucraina teritoriu canonic al său și, prin urmare, vede inițiativele patriarhiei ecumenice drept ingerințe necanonice în propriile treburi interne. În pofida poziției de neutralitate absolută a Bisericii catolice în privința problemei autocefaliei ucrainene, este plină de consecințe potențial negative asupra lucrării Comisiei Mixte Internaționale decizia Sfântului Sinod al patriarhiei de Moscova luată la 14 septembrie, ca urmare a numirii de către patriarhi ecumenică a doi exarhi pentru Ucraina, conform căreia, printre alte lucruri, se interzice participarea reprezentanților patriarhiei de Moscova la toate comisiile prezidat de un episcop din patriarhia ecumenică.

În acest context, format din lumini și din umbre, de la 13 la 19 noiembrie s-a ținut la mănăstirea din Bose reuniunea Comitetului de coordonare al Comisiei Mixte Internaționale pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Biserica ortodoxă. La reuniune, co-prezidată de cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și de arhiepiscopul Job de Telmessos, reprezentant al patriarhiei ecumenice pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor, au participat zece membri catolici și nouă membri ortodocși reprezentând diferite Biserici. Din cauza deciziei sinodale menționate mai sus, n-au participat reprezentanții patriarhiei de Moscova.

Nu este prima dată când reprezentanții ruși nu participă la o reuniune a Comisiei Mixte Internaționale ca reacții la inițiative ale patriarhiei ecumenice. Ceva asemănător s-a întâmplat cu ocazia sesiunii plenare a comisiei ținute la Ravenna, în 2007, când reprezentanții patriarhiei de Moscova au părăsit lucrările din cauza participării unei delegații a Bisericii ortodoxe din Estonia, recunoscută de patriarhia ecumenică.

În pofida absenței reprezentanților patriarhiei de Moscova, Comitetul de coordonare a fost de acord să continue lucrările. Membrii ortodocși au făcut referință la o decizie luată în urmă cu câți vani în contextul întâlnirilor de pregătire a Marelui Conciliu Panortodox, pe baza căreia lipsa reprezentanților uneia sau mai multor Biserici ortodoxe nu comportă suspendarea dialogului. În afară de asta, s-a afirmat că în ultimul deceniu, patriarhia de Bulgaria n-a participat niciodată la reuniunile comisiei fără ca acest lucru să fi pus la îndoială continuarea dialogului.

Comitetul de coordonare a examinat schițele a două documente, primul intitulat Spre unitatea în credință: chestiuni teologice și canonice, al doilea Primat și sinodalitate în al doilea mileniu și astăzi, pregătite de tot atâtea sub-comisii mixte care au primit mandatul lor la precedenta reuniune a comitetului, ținută în septembrie 2017 la Leros, în Grecia, și care s-au reunit în decembrie 2017 și în iunie 2018.

Datorită timpului limitat avut la dispoziție, membrii comitetului au considerat oportun să amâne pentru un moment ulterior studierea textului Spre unitatea în credință: chestiuni teologice și canonice, și să-și concentreze atenția asupra celui de-al doilea text Primat și sinodalitate în al doilea mileniu și astăzi, pentru că tema a părut în continuitate mai mare cu ultimul document aprobat de Comisia Mixtă Internațională, intitulat Sinodalitate și primat în primul mileniu. Spre o înțelegere comună în slujba unității Bisericii (Chieti, 2016).

Schița de document, care prezintă în mod sintetic principalele linii de dezvoltare a raportului dintre primat și sinodalitate de la începutul celui de-al doilea mileniu până în zilele noastre, atât în Occident cât și în Orient, a fost obiect al unei examinări serioase și prelungite. Încă de la începutul reuniunii a apărut clară dificultatea de a ajunge la o interpretare comună a dezvoltărilor ecleziologice a Bisericii catolice și a Bisericii ortodoxe, petrecute în cursul unui mileniu în care creștinii din Orient și din Occident au trăit aproape mereu separați unii de alții. Totuși, tocmai din cauza înstrăinării reciproce care a caracterizat istoria celor două Biserici de-a lungul secolelor examinate, celei mai mari părți a membrilor li s-a părut util să întocmească un document care să poate explica modul în care s-a realizat în cadrul Bisericilor raportul dintre primat și sinodalitate prin diferitele faze ale celui de-al doilea mileniu și motivul acestor dezvoltări. Îndeosebi, s-a considerat necesar să se integreze textul examinat cu o reflecție teologică mai mare despre elementele esențiale evidențiate de investigația istorică.

La sfârșitul lucrărilor, s-a decis că observațiile numeroase și îmbogățitoare ale membrilor Comitetului de coordonare vor trebui să fie cuprinse în schița de document cu scopul de a face textul mai structurat din punct de vedere teologic. Pentru această misiune a fost delegat un grup de redactare, care va trebui să se întâlnească pentru a revizui schița de document în așa fel încât să prezinte o nouă versiune într-o următoare reuniune a Comitetului de coordonare, prevăzută în noiembrie 2019.

Bunul mers al reuniunii Comitetului de coordonare a fost posibil și grație ospitalității generoase și călduroase oferite de comunitatea monastică din Bose. Membrii comitetului au fost primiți de fondatorul comunității, fratele Enzo Bianchi, și de prior, fratele Luciano Manicardi, care au adresat cuvinte de bun venit celor veniți la prima sesiune de lucru.

Participarea membrilor catolici și ortodocși la momentele de rugăciune ale comunității au favorizat crearea unui climat de spiritualitate intensă, de care cu siguranță au beneficiat discuțiile teologice.

În concluzie, dialogul teologic între Biserica catolică și Biserica ortodoxă se află într-o fază deosebit de delicată. În timp ce Comisia Mixtă Internațională începe să înfrunte câteva chestiuni care sunt în inima contenciosului istoric dintre cele două Biserici, nu se poate dori decât ca să continue și să se dezvolte tot mai mult raporturile dintre catolici și ortodocși și să se însenineze cât mai curând relațiile intra-ortodoxe. Roadele dialogului teologic pot să fie primite și apreciate numai atunci când creștinii, mergând împreună, rugându-se și lucrând împreună, experimentează comuniunea care deja îi unește.

(După L'Osservatore Romano, 19 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 777.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat