Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

Vineri, 18 ianuarie 2019, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași, a avut loc prima celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a acestui an. Celebrantul principal a fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. La acest eveniment au participat deopotrivă catolici și ortodocși, preoți formatori din cadrul seminarului, cât și păstori din jurul Iașiului, iar din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Iașilor a participat ca reprezentant lect. dr. pr. Cătălin Vatamanu. Pentru 2019, tema acestei săptămâni a fost aleasă din Cartea Deutoronomului, "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți!" (Dt 16,18-20).

Celebrarea a debutat cu un cuvânt de început din partea PS Aurel Percă, care ne-a oferit imbolduri de speranță în ceea ce privește această importantă mișcare ecumenică, o lucrare care nicidecum nu este lipsită de roade. Însă progresul adus de aceste acțiuni sunt greu de perceput, la fel cum este greu de percepută viteza deplasării de către cel care se află într-un avion, imagine relevantă pe care ne-o oferă și card. Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

În cadrul acestui moment am parcurs un itinerar de apropiere între creștini, o apropiere care și-a găsit apogeul în oferirea semnului păcii. Primul lucru necesar, pentru a păși împreună spre unitatea pe care a dorit-o Cristos între toți copii Tatălui este o recunoaștere a vinei personale, vină a fiecăruia în parte, vină care vatămă unitatea și înfăptuirea ei: ostilitatea, rivalitatea, ignoranța, discriminarea, exclusivismul minciunile, lipsa de respect și multe altele care pun interesele noastre personale mai presus de voința lui Dumnezeu. Odată ce recunoaștem greșeala noastră, putem să ne îndreptăm privirea către voința divină care ne cere ca "fiecare să dea ce va putea" (Dt 16,17), "să căutăm dreptatea" (Dt 16,20). Conform acestei voințe sfântul Paul ne îndeamnă: "Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin înnoirea minții, ca să discerne care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit!" (Rom 12,2). Numai astfel putem deveni un singur trup în Cristos, unitate întru care ne iubim unii pe alții cu iubire frățească.

În vederea conștientizării și acționării spre unitatea Bisericii ne-a oferit dr. pr. Lucian Păuleț cuvântul de învățătură. El ne spunea că rana din familia de frați și surori care nu pot lua masa împreună, înainte de a putea fi vindecată, trebuie să fie simțită, trebuie să ne doară, să ne deranjeze, să ne împingă spre dreptate, dreptate manifestată în cinstirea celui diferit de noi. Printre primii pași spre realizarea acestei misiuni sunt aducerea angajamentului în prezent, a face ceva astăzi. Totodată el ne-a lăsat două provocări, să trăim o zi măcar în care să-i acceptăm pe toți, și să găsim un lucru bun în fiecare zi.

Astfel, împreună adunați în jurul acestei viziuni pe care Duhul Unității o sădește în noi, ne-am rugat pentru ruperea cercului lăcomiei și trăirea simplității, pentru ca să strălucească unicitate Dumnezeului nostru în unicitatea turmei sale.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc sâmbătă, 19 ianuarie, la ora 17.00, Capela Surorilor Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe (Plopii fără Soț, 7).

Ciprian Fechetă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Prima zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 1256.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat