Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019

La Editura "Presa Bună" a apărut broșura Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019. Tema aleasă pentru săptămâna 18-25 ianuarie 2019 este: "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,20).

Pentru câteva zile - adică pe durata unei octave - creștinii, indiferent de confesiune, se întâlnesc în ambiente destinate cultului și se roagă pentru unitate. Versetul din cartea Deuteronomului dă un răspuns, pe lângă altele, la întrebarea de ce este Isus împărțit: pentru că există corupție și nedreptate! Rugăciunile și textele meditative pentru octava de rugăciune au fost pregătite de creștinii din Indonezia. În ciuda unei largi diversități etnice, culturale și religioase, această țară din Asia de Sud-Est trăiește în acord cu așa-numitul principiu gotong royong, care înseamnă solidaritate și cooperare. Aceste două noțiuni se oglindesc în sfera socială și economică și fac posibilă coeziunea și unitatea Indoneziei. Cu toate acestea, corupția și nedreptatea nu ocolesc această țară cu o populație de 265 de milioane de oameni, dintre care numai 10% creștini, musulmanii reprezentând 86% din întreaga populație.

Creștinii din diferitele confesiuni au înțeles că unitatea în Cristos este rețeta și antidotul eficient care ar elimina efectele nefaste ale nedreptăților de orice fel. Textul biblic din cartea Deuteronomului (16,11-20), propus pentru acest an, răspunde acestui deziderat unanim de afirmare a dreptății. Nedreptatea a alimentat diviziunile în Biserică. De aceea, "ne căim de nedreptatea care provoacă diviziuni, însă, fiind creștini, credem în puterea lui Cristos pentru a ne ierta și a ne răscumpăra. În acest mod, suntem uniți sub crucea lui Cristos, cerând în același timp, prin harul său, să pună capăt nedreptății", citim în textele pentru această octavă.

Dreptatea socială - ne spune materialul pregătit pentru această octavă - are forța de a recupera unitatea dintre Biserici sau de a o înfăptui, deoarece aceasta nu stă numaidecât în uniformitatea lor doctrinală și nici în practica sacramentală identică. Ea depinde în mare măsură de practicarea dreptății! Mai mult decât o dezbatere la nivel teoretic și teologic, unitatea trebuie să fie o angajare exterioară, vizibilă în favoarea dreptății. Tocmai de aceea i se cere Duhului Sfânt să-i unească pe toți în acțiune. Îi cerem și noi lui Isus darul unității, preluând cuvintele unei rugăciuni din materialul redactat: "Îți mulțumim pentru multele culori, culturi și obiceiuri pe care le împărtășim în această lume. În diferențele noastre, unește-ne prin iubirea ta. Fă-ne capabili să lucrăm împreună pentru a apăra viața și pentru a face din această lume un loc drept și pașnic pentru toată omenirea!"

Pr. Cristian Diac

*

Broșura conține o introducere la celebrarea ecumenică, un model de celebrare ecumenică, texte biblice, meditații și rugăciuni pentru fiecare zi din octava de rugăciune, situația ecumenică din Indonezia, lista temelor rugăciunii pentru unitatea creștinilor (1968-2019), câteva date importante din istoria săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor și o schemă pentru celebrările ecumenice în bisericile catolice.

În fiecare an, pregătirea textelor ce însoțesc celebrările ecumenice este încredințată unui grup dintr-o țară diferită. Textele pentru anul 2019 au fost elaborate de creștinii din Indonezia, la invitația Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Ulterior, broșura a fost redactată în forma finală de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este celebrată de la 18 la 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de către Paul Wattson, pentru a acoperi în mod simbolic perioada dintre sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru și cea a Convertirii Sfântului Paul. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este o perioadă de vacanță, se preferă să se adopte o dată în jurul Rusaliilor. Textele speciale pentru această celebrarea sunt propuse de Comisia pentru "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor și Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, începând din anul 1968.

Traducerea textelor în limba română a fost realizată de pr. Mihai Pătrașcu, coordonator fiind pr. Paul Budău, responsabil al Oficiului pentru Ecumenism.

Broșura este un instrument util pentru "Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor" (18-25 ianuarie) care propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu. Bisericile și comunitățile creștine care celebrează rugăciunea pentru unitatea creștinilor în fiecare zi a săptămânii pot găsi sugestii în textele propuse pentru cele opt zile. Pentru persoanele care doresc o rugăciune personală, textele cuprinse în broșură pot fi puncte de sprijin și le arată că sunt în comuniune cu toți cei care se roagă în toată lumea pentru o mai mare unitate a Bisericii lui Cristos.

Textul broșurii în limba română poate fi descărcat de la adresa: www.ercis.ro/utile/sruc2019.zip.

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.

* * *

Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Ed. "Presa Bună", 2018, 14x21 cm, 74 p., 5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 1942.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat