Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Videomesaj al Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Întâlnirea Mondială a Tineretului Indigen (ÎMTI) în desfășurare la Soloy (Panama)

De la 17 la 21 ianuarie 2019 are loc la Soloy, în dieceza panameză de David, Întâlnirea Mondială a Tineretului Indigen (ÎMTI) ca pregătire pentru ZMT 2019, la care iau parte peste o mie de tineri indigeni, care provin din diferite părți ale lumii. Publicăm în continuare textul video-mesajului pe care Sfântul Părinte Francisc l-a trimis participanților la Întâlnire:

Dragi tineri,

La sfârșitul Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia, în iulie 2016, am spus tinerilor voluntari: "Să comemorăm trecutul nostru pentru a construi speranța cu curaj". Este motoul pe care voi l-ați ales pentru această Întâlnire Mondială a Tineretului Indigen care v-a reunit de la 17 la 21 ianuarie în acest an (pre-ziua ZMT), la Soloy, Comarca Ngäbe-Buglé, dieceza de David, în Panama.

Vă felicit pe voi pentru că este prima dată când se organizează o întâlnire pre-ziua ZMT în mod specific pentru tinerii din popoarele indigene, din popoarele originare, la nivel mondial. O inițiativă pentru care doresc să mulțumesc Secțiunii de Pastorație Indigenă din Conferința Episcopală din Panama, susținută de CELAM.

Dragi tineri, vă invit să faceți în așa fel încât această întâlnire, care reunește sute de tineri din diferite popoare originare, să folosească pentru a reflecta și a celebra credința voastră în Isus Cristos pornind de la bogăția milenară a culturilor voastre originare. Vă îndemn să faceți în așa fel încât să fie o oportunitate pentru a răspunde la invitația făcută în alte ocazii vouă tinerilor să fiți recunoscători față de istoria popoarelor voastre și curajoși în fața provocărilor care vă înconjoară, pentru a merge înainte plini de speranță în construirea celeilalte lumi posibile. Pentru a vă întoarce la culturile de la începuturi. A lua asupra voastră rădăcinile, pentru că din rădăcini vine forța care vă va face să creșteți, să înfloriți și să aduceți rod. În afară de asta, trebuie să fie un mod pentru a arăta fața indigenă a Bisericii noastre în cadrul ZMT și a afirma angajarea noastră de a proteja casa comună și a colabora la construirea unei alte lumi posibile, mai drepte și mai umane.

Fără îndoială, temele care, conform agendei, vor fi obiect al reflecției voastre, vor stimula căutarea de răspunsuri, din perspectiva evanghelică, la atâtea și atât de scandaloase situații de marginalizare, de excludere, de rebutare și de sărăcire la care sunt condamnați milioane de tineri, în special tinerii din popoarele originare, în lume. Fie ca acțiunea voastră, conștiința că aparțineți popoarelor voastre, să fie o reacție împotriva acestei culturi a rebutului, împotriva acestei culturi a uitării rădăcinilor, proiectată spre un viitor tot mai lichid, mai gazos, fără fundament.

Tineri și tinere, luați asupra voastră culturile voastre! Luați asupra voastră rădăcinile voastre! Dar nu vă opriți acolo. Din acele rădăcini, creșteți, înfloriți, aduceți rod. Un poet spunea că "ceea ce copacul are înflorit, vine din ceea ce are îngropat". Rădăcinile. Însă rădăcini îndreptate spre viitor. Aceasta este provocarea care vă așteaptă astăzi.

Va fi o plăcere pentru mine să vă întâlnesc în Panama. Și în această așteptare ca să vină acel moment, vă urez cel mai bun succes în Întâlnirea voastră și vă dau binecuvântarea mea.

Jatuaida, Jamorogodre.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 468.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat