Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale

Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași;
tel. 0232/212003; fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 01/11.01.2019

COMUNICAT DE PRESĂ

Papa Francisc, în vizită în România, vine la Iași

Răspunzând invitației autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj, precum și sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc. Este a doua vizită a unui suveran pontif în România după cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999.

Vizita va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma și importante valențe ecumenice, întâlnind creștinii catolici, dar și pe toți oamenii de bunăvoință.

Știrea a fost anunțată în mod oficial vineri, 11 ianuarie, de Biroul de Presă al Vaticanului, precum și de Președinție și de Conferința Episcopilor Catolici din România.

Tema vizitei papei Francisc este: "Să mergem împreună". Logoul vizitei o înfățișează pe sfânta Fecioară Maria care îmbrățișează persoane de diferite categorii de vârstă, toate conduse de crucea Mântuitorului. Prin tradiție, România este numită "grădina Maicii Domnului", așa cum a amintit și sfântul papă Ioan Paul al II-lea în vizita pe care a făcut-o în anul 1999 în România. Totodată, culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roșu, galben și albastru.

Episcopii catolici din România au primit cu bucurie și recunoștință vestea vizitei papei Francisc, îndemnându-i pe credincioși și pe toți oamenii de bunăvoință să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viața spirituală a creștinilor precum și în favoarea binelui și unității întregii societăți românești.

"Sperăm ca prezența în România a urmașului Sfântului Petru să aducă României inspirația pentru a uni tot ceea ce e bun și valoros în favoarea țării și a binelui comun. Să putem regăsi voința dialogului între Bisericile creștine bazat pe respectul alterității, care să unească energiile creștinilor în favoarea vieții și a valorilor firești ale creației lăsate de Dumnezeu", a transmis, în mesajul său, Preafericitul cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, a spus despre vizita papei în cadrul unui mesaj dat cu această ocazie: "Am aflat de puțin timp că Sfântul Părinte a acceptat să ne viziteze țara. El primește mereu asemenea invitații, să-i întâlnească pe credincioși, să aducă mai mult curaj. Iată, de data aceasta, Sfântul Părinte a ascultat cererea noastră și vrea să ne viziteze, să onoreze țara noastră, să ne arate cât ne iubește. Sfântul Părinte va ajunge și în orașul nostru, Iași, locul în care avem sfânta noastră catedrală. [...] El vrea să ne vadă pe toți, să ne încurajeze, să ne salute, să se bucure cu noi, vrea să ne mângâie, să-i întărească pe cei care au probleme, suferințe, greutăți".

Vizita de anul acesta are loc la 20 de ani după vizita istorică pe care a făcut-o sfântul papă Ioan Paul al-II-lea în România, în zilele de 7-9 mai 1999, la București, când s-a întâlnit cu PF Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Române.

Vizita papei Francisc în România este a cincea călătorie apostolică internațională anunțată oficial pentru anul 2019. Prima are loc la sfârșitul lunii ianuarie în Panama pentru Ziua Mondială a Tineretului (23-27 ianuarie), a doua la începutul lunii februarie în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie), a treia, în luna martie în Maroc (30-31 martie) și cea de-a patra va fi în zilele de 5-7 mai în Bulgaria și Macedonia.

După călătoriile în Albania (2014), în Polonia (2016) și în Letonia, Lituania și Estonia (2018), Bulgaria și Macedonia (5-7 mai 2019) papa va vizita deci din nou o țară din Europa de Est.

Biroul de presă
Pr. Adrian Blăjuță


Persoană de contact:

- pr. Adrian Blăjuță (tel. 0766/689853; e-mail: adrian@ercis.ro)

* * *

Preasfințitul Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, despre vizita papei Francisc:

* * *

Despre acest eveniment:

- Site-ul Conferinței Episcopilor Catolici din România: www.bisericacatolica.ro

- Vatican News (Radio Vatican), secțiunea în limba română: www.vaticannews.va

- Catholica.ro (serviciul de știri recunoscut și recomandat de Conferința Episcopilor Catolici din România): www.catholica.ro

- Angelus Communicationis (Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București): www.angelus.com.ro

- Declarație a directorului "ad interim" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti (11 ianuarie 2019)

- Digi24: Nunțiul apostolic: Papa Francisc e fericit să cunoască mulți români, vrea să cunoască personal România


 

lecturi: 8079.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat