Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ortodocșii: semnarea la Istanbul a Tomos-ului care acordă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Prezent și președintele Poroshenko

O zi istorică pentru lumea ortodoxă. La 5 ianuarie 2019, în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" din Istanbul, patriarhul ecumenic Bartolomeu a semnat Tomos-ul care acordă autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene. Ceremonia semnării a fost precedată de o Dumnezeiască Liturghie celebrată de clerul patriarhiei ecumenice împreună cu clerul Bisericii ortodoxe din Ucraina. La celebrare au participat și președintele ucrainean Petro Poroshenko, președintele lui Verkhovna-Rada, Andrei Parubiy, și o serie de reprezentanți ai guvernului ucrainean.

După aceea, patriarhul Bartolomeu, mitropolitul Epifanie și președintele Poroshenko au părăsit biserica și au avut o întâlnire. Apoi s-au întors în biserica "Sfântul Gheorghe" și patriarhul și mitropolitul Epifanie au înălțat o rugăciune, după care conducătorul patriarhiei ecumenice a pus propria semnătură pe document (Tomos) care atestă oficial independența Bisericii ucrainene. Semnarea Tomos-ului s-a desfășurat în mijlocul bisericii "Sfântul Gheorghe" și documentul a intrat în vigoare din momentul semnării sale. Biserica ucraineană a devenit astfel a cincisprezecea Biserică ortodoxă locală.

Luând cuvântul patriarhul Bartolomeu a spus că Biserica de Constantinopol primește și îmbrățișează poporul ucrainean "a adevărată mamă" subliniind că a acționat mereu în slujba "dorințelor" și a "intereselor fiilor săi". Bartolomeu a vorbit despre o "zi istorică" trăită în sprijinul "drepturilor poporului ucrainean și ai dreptății în general, dar și al drepturilor umane și, îndeosebi, al libertății religioase pentru toate popoarele și națiunile". Și adresându-se direct mitropolitului Epifanie a spus: "Preafericite, a fost un drept al tău să ceri și să primești autocefalia. Și era un drept și un privilegiu al Bisericii tale Mamă de Constantinopol să-ți dăruiască acest statut. Să ne rugăm neîncetat pentru ca să te dovedești vrednic de acest dar și să acționezi ca însoțitor prețios de călătorie al celorlalte Biserici surori în slujba unității și a cooperării panortodoxe, precum și pentru mărturia noastră comună adusă lumii contemporane, căreia îi este o sete inepuizabilă de spiritualitate ascunsă în comorile ortodoxiei".

Președintele Poroshenko i-a mulțumit patriarhului ecumenic Bartolomeu pentru iubirea sa față de Ucraina și față de poporul ucrainean și pentru curajul pe care Sanctitatea Sa l-a demonstrat încă din momentul în care a decis să demareze procesul de acordare a autocefaliei Bisericii ucrainene. După ce a mulțumit și Sfântului Sinod, membrilor Verkhovna-Rada, recunoștința lui Poroshenko s-a îndreptat spre "milioanele de ucraineni din toată lumea": "Numai grație rugăciunilor voastre", această zi "a devenit posibilă".

"Doresc să exprim recunoștința noastră președintelui Ucrainei - a spus după aceea mitropolitul de Kiev, Epifanie - și tuturor celor care au lucrat cu el și sub conducerea lui pentru a ne ajuta să realizăm visul generațiilor de ierarhi ortodocși ucraineni și credincioși de a avea o Biserică ortodoxă autocefală".

Mâine, 6 ianuarie, pentru sărbătoarea solemnă a Sfintei Teofanii, Preafericirea Sa mitropolitul va concelebra cu patriarhul ecumenic în biserica patriarhală. După citirea Sfintei Evanghelii, patriarhul ecumenic va încredința oficial pergamentul de conferire a autocefaliei lui Epifanie și va avea loc schimbul de discursuri oficiale și de daruri comemorative între cei doi primați. La sfârșitul concelebrării, va avea loc celebrarea Binecuvântării apelor la cheiul Fanar, cu participarea celor doi primați.

(După agenția SIR, 5 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 711.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat