Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Săptămâna de rugăciune. Cardinalul Koch: "A regăsi unitatea înseamnă a depăși și nedreptatea diviziunii"

De M. Chiaro Biagioni

"Dreptatea este fundament al unității. Nu putem avea unitate dacă nu avem dreptate". Așa comentează cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, tema "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,18-20), care va însoți anul acesta rugăciunile și meditațiile din Săptămâna de rugăciunea pentru unitatea creștinilor (de la 18 la 25 ianuarie). În 2019 - amintește după aceea cardinalul Koch - Săptămâna se celebrează la 20 de ani de la semnarea Declarației comune despre justificare între Federația luterană mondială și Biserica catolică.

Eminență, care sunt nedreptățile care lovesc și preocupă Bisericile creștine?

Nedreptatea fundamentală în creștinism sunt diviziunile pentru că Isus a voit o Biserică. În acest sens, așa cum a spus Conciliul Vatican II, diviziunea este o mare rană, este contrară voinței Domnului, dăunează Bisericii și dăunează vestirii principale a Evangheliei. A regăsi unitatea înseamnă deci a depăși și nedreptatea diviziunii. Tema Săptămânii vine din Indonezia care este o țară formată din cetățeni de diferite origini și unde este foarte important de găsit unitatea în diversitate și în dreptate.

Și în Europa suntem solicitați de alte culturi care bat la ușile noastre din cauza războaielor și a sărăciei. Tema Săptămânii din acest an vrea să fie o chemare de a fi drepți și față de acești bărbați și femei?

Aș vrea să spun că Europa este un continent care trebuie să regăsească unitatea sa în pluralitatea culturilor care există în interiorul său. Unitatea reconciliată. Și după aceea aș vrea să adaug și că marea provocare a imigrației este o mare criză a Europei: putem rezolva această problemă numai cu o solidaritate mai mare între diferitele țări. Și asta lipsește. În acest sens criza migrației este criză a Europei.

Adesea Bisericile sunt în linia întâi în proiecte de primire și integrare. Pentru ce fac asta și ce mesaj dau Europei?

Creștinii fac asta pentru că ei cred în Dumnezeu și Dumnezeu nu este numai Dumnezeul creștinilor ci este Dumnezeu pentru toți oamenii. Așa cum a spus Isus în Evanghelia lui Matei în capitolul 25, în toți cei care sunt bolnavi, care suferă, care sunt nevoiași, Cristos este prezent. A-l ajuta pe cel care a fugit din țări îndepărtate este pentru noi, creștinii, a merge în întâmpinarea lui Cristos. Există o prezență reală a lui Isus Cristos în cei săraci, în cei nevoiași. Dacă noi credem că Cristos este prezent în această lume, trebuie să vedem prezența sa în acești oameni.

Papa Francisc urmează să plece în Panama și neputând să participe la Vesperele care se celebrează la 25 ianuarie, ultima zi a Săptămânii de rugăciune, a decis să anticipeze prezența sa vinerea următoare, tot în Bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor". De ce a făcut asta?

Este o decizie foarte frumoasă din partea Sfântului Părinte. Asta arată două lucruri. Primul este că ecumenismul este mult la inima Sfântului Părinte. Al doilea este că faptul că în acest an Vesperele sunt celebrate la începutul Săptămânii amintește și mai mult că rugăciunea pentru unitate este fundamentul și originea întregii mișcări ecumenice. Cu rugăciunea pentru unitate, noi, creștinii, exprimăm condiția noastră, adică noi nu putem face unitatea. Noi oamenii putem crea diviziuni. Acest lucru l-a demonstrat istoria noastră și îl demonstrează prezentul nostru. Unitatea este mereu un dar al Duhului Sfânt și pregătirea cea mai potrivită pentru a primi acest dar al Duhului este rugăciunea.

Dacă ținta ultimă a mișcării ecumenice este comuniunea deplină a Bisericilor, la ce punct am ajuns? În acești ani, ne-am apropiat sau ne-am îndepărtate de această țintă?

Este greu de spus. Și mai ales este greu de făcut un bilanț pentru că ecumenismul nu este o misiunea a noastră. Slujitorul ecumenic este Duhul Sfânt. Eu sunt numai un instrument slab. Însă cred că am putut înainta în multe lucruri, chiar dacă încă n-am ajuns la țintă, adică la unitatea vizibilă, mai ales unitatea în Euharistie. Suntem o familie, suntem frați și surori, dar nu putem participa la aceeași masă. Este o mare rană. A regăsi această unitate mai are nevoie de mult timp, cere un drum lung. Așadar, este vorba de a continua cu această viziune trinitară pe care o spune mereu papa Francisc: a merge împreună, a ne ruga împreună, a colabora împreună.

(După agenția SIR, 16 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 444.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat